MAKALELER / Küresel Isınma- Vegan Beslenme






Küresel Isınma- Vegan Beslenme:

 

2050'ye kadar herkesin vejetaryen olduğunu varsayarsak şu sonuçlarla karşılaşırdık:

 

1--Dünyada her yıl yedi milyon daha az kişi ölür; herkesin vegan olması halinde ise bu sayı sekiz milyona ulaşır.

 

2--Küresel ısınmaya yol açan metan gazının salınımında % 60'a varan bir düşüş olur. Zira kırmızı et için beslenen hayvanlar fazla miktarda metan gazı üretiyor.

 

2.1--Bilim adamları yaşadığımız küresel ısınmanın % 10-15'lik bölümünden atmosferdeki metanın sorumlu olduğunu düşünüyorlar.

 

2.2--Yapılan araştırmalar metan miktarının her yıl % l oranında arttığını gösteriyor.

 

2.3--Günümüzde atmosferdeki metan oranı 18. yüzyıldakinin 2,5 katıdır.

 

3--Eski otlakları ormana dönüştürmek iklim değişikliğini yavaşlatıp canlı türlerinin sayısının artmasını sağlayacak, aynı zamanda, sığır besiciliği için yaşam alanları daraltılan veya öldürülen bizon gibi büyük ot obur hayvanların ve kurtların da rahatlamasını sağlayacaktır.

 

4--Beslenmede etin ortadan kalkması kalp ve damar hastalıkları, diyabet, inme gibi hastalıkların ve bazı kanser türlerinin ortaya çıkma ihtimalini azaltacak ve dünya ilaç faturasında milli hasılanın yüzde 2-3'ü oranında tasarruf sağlayacaktır.

 

5--Öte yandan, dünyada iki milyardan fazla insanın yeterli beslenmediği göz önünde bulundurularak etin yerini alacak besinlerin tedarik edilmesi gerekiyor. Tahıl ve pirinç gibi bitkisel gıdalara kıyasla hayvansal ürünlerde kalori başına besin miktarı daha fazladır.

 

6--Herkesin vejetaryen olması halinde bu meraların yüzde 80'i yeniden çayıra ve ormana dönüştürülerek karbon emilimi yoluyla iklim değişikliğini yavaşlatabilir.

 

7--Ayrıca sığır beslemek amacıyla mandaların sürülmesi ya da kurtların öldürülmesi gibi etkiler giderilmiş ve biyoçeşitlilik gelişmiş olur.

 

8--Dünyada herkesin vejetaryen olması gelişmekte olan ülkelerdeki çiftçileri olumsuz etkilerdi.

 

8.1--Geri kalan % 10-20 oranındaki mera alanı ise gıda ürünleri yetiştirmede kullanılarak gıda üretimi artırılmış olur. Bu oran küçük görülse de etkisi büyük olacaktır. Zira bugün tarım alanı olarak kullanılan toprakların üçte birinde insanlar için değil hayvanlar için besin üretiliyor.

 

8.2--Fakat "inekleri topraktan uzaklaştırıp buraların kendiliğinden orman alanı olmasını bekleyemezsiniz" diyor Jarvis. Bu iş ciddi bir planlama ve yatırım gerektiriyor.

 

9--Dünyada 3,5 milyar geviş getiren besi hayvanı ile on milyarlarca tavuk var. Cambridge Üniversitesi'nden Ben Phalan'a göre, bunların ortadan kalkmasının büyük ekonomik etkileri olacaktır.

 

10--Eti daha az miktarda ve daha az sıklıkta yemek yetecektir. Bir araştırmaya göre, sadece Dünya Sağlık Örgütü'nün beslenme tavsiyelerine uymak yoluyla İngiltere'deki sera gazı salınımı % 17 azaltılabilir. Hayvan ürünleri ve işlenmiş atıştırmalıklardan kaçınma halinde bu oran % 40'a kadar çıkabiliyor.

 

11--Springmann ise et fiyatını artırmak, sebze ve meyvenin fiyatında indirim yapmak gibi bazı yöntemlerle insanları daha sağlıklı ve çevre dostu besin tercihlerine yönlendirmenin mümkün olduğunu söylüyor.

 

11.1--Ayrıca gıda israfı, aşırı yeme gibi sorunlar giderilerek besinlerin daha etkin kullanımı sağlanabilir. Aldığımız kalorinin sadece yarısını etkili kullanıyoruz bugün.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 446

Eklenme Tarihi : 03.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.