MAKALELER / Sinema-Tüm zamanların en iyi 20 Amerikan filmi






Sinema-Tüm zamanların en iyi 20 Amerikan filmi

 

1--Film eleştirmenlerinin gözüyle gelmiş geçmiş en iyi 20 Amerikan filmi...

 

20-- Sıkı Dostlar (Goodfellas):

 

Sıkı Dostlar, Amerikan sinemasına birçok kez konu olmuş Amerikan rüyasını farklı bir coşku ve samimiyetle ele alarak diğer filmlerden ayrılıyor. Nükte içeren hikayesi ve hızlı temposuyla filmin unutulmaz baş kahramanları olumsuz niteliklere sahip.

 

19--Taksi Şoförü (Taxi Driver):

 

Sürekli tetikte olan ama tekin olmayan taksi şoförü kahramanı Travis Bickle’i (Robert De Niro) ve onun küçük düşmesini, intikamını ve çıldırmasını anlatıyor.

 

18--Şehir Işıkları (City Lights):

 

Charles Dickens’tan bu yana kimse yoksulluğu Chaplin’den daha iyi ifade etmemiştir. Chaplin konularına hep evrensel bir boyut katmıştır

 

17--Altına Hücum (The Gold Rush):

 

Kuzey Amerika’nın uçsuz bucaksız topraklarında şansını aramaya çıkmış masum Chaplin hayatın gerçekleri ile olması gerekenler arasındaki farkı bir türlü kabullenemez.

 

16--McCabe & Mrs Miller:

 

Amerika’nın tarihini ve hedeflerini bir maden işletmecisi ile genelev patroniçesinin kimlikleri üzerinden yansıtıyor.

 

15--Hayatımızın En Güzel Yılları (The Best Years of Our Lives) :

 

William Wyler’in 1946 yapımı filmi, savaştan dönen askerlerin yaşadıklarını açık yüreklilikle gözler önüne seriyor.

 

14. Nashville:

 

 Altman bu filmde ABD’nin Tennessee eyaletine bağlı Nashville kentinde beş günlük yaşamı farklı yönleriyle gözler önüne seriyor.

 

13--Gizli Teşkilat (North by Northwest):

 

Alfred Hitchcock’un bazılarına göre eğlence türündeki bu filmi aslında New Yorklu bir reklamcının hayali bir gizli ajan sanılıp Amerika çapında aranmasını anlatan filmi sadece bir gerilim filmi olarak değil savaş sonrası politika, kimlik ve yaşamla ilgili genel bir kinaye olarak da değerlendirilebilir.

 

12—Chinatown:

 

 Roman Polanski’nin bu filmi Los Angeles’in kenar mahallelerinde yaşamı göze batmayacak bir gerçekçilikle gözler önüne seriyor.

 

11--Muhteşem Ambersonlar (The Magnificent Ambersons)

 

Bazıları Yurttaş Kane’i en iyi Amerikan filmi ya da en azından Orson Welles’in en iyi filmi olarak değerlendirse de Muhteşem Ambersonlar beni hep daha fazla etkilemiştir.

 

Booth Tarkington’un romanından uyarlanan filmde, sanayileşme sonucu Amerika’nın orta batısında varlıklı bir ailenin çöküşü ve ortaya çıkan sosyal değişiklikler ele alınıyor. (Molly Haskell)

 

10--Baba 2 (The Godfather Part II)

 

19. Yüzyıl başlarında New York’a göç eden genç bir Sicilyalının nasıl organize suç örgütünün başına geçtiğini ve 40 yıl sonra onun varisi Michael’ın yönetiminde mafyanın nasıl cehennem ortamı yarattığını anlatan üçlemenin ikinci filmi en derin duygular yaratan ve en şiirsel olanıdır.

 

9--Kazablanka (Casablanca):

 

Kazablanka bir aşk filmi midir yoksa gerilim, trajedi ya da komedi mi? Göçe dair şiirsel bir anlatım mı yoksa Amerika’yı İkinci Dünya Savaşı’na sokmayı amaçlayan bir propaganda filmi mi? Aslında bunların tümüdür Kazablanka.

 

8--Sapık (Psycho):

 

 

7--Singin’ in the Rain:

 

Singin’ in the Rain Amerikan film sektöründe yapılan en iyi müzikal film olarak değerlendiriliyor.

 

6--Şafak (Sunrise):

 

Karısını aldatan bir çiftçi son anda onu öldürmekten vazgeçip geri kazanmak için onun ardından kente gider.

 

5--Çöl Aslanı (The Searchers):

 

İç Savaş sonrası dönemde sınırlar, ırk düşmanlığı ve bireycilik gibi Amerikan temalarını içeren ve görsel bir şiir olarak görülen film Ford’un eserleri içinde doruğu temsil eder.

 

John Wayne’in canlandırdığı konfedere asker Ethan Edwards yıllar sonra kardeşinin evine döner. İki gün sonra ise bir Kızılderili Komançi kabilesi evi basarak aileyi katleder ve iki kız yeğenini kaçırır. Öfkeli ve azimli Edwards ise beş yılını onları bulmak için harcar.

 

4--2001: Uzay Macerası (2001: A Space Odyssey)

 

Bu film, insan evriminin bir sonraki aşamasına geçmek için Homo sapiens olarak bilinen günümüz insanından daha üstün bir insan türüne ihtiyaç olduğu fikrinden hareket eder. Stanley Kubrick’in yönettiği ve senaryosunu ortak yazdığı film hayal, zeka ve tekniğin zaferi olarak görülür.

 

3—Vertigo:

 

Varlıklı bir arkadaşının esrarengiz karısının çifte yaşamını araştıran emekli bir dedektif psikolojik bir çıkmazın içine düşer.

 

2--Baba (The Godfather):

 

1972 yapımı Baba filminin yönetmeni Francis Ford Coppola Mario Puzo’nun mafya romanı beyazperdeye uyarlandığında henüz tanınmıyordu. Baba filmi insanın ömrü boyunca birkaç kez izlemek isteyeceği ve her defasında yeni bir zenginlik keşfedeceği filmlerden biridir. (Stephanie Zacharek, Village Voice)

 

1--Yurttaş Kane (Citizen Kane)

 

ABD’nin kendisi gibi çok katmanlı bir filmi olan Yurttaş Kane en iyi Amerikan filmleri arasında sayılır. Filmin orijinal afişinde söylendiği gibi “Muhteşem” bir film. (Glenn Kenny)

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 448

Eklenme Tarihi : 03.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.