MAKALELER / Kum Havuzları Sağlıklı mı






Kum Havuzları Sağlıklı mı

 

1--Kumda oynamanın yararlan çok olmasına rağmen, yürümeye başlayan çocukları kum havuzuna koymak, potansiyel sağlık ve güvenlik risklerine yol açabilir.

 

2--Kum havuzu veya sandığı tozlu ve kirlidir. Ne yazık ki, “çocuklar oynadıkça, kum havaya uçar ve solunur”. Kum havuzu içinde gizlenen bu küçük silis parçacıkları çocukların akciğerlerine girdiğinde ciddi hastalığa neden olabilir. Alerjilere yol açabilir.

 

2.1--Çapı 0,1 pm daha küçük olan tozlar alveol içinde de havada asılı olarak kalırlar ve solunumla geri atılır.

 

2.2--Büyüklüğü 0,1-5 pm çaplı silis kristalleri vücutta lizozom içerisindeki enzimleri üstüne bağlayarak, onları dönüşsüz olarak inaktif duruma getirir.

 

2.3--Böylece, doğal olarak, ortaya çıkan hücre hasarları ya da dışarıdan alınan zararlı moleküller, zamanında ortadan kaldırılamaz ve bir zaman sonra hücrenin içi çöplüğe döner.

 

2.3.1--Mikrobiyal saldırılara açık hale gelir. Kötü huylu tümörlere dönüşebilecek hücreler ortadan kaldırılamaz.

 

3--Silis tozlarının yol açtığı hastalık türüne silikozis denmektedir. Silikozis, kristal formundaki siliis tozunun (kristallerinin) solumasıyla oluşan bir pnömokonyoz türüdür.

 

3.1--Akciğerde toza karşı sürekli bir reaksiyon oluşur.Silikozisten başka, nefes darlığı, hava yolu hastalıklarına ve akciğer tüberküloza yol açabilir.

 

3.2--Bu bileşiklere maruz kalmak aynı zamanda kronik böbrek hastalığının gelişimi, otoimmün bozuklukların gelişimi ve ayrıca başka kötü sağlık sonuçlarına da neden olabilir.

 

3.3--Asbest ise akciğer zarı kanserine (Mezotelyoma) neden olabilir.

 

4--Çocuk oyun kumlarında örneğin ABD Kaliforniya’da ürün güvenliği yönetmeliğine göre kum torbaları üzerinde Prop 65 kanser uyarısı, etiketlerinde ‘’toksik olmayan ve MSDS- asbestsiz, kurşunsuz, kristalli silika tozu yoktur” ibaresi yer almaktadır.

 

5--Tüm kum havuzlarında kullanılan silis kumu, bir mineral çeşidi olup, silisyum dioksit (Si02) bileşimindedir. Kristal şeklinde, saydam ve farklı renklerdedir.

 

5.1--Kum ezme ile üretildiğinde, kristalli silis ile birlikte tremolit asbest içerebilir. Asbest silis içine kuvars kayasının üretimi sırasında karışmış olabilir.

 

5.2--1986’da, Amerika Birleşik Devletlerinde ilk olarak, ticari olarak temin edilebilen bazı oyun kumlarının, kırılmış kireçtaşı ve ezilmiş mermerin içinde bulunan lifli bir madde olan tremolit içerdiği belirtilmiştir.

 

5.3--Kum havuzlarındaki silis kumu çocukların sürekli üzerinde dolaşmaları, oynamalarıyla ezilir, aşınır ve tozlaşır. Silis tozlarını çocuklar solunum yoluyla akciğerlerine alır. Silis tozları ancak fluorikasitte erir. İnsan vücudunda da gözyaşında bulunur.

 

5.4--Tozlar lifsel olanlar ve olmayanlar diye ayrılır. Asbest tozları lifsi şekilli, kuvars/silis tozları lifsi değildir.

 

6--Deniz kumu neredeyse tamamı silisten oluşur. Ancak kimse silikozise yakalanmaz. Sebebi deniz kumunu 10 pm’den büyük oluşudur.

 

6.1--Kum havuzlarındaki silis kumu sürekli ezilerek tozlaştığından ince taneli oluşuyla akciğere ulaşır.

 

6.2--Oyun alanları, kum havuzlan kumu içerisinde radyoaktif mineraller, kurşun, kadmiyum, arsenik, cıva mineralleri ya da atıkları, böcek kırıntıları, polenler-çiçek tozları, küf mantarları tozları, patojenler, hayvanların tüy kırıntıları, maytlar, kimyasal atıklar, vd. olabilir. Bunlar sağlık riski taşır ve tozları alerji yapabilir:

 

6.3--Farklı amaçlar için kullanılan silis kumları dahil her türlü kumun analizleri yapılmadan kullanılmamalı.

 

6.4--Çocuklarınızın oyunda olmadığı zamanlarda kum havuzunu kediler ve diğer dış mekan hayvanlardan korumalıdır.

 

6.5--Çocuklar kedi dışkısında bulunan bir parazit olan toksoplazmozmaya maruz kalabilir. Toksoplazmoz, kedi dışkılarında bir parazittir, eğer dışkıyla temas ederse çocuklara bulaşabilir.

 

6.5.1--Sağlıklı bir çocuk herhangi bir enfeksiyon belirtisi göstermese de, Kids-Health.org, parazitin uykuya dalmış bir aşamada vücutta kaldığını bildirmektedir.

 

7--Açık havada geleneksel oyun kumu için güvenli kum havuzu alternatifleri kullanırken, nihayetinde küflenecek ve değiştirilmeleri gerekeceği için nemi emecek şekilde tasarlanmış malzemelere dikkat edilmelidir.

 

7.1--Kum kutusunun üzerinde bir toz bulutu görürseniz, bir sorunun var demektir. Özellikle sıcak kuru yaz ayları öğleden sonraları tozu soluma riskini azaltmak için biraz nemli tutulmalı, böcekleri ve bakterileri temizlemek için düzenli olarak kum yıkanmalıdır.

 

7.2--Kum ıslanırsa, bakteri barındırır. Gece örtmeden önce iyice kuruması sağlanmalıdır.

 

7.3--Yabancı maddeleri temizlemek için düzenli olarak tırmıklanmalıdır.

 

7.4--Ev hayvanlarının çocuklarla kum havuzunda oynamasına izin verilmemelidir.

 

Kaynak:Çocuklar için kum havuzları sağlıklı mı?Dr. Eşref Atabey

Jeoloji Yüksek Mühendisi / Tıbbi Jeoloji Uzmanı esrefatabey@gmail.com

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 937

Eklenme Tarihi : 03.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.