MAKALELER / Küresel Isınma-Elektrikli Otobüslerin-Araçların Önemi-Çin






Küresel Isınma-Elektrikli Otobüslerin-Araçların Önemi-Çin:

 

1--Çin'de fosil yakıtlı araçların giderek kısıtlanması sonrası trafikte yerini alan elektrikli otobüsler sayesinde günlük 270 bin varil dizel yakıt kullanımının önüne geçildiği bildirildi.

 

1.1--Araştırmaya göre Çin'de her gün elektrikli otobüslerle taşınan yolcu sayısı, dünyadaki tüm elektrikli araçların taşıdığı insan sayısının 3 katından fazla.

 

2--BloombergNEF'in yaptığı araştırmada, elektrikli otobüslerin boyutları ve taşıdığı yolcu kapasitesi dikkate alındığında normal otomobillere göre küresel ısınmanın önüne geçmede 30 kat daha etkili olduğu ortaya konuldu.

 

2.1--Bin adet elektrikli otobüs, günlük 500 varil dizel yakıtın çıkardığı karbonmonoksit gazının atmosfere karışmasına engel oluyor. Bunun yanında 1000 otomobilin atmosfere olumlu katkısı sadece 15 varille sınırlı.

 

3--Uluslararası Enerji Ajansı'nın verilerine göre elektrikli otomobil ve otobüsler 2011 yılından bu yana dünyadaki petrol ihtiyacını % 3 oranında azalttı. 2040 yılında elektrikli araçların günlük petrol ihtiyacını günlük 6.4 milyon varil azaltacağı tahmin ediliyor.

 

4--Dünya üzerinde elektrikli araç satışı 2018 Ağustos ayında 4 milyon rakamını geçti. Bu araçların yaklaşık 420 bin kadarını elektrikli otobüsler oluşturdu.

 

4.1--Çin, yüksek nüfusu ve buna paralel olarak artan talep sebebiyle dünya üzerinde elektrikli araç alımının % 37'sini gerçekleştirdi. Dünyada kullanılan elektrikli otobüslerin % 99'u yine Çin'de bulunuyor.

 

5-- İskandinav ülkesi Norveç dünyada kişi başına en çok elektrikli otomobilin düştüğü ülke durumunda. Geçen yıl ülkede satılan yeni araçların yaklaşık üçte birini elektrikli otomobiller oluşturdu.

 

5.1--Böylece Norveç taşıt emisyonlarını sınırlamada küresel bir lider olma konumunu güçlendirdi.

 

5.2--Norveç'in Karayolu Trafiği Danışma Kurulu (OFV) tarafından yayınlanan verilere göre, 2018 yılındaki toplam satışlar içinde elektrikli otomobillerin payı yüzde 31,2. Elektikli otomobil satışlarında bir önceki yıla göre % 11'lik bir artış kaydedildi.

 

5.3--Batı Avrupa'nın en büyük ham petrol üreticisi olan Norveç 2025 yılından itibaren fosil yakıtla çalışan otomobil satışlarını sıfıra indirmeyi öngören azimli bir program uyguluyor.

 

5.4--Norveç hükümeti, elektrikli otomobil satışlarında önemli kolaylıklar ve kullanım süresince de vergi indirimi sağlıyor.

 

5.5--Benzin ve dizel motorlu arabaların vergi oranlarının arttırıldığı Norveç’te temiz enerjiyle çalışan araçlara ucuz park yeri, otobüs yollarının kullanılması ve yol geçiş ücretlerinin büyük çoğunluğundan muafiyet gibi olanaklar sağlanıyor.

 

5.6-- Dünyadaki diğer ülkeler de hibrid ve elektrikli otomobillere yönelik destekleri artırmaya başladı.


5.6.1--Çin ülkedeki hava kalitesini iyileştirmeye ve yeni araç teknolojisine adapte olmaya çalışırken, hükümet 2025 yılına kadar, satılan beş arabadan birinin alternatif yakıtlı olmasını amaçlıyor.


5.6.2--Fransa ve Birleşik Krallık da 2040 yılına kadar benzinli ve dizel yakıtlı otomobil satışlarını durdurmayı planlıyor.


6—Polonyada Elektrikli Araç Sektörü:


6.1--Öte yandan polonyada elektrikli araçlar sektörel olarak hızla ilerliyor. Eelektrikli araçlar için kurumlar vergisi muafiyeti var. Eğer işinizi özel bir ekonomik bölgede kurarsanız, vergiden muaf olursunuz.


6.1.1—Bir başka örnek de Çevre dostu Ulaşım Yasası. Elektrikli otomobil üreten firmalar ve bunları satın alan vatandaşlar teşvik edilecek.


6.2--Şehirler, sadece elektrikli araçların girebileceği serbest bölgeler belirleyebilecek. Aynı zamanda yerel yönetimlerin amaçlarına göre elektrikli araçlar satın almaları için teşvikler olacak.

6.3--Hükümet, 2025 yılına kadar 60 bin şarj istasyonu ile beraber 1 milyon elektrikli aracın trafikte olmasını hedefliyor. Bu çaba, Varşova’da elektrik otobüslerinin dağıtımı ile devam ediyor.


6.4--Araç paylaşımı hizmetlerinde önemli derecede bir artış gözlemlenmekte. Avrupa’da, dünya çapında birçok platform var. Bu nedenle amacımız, bu operatörler için bir numaralı araç seçeneği olmak.

 

5—Yorum:

 

1--Toplu taşımada elektrikli araç kullanımı ile ciddi anlamda emisyon(CO2-NOx vs) sağlanacağı açık.Zira toplu taşıma ile daha az otomobilin yollara çıkması sağlanırken aynı zamanda bu otomobillerden salınan emisyonlarda önelenmekte.

 

2—Bu anlamda ülkemizde büyükşehir belediyelerinin mevcut fosil yakıtlı araçlarını elektrikli araçlara çevirmeleri uygun olacaktır.Bunun için araçların güç üreten motor sistemini elektrikli motorlarla değiştirecek şekilde revizyona gitmeleride sözkonusu olabilir.yada yeni araçları elektrikli almaları sözkonusu olabilir.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/





Makalenin İzlenme Sayısı : 416

Eklenme Tarihi : 03.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.