MAKALELER / Elektronik Sigaranın Sağlığa Zararları








Elektronik Sigaranın Sağlığa Zararları:

 

1--Geçtiğimiz yıl, Yale ve Duke Üniversitelerinde gerçekleştirilen çalışmalar,aromalar için kullanılan katkı maddelerinin “polifenol glikol” ve “gliserol” gibi maddeler ile etkileşime geçerek asetat maddesini açığa çıkardığını gösterdi. Asetal, akciğerde aşırı uyarılmaya yol açarak özellikle gençlerde inflamasyon, alerji ve astım gibi hastalıklara yol açabiliyor.

 

1.1-- e-sigara içenlerde depresyon, huzursuzluk ve kaygı benzeri psikolojik sorunların daha fazla olmasıydı. Ancak bu durum belki de zeminde olan bu duygu durum bozuklukları nedeniyle e-sigara tüketilmesiyle ilişkili olabilirdi, yani bu e-sigaranın bir sonucu değil, nedeni olarak kabul edilebilirdi.


1.2-- Geçtiğimiz Haziran ayından itibaren, ABD’de toplam 33 eyalette ve 450 kişide e-sigara kullanımına bağlı solunum rahatsızlıkları rapor edildi. Bu kişilerin bir kısmı hastaneye yatmak zorunda kaldı, solunum yetmezliği nedeniyle oksijen ve yoğun bakım desteği almaları gerekti.

 

1.3-- Hastalardan alınan 100 örnek FDA tarafından incelemeye alındı. Bu hastalarından bazılarının örneklerinde marihuanada bulunan kanabinoid yağının bulunduğunu gösteriyordu.

 

1.3.1--Bu etken maddenin, e-sigaralara tüketiciler tarafından eklendiği ve görülen rahatsızlıkların bu nedenle ortaya çıktığını ileri sürenler var.

 

1.3.2--Marihuana eklenen e-sigaralarda yüksek oranda vitamin E asetat bulunduğu da bildirildi. Bu bulgu durumun ciddiyetini daha da artırıyor. Çünkü cilde zarar vermemesine rağmen vitamin asetatın buhar halinin akciğerlerde hasara neden olduğu bildiriliyor.

 

1.4--Yine de tüm sorumluluğu e-sigaraya eklenen marihuanaya yüklemek tam doğru olmayabilir. E-sigara da bulunan kurşun gibi ağır metallerin ve organik partiküllerin akciğerlerde inflamasyon nedeni olduğu ve kansere yol açabileceğini gösteren önemli bulgular var.

 

1.5--Tüm bu gelişmeler üzerine ABD’de hastalık kontrol merkezi (CDC), e-sigaranın gençler ve hamileler tarafından kullanılmamasını gerektiğini bildirdi.

 

2--Geçen ay yapılan başka bir çalışma, e-sigaranın akciğerlerde bulunan bağışıklık hücrelerinin (makrofajların) koruyucu etkilerini engellediğini gösterdi.

 

2.1--Başka bir çalışma ise e-sigara kullananlarda, amfizem hastalarına benzer  şekilde akciğer dokusu üzerine yıkıcı etki gösteren “proteaz” enzim düzeyinin arttığını rapor etti.

 

3--E-sigâra hakkında yapılan bazı araştırmalar, yüksek buharlaşma sıcaklığında  e-sigarada bulunan sıvıların kanser yapıcı olarak bilinen formaldehid oluşumuna yol açtığını gösterdi.

 

4--e-sigaraların karsinojen etkileri hakkında başka çalışmalar da var.

 

4.1--E sigarada bulunan formaldehid, akrolein ve başka bazı toksik maddelerin DNA hasarına yol açtığı biliniyor. DNA hasarının kanser anlamına geldiği bilinmekte.

 

5--Yapılan çalışmalar, e-sigara kullananlarda açıklanamayan nörolojik nöbetlere neden olduğunu gösterdi. FDA, kendilerine 2010 yılından bu yana e-sigara kullanımı ile ilişkili olduğu düşünülen 127 olgu bildirildiğini açıkladı.

 

5.1--Otoriteler, e-sigaralarda bulunan nikotin içeriğinin ergenlik çağındaki çocuklarda beyin gelişimini olumsuz etkilediğini düşünüyor.

 

5.2--E- sigarada bulunan kimi maddeler, gençlerde ve hamile kadınlarda beyinde bulunan kök hücreleri olumsuz etkiliyor ve özellikle hücrenin enerji kaynağı olan mitokondri fonksiyonlarında bozulmalara yol açıyor.

 

6--Yeni yayımlanan bir başka çalışma ise e-sigaralar nikotin içermese bile damarlarda hasara ve fonksiyon bozukluklarına yol açtığını ortaya koydu.

 

7--ABD’nin Ulusal Kardiyoloji Derneği toplantısında sunulan bir çalışma, e-sigara ile kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi de ortaya koydu.

 

7.1--e-sigara kullanan grup kullanmayanlardan daha genç bir gruptu. Buna rağmen e-sigara kullananlarda kullanma-yanlara göre kalp krizi riski %56, inme riski ise %30 daha yüksekti.

 

7.2--Dolaşım sistemi problemleri, pıhtı oluşum riski de e-sigara kullananlarda kullanmayanlardan çoktu.

 

8--ergen ve gençlerde e-sigara kullanımının yaygınlaşmasının önemli nedenlerinden birinin bu özendirici aromalar olduğuna inanılıyor. Şu anda ABD marketlerinde vanilya, vişne, mango, mentol, tarçın pamuk şekeri gibi oldukça çekici 550 farklı aroma bulunuyor.

8.1--Bu aromaların da katkısıyla gençler arasında kullanım hızla yaygınlaşıyor. FDA geçtiğimiz aylarda gençlerde e sigara kullanımının bir ‘‘epidemi’’ yani “salgın” olarak tanımladı.

 

9-- Son 10 yılda e-sigara satışları tam 14 kat arttı. 2018 yılında yapılan bir çalışma, ABD’de lise öğrencilerinin %21’inin e-sigara kullandığını gösteriyordu.

 

9.1--Bu oran 2017 yılında çok daha düşüktü (% 11). E- sigara sektörünün pazar değeri, 2018 yılında 11 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu artış sürerse 2024 yılında değerin 18 milyar dolara yükseleceği ön görülüyor.


10-Yorum:


1-Sigara içiminde en fazla zarardan en aza doğru sıralanırsa elektronik sigara-sigara-tütün olabilir.Üstelik insanların tütünü sigaraya göre daha rahat bir şekilde bırakabildiği söylenmekte.


2-Nasıl içkinin zararlarına karşı(içki vucuta önemli bir madde olan metyonini yok eder) cacık (metyonin kaynağı)yeniyorsa  benzer şekilde sigaranın zararlarına karşı (yoğurt+sarmısak+tere) karşımı(mutasyon önleyici) ve sabah aç karna veya istenildiğinde akciğer dostu 1 elma yenilebilir.

 

Kaynak-HBT-Güncel Tıp-Mustafa Çetiner





Makalenin İzlenme Sayısı : 579

Eklenme Tarihi : 03.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.