MAKALELER / Roman-İngiltere'nin Gelmiş Geçmiş En İyi 20 Romanı






Roman-İngiltere'nin Gelmiş Geçmiş En İyi 20 Romanı

 

1--BBC Kültür sitesi, dünyanın farklı ülkelerinden 82 edebiyat eleştirmeni ile görüşerek İngiltere'nin en iyi romanları konusunda düşüncelerini sordu.

Eleştirmenlerin en çok beğendikleri 10 roman listesi değerlendirmeye alınıp ilk 20'ye giren romanlar belirlendi.

 

2-- İngiltere'nin en iyi 20 romanı...

 

20--İkna (Persuasion, Jane Austen, 1817)

 

romanının kahramanı yaşı ilerlemiş, erdemlerini çevresindeki insanların görmediği, ama sonunda sevdiği erkekle mutlu bir evlilik yapan bir kadın.

 

19--Emma (Jane Austen, 1815)

 

Romanın kahramanı Emma genç, güzel, zeki ve zengin olmasına rağmen kendisini izdivaç oyunlarının içinde bulur. Ailesinin ve arkadaşlarının yaşamlarına müdahale ederken kendi kusurlarının farkında değildir. Ta ki kendisine aşık olduğunu iddia ettiği üç erkekten birine aşık olup "mükemmel mutluluğu" buluncaya kadar.

 

18--Günden Kalanlar (The Remains of the Day, Kazuo Ishiguro, 1989)

 

Lord Darlington'un sadık uşağı Stevens'in İkinci Dünya Savaşı sırasındaki hikayesi anlatılır. Stevens öylesine resmidir ki ilk adını bile öğrenemeyiz

 

17--Howards End (EM Forster, 1910)

 

Eleştirmenler bu romanda Forster'in sadece romanın, edebiyatın amacını değil, bir bütün olarak insanın özlemlerini anlattığını ifade ediyor.

 

Bazıları ise onu insanın var oluşuna dair en özlü pasajlar içeren, aile ve kardeşlik ilişkilerinin karmaşıklığını çok iyi tariff eden bir kitap olarak görüyor.

 

16--Dalgalar (The Waves, Virginia Woolf, 1931)

 

Kitapta altı ses vardır. Bunlar EM Forster, TS Eliot, Lytton Strachey, Mary Hutchinson, Thoby Stephen, Vanessa Ball ve Woolf'un kendisinin sesidir ve günlük yaşamın akışına dair şiirsel pasajlarla iç içe geçer bu sesler.

 

15--Kefaret (Atonement, Ian McEwan, 2001)

 

Hikaye evrildikçe onun perspektif değişimini, anlatımdaki sürprizleri, savaşın yıkıcı etkilerini görürüz.

 

14--Clarissa (Samuel Richardson, 1748)

 

Romanın kahramanı Clarissa Harlow'un trajedisi dizginsiz aşk hayallerini, kendi elleriyle yıkıma sürüklenişini ve korkunç Robert Lovelace'in tutsağı olmasını içerir.

 

13--İyi Asker (The Good Soldier, Ford Madox Ford, 1915)

 

Romanın Amerikalı anlatıcısının "Duyduğum en acıklı hikaye bu" sözleriyle başlar hikaye ve birbirini aldatan eşlerin, boşanmaların, ölümlerin, intihar ve çıldırmaların hikayesi haline gelir.

 

12--1984 (George Orwell, 1949)

 

Akıldan çıkmaz ve etkileyici kelimelerle devlet kontrolünü ve gözetimini anlatan Orwell'in distopyan romanının içeriği bugün de geçerliliğini korumaktadır. Kitapta geçen 'Büyük Birader' ve 'Düşünce Polisi' gibi deyimler kültürel DNA'nın bir parçası haline gelmiştir.

 

11--Aşk ve Gurur (Pride and Prejudice, Jane Austen, 1813)

 

Evlenmemiş beş kız kardeşten biri olan Elizabeth Bennett'in zengin ve toprak sahibi Bay Darcy ile ilişkisi anlatılırken diğer kardeşlerin de evlilik umutları, eş seçerkenki tercihleri, sınıf atlama özlemleri ele alınır.

 

10--Gurur Dünyası (Vanity Fair, William Makepeace Thackeray, 1848)

 

Sınıf, sınıf atlama isteği ve mali kriz konuları etrafında dönen roman günümüz okurlarına yabancı konular gelmeyecektir.

 

9--Frankenstein (Mary Shelley, 1818)

 

Bilim kurgu ve Gotik korku romanı alanında bu öncü romanın yarattığı 'canavar' iki yüz yıla damgasını vurdu.

 

8--David Copperfield (Charles Dickens, 1850)

 

Farklı sınıflardan insanları içerir. Bugün bile günlük yaşantımızda karşılaştığımız bazı insanlar bize bu karakterleri hatırlatır.

 

7--Uğultulu Tepeler (Wuthering Heights, Emily Brontë, 1847)

 

Katmanlı anlatımı, inanılmaz hayal gücü ve bir aşk hikayesinden öte giden, önemli ve gerekli olanı gösteren içeriği ile hayranlık uyandırır. Hikaye geçici arzularımızın 'ebedi temellerini' sergiler.

 

6--Kasvetli Ev (Bleak House, Charles Dickens, 1853)

 

Yazıldığı dönemde pis ve sisli bir kent olan Londra'daki yaşama iyi tanıklık eden bir eser olarak bilinir.

 

5--Jane Eyre (Charlotte Brontë, 1847)

 

Romanın kahramanı öksüz Jane Eyre'in kimliğini bulmaya çalışması, karmaşık ahlaki boyutları olan tercihleri ve duygu durumu ayrıntılı bir şekilde anlatılır.

 

4--Büyük Umutlar (Great Expectations, Charles Dickens, 1861)

 

Sevimli ve kusurlu karakterleriyle, kendi döneminin (hem de günümüzün) politikalarını eleştiren ana hikaye etrafında, dönemin ahlak anlayışını ve kültürünü de eleştiren alt hikayeler yanında bir de aşk hikayesi içeren muhteşem bir anlatım.

 

3--Mrs Dalloway (Virginia Woolf, 1925)

 

Virgina Woolf'un dördüncü romanı Mrs Dalloway, insan benliğini oluşturan bilincin derinliklerine inme bakımından büyük bir eser olarak görülür.

 

Time dergisi kitap eleştirmeni Lev Grossman "modern çağda insan olmanın en iyi anlatımı" olarak tanımlıyor bu romanı.

 

2--Deniz Feneri (To the Lighthouse, Virginia Woolf, 1927)

 

Zaman, özlem, kayıp, sanatsal hırs ve bilinç gibi insan benliğini oluşturan özellikler üzerinde duruyor.

 

1--Middlemarch (George Eliot, 1874)

 

Sam Sacks'a göre Middlemarch "İngilizce dilinde yazılmış gelmiş geçmiş en büyük sosyal ve psikolojik roman"dır. Bazı eleştirmenler de onu büyük karakterlerin, büyük fikir ve ideallerin romanı olarak tanımlar.

 

 

2—Yorum:Adı geçen eserlerin ismiyle videoları internetten (youtube vs) aranıp çocuklara izletilmesi sağlanabilir.

 

Kaynak: https://www.bbc.com/turkce





Makalenin İzlenme Sayısı : 606

Eklenme Tarihi : 03.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.