MAKALELER / Geri Dönüşüm-New York Halkının Çöple Mücadelesi






New York Halkının Çöple Mücadelesi:

 

1--Amerikalılar'ın Şükran Günü ve yılbaşı arasındaki dönemde yılın diğer zaman dilimlerine göre % 25 oranında daha fazla çöp ürettikleri tahmin ediliyor. Ancak New York, bu eğilimi değiştirmeye kararlı.

 

1.1--New Yorklular hiçbir şeyin ziyan olmayacağı bir kent oluşturmak için kendilerini az tüketmekte, bazı ürünleri tekrar kullanmaya ve geri dönüşüme adamaya hazır görünüyor.

 

2--New York'taki tiyatrolarda çalışan yapımcılar, aktörler ve kostüm tasarımcıları kullanılmış dekor ve kostümlerin iyi bir amaca hizmet etmesi için kolları sıvadı.

 

2.1--Onlara göre iklim değişikliğinin yaşandığı bu dönemde toplum olarak eşyaların bağışlanmasına ve geri dönüşümünün yapılmasına öncülük etmek son derece önemli.

 

3--Yılda 14 milyon ton çöp üreten New York'ta geri dönüşüm ve atık ayıklama, bir öncelik haline geldi.

 

3.1--Kimi New Yorklularsa kent yönetiminin düzenlediği sıfır atık kurslarına katılıyor.

 

3.2--Amaç, insanların çöp üreten bir yaşam tarzını geride bırakmasını ve geri dönüşümü benimsemelerini sağlamak.

 

3.3--Ekologlar ve psikologlar da bu sürece destek veriyor ve önerilerde bulunuyorlar: “Küçük işlerle başlayın. Plastik su şişelerini tekrar kullanabileceğiniz şişelerle değiştirin.

 

3.3.1--Sonra kahve içtiğiniz kap için aynısını yapın. İş yerinde kağıt havlu kullanımına son verin.

 

3.3.2--Yerel üretim gıdalara yönelin, daha az et yiyin.”

 

4--New York, 2030 yılına kadar sıfır atık hedefine erişmeyi amaçlıyor. Ancak elde edilen sonuçlar henüz umut vaat etmiyor.

 

4.1--Kentte atıkların sadece % 17'si geri dönüştürülüyor. Bu, daha önceki yıllara oranla düşüşe işaret ediyor.

 

5—Yorum:

1—Geri dönüşümde insanlardan geri dönüşüme katkı yapmalarını beklemek kadar aynı zamanda üretilen ürünlerin büyük oranda geri dönüşüme uygun olarak üretilmesi oldukça önemli.

 

1.1—Bir kuş dışkısını yapacağı yeri bildiği gibi kuşun dışkısı tam bir doğa dostudur.Bir üründür.Yeni bir çevrimde girdidir.

 

1.2—Bu anlamda kamu otoriteleri-çevre bakanlığında bağlı bir birim piyasada üretilen her ürün için geri dönüşüme uygunluk hedefleri belirleyerek sürecin ve malzemelerin geri dönüşüme uygun hale getirilmesi için teşvik sağlayıp hedef koyabilir.

 

2—Ayrıca okullara geri dönüşüm dersi konulabilir.Zira bu iş birazda eğitim işi.

 

Kaynak:https://www.amerikaninsesi.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 448

Eklenme Tarihi : 03.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.