MAKALELER / Tarımsal Üretim-Küresel İklim Değişimi





Tarımsal Üretim-Küresel İklim Değişimi:

 

1--Küresel ısınmaya bağlı olarak gıda fiyatlarındaki hızlı artış fakir ülkeler için çok daha  ciddi bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır.Zengin ülkeler enerji fiyatları ile uğraşırken, yoksul ülkelerde yaşam mücadelesi sözkonusu.

 

2--Zenginlik ile yoksulluğu aynı anda yaşayan Çin de temel gıda maddelerindeki fiyat artışı yağda % 30,ette % 50 oranında artmış durumda.

 

3--ABD doları değer kaybettikçe ,yatırımcılar paralarını petrole yatırmakta buda sonuçta gıda fiyatlarının artışına neden olabilmekte.Gıda Fiyatlarının artışında rol oynayan diğer bir neden ise küresel ısınma artışına bağlı yağışların azalması,yani tarımsal üretimin göreceli olarak azalması olabilir.

 

4--Gıda fiyatlarındaki artışa neden olabilecek ekonomik etken ise

Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve petrol üretiminin artırlamayacağının OPEC ce beyan edilmesi olup sonuçta bu durum gıda fiyatlarındaki artışı kaçınılmaz kılmaktadır.

 

5--Petrol fiyatlarındaki artışı,petrole olan talebe bağlamak,bu talebin nedenini de Ülkelerin enerji üretiminin yıllara göre artışının doğrusal olmasına herhalde bağlayabiliriz.

 

6--Aslında ülkelerin enerji ihtiyacının yıllara göre talep fonksiyonu için,olması gereken eğrinin doğrusal değil,herhalde zamanla artıp,sonra x eksenine paralel giden(yıllara göre) logaritmik eğri olması gerekir.

 

7--Bu doğal eğriyi esas kabul edip, politikaların bu eğriye göre belirlenmesi gerekir.

 

8--Hadley İklim Tahmini Merkezince yapılan bir çalışmaya göre  önmüzdeki 50 yıl içinde bugün açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan 500 milyon kişiye ,50 milyon kişi daha eklenecek.

 

8.1--Hatta bu sayı en önemli tahıl türlerinden üreticilerin beklentilerine uygun verim elde edilmediği takdirde daha da artabilecek.

 

9--İtalya Pisa Üniversitesinden Cristina Sgherri ve arkadaşları tarafından yapılan bir araştırmada  sulama suyuna %12 oranında deniz suyu karıştırılan kiraz domatesler incelmiş

 

9.1--Ve antioksidan kapasiteleri,tatlı suyla  sulananlara kıyasla daha fazla  olduğu saptanmış(domates tuzlu suyun etkilerine karşı antioksidan miktarını artıyor herhalde-birde tuzlu suya acı biber katsanız yine herhalde bundan fazla olur)

 

10—Küresel sera gazı emisyonunda çiftlik hayvanlarından kaynaklanan metan ciddi bir tehdit ve fosil yakıt kaynaklı CO2 emisyonundan daha önemli.

 

10.1--Ayrıca hayvan yemi olarak kullanılan soya- mısır ABD de tarımsal üretimin %75 ini oluşturmakta.

 

10.2--Sonuç olarak insanlar et tüketmekten vazgeçtiklerinde-yada ciddi anlamda azalttıklarında tarımsal üretim hayvan yemi yerine insanlar için organik tahıl üretimine dönebilir mi.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 384

Eklenme Tarihi : 03.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.