MAKALELER / Kimyonun Sağlığa Faydaları






Kimyonun Sağlığa Faydaları:

 

1—Kimyonun İçeriği:

 

Kimyon, folatlar, niasin, piridoksin riboflavin tiamin, A, C, E ve K vitaminleri bakımından zengindir. Bunun yanı sıra beta karoten deposu olarak da bilinir.

 

1.1—Şeker Hastalığında Faydalı:

Kimyon içerdiği biyolojik aktif bileşen olan kumin aldehit ile diyabet oluşumunda rol alan enzimleri inhibe eder ve vücutta insülin üretimini sağlayan pankreastaki beta hücrelerini koruyup, insülin düzeyini artırır. Böylece glikoz seviyesini kontrol altına alır. Şeker hastaları hemen her yemekte kullanabilir.

 

2—Kalp Hastalığında Faydalı:

 

2.1--Kimyon içerdiği östrojen benzeri etki yapan molekül fitoöstrojen ve antioksidanbileşenleri kuersetin ve luteolin sayesinde yüksek kolesterolden korunmaya yardımcı olur.


2.2--Bir çalışmada kanda bulunan kötü kolesterol olan LDL seviyesi yüksek olan hastaların 15 gün kimyon tüketmeleriyle, LDL düzeylerinin % 10 düştüğü bulunmuştur.

 

2.3--Başka bir çalışma sonuçlarına göre sekiz hafta kimyon tüketimiyle kalp damar sağlığını olumsuz yönde etkileyen kan yağları olan trigliserit düzeyleri azalmıştır.

 

2.4--88 kadın üzerinde yapılan süper bir çalışmada ise yoğurdun üzerine eklenen kimyonun üç aylık sürede hem LDL'yi düşürdüğü, hem de iyi kolesterol olan HDL seviyelerini yükselttiği görülmüştür.

 

2.5--Yemeklerinizle beraber tükettiğiniz bir kase yoğurda bir çay kaşığı kimyon ekleyebilirsiniz.

 

3—Cilt Sağlığı İçin Faydalı:

 

3.1--Kimyon A, B, C, E vitaminleri ve çinko, selenyumdan zengin içeriği ile saç ve cilt sağlığını korur. Kimyonun bol miktarda içerdiği fosfor, ciltte meydana gelen sivilce, döküntü gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur.

 

3.2--Özellikle kremlerin içerisinde de bulunan, kimyonun zengin bileşeni, süper antioksidan E vitamini cildi yumuşatır. Ayrıca E vitaminin dezenfektan ve antimikrobiyal özellikleri, cilt lekelerinin oluşumuna karşı koruyucu etki oluşturur.

 

3.3--Saçların daha sağlıklı büyümesini destekler. Kökünü yenileyerek dökülmeyi ve yıpranmayı önleyerek daha parlak ve canlı görünmesini sağlar.

 

3.4--Siyah kimyondan elde edilen yağ ve zeytin yağını karıştırıp banyo sonrası saça masaj yaparak uygulandığında dökülmeyi sıfırlar ve bunun yanı sıra yeni saçlar çıkartır.

 

4—Sindirim Sistemi Sağlığı İçin Faydalı:

 

4.1--Kimyon sindirim problemi olan bireyleri rahatlatan, etkisini hemen gösteren mükemmel bir baharat. Bu etkisini hem tükürük salgısını hem de karaciğerden salgılanan, yağ sindiriminde görev alan safrayı uyararak gösteriyor.

 

4.2--Bu özelliği sayesinde yemeklerinize kimyon eklemek, yemeğin ardından yaşadığınız hazımsızlığı önleyebilir. Bunun yanında yağların sindirim sürecini hızlandırdığınız için kilo kaybınız için de önemli bir destek sağlarsınız.

 

4.3--İdrar söktüren ve gaz sorununa iyi gelen kimyonun kuru baklagiller ile tüketildiğinde de olumlu etkisi görülüyor.

 

4.4--Çalışmalar düzenli tüketilen kimyonun bağırsak problemlerini azaltıcı etki göstermesi için iki hafta gibi kısa bir sürenin yeterli olduğunu gösteriyor.

 

4.5--Kimyon gaz giderci olduğu için midede gaz olduğu zaman bu gaz kalbe basınç yaparak aritmi yapabilir.

 

4.5.1--Hazımsızlığa bağlı bu aritmi için 1 çay kaşığı kimyon tozunu sıcak kaynamış suya katıp 5 dk sonra soğumadan içildiğinde aritmi genel olarak en aza iner veya kalkar.

 

4.5.2--Bu anlamda özellikle gaz yapan kuru fasulye-nohut-lahana yemeklerine kimyon tozu katılabilir.

 

4.6--Özellikle kış aylarında yaşanan üst solunum rahatsızlıklarını giderir. Metabolizmayı hızlandırır sindirimi kolaylaştırır. Vücuttaki toksinlenmeleri idrar yolu ile atmaya yardımcı olur.

 

4.7--Çay olarak tüketildiğinde gaz kusma, ishal ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Böbreklerin sağlığını korur. - Karaciğerdeki iltihaplanma ve toksinleri atar.

 

5—Kansızlık-Anemi İçin Faydalı:

 

5.1--Kimyon, yüksek oranda demir içeriğine sahip. Özellikle demir ihtiyacının arttığı gebelik ve emziklilik döneminde kadınların mutlaka tüketmesi gerekir.

 

5.2--kimyon fitoöstrojen içeriği ile idrarla kalsiyum atımını da azaltır, böylece kemiklerin güçlenmesine katkısı iki katına çıkar. Ayrıca kimyon, içerisindeki timol adı verilen mucize bileşen sayesinde emzikli kadınlarda süt üretimini artırır. Kimyonun bal ile beraber tüketimi bu etkiyi artırıcı etki gösterir.

 

6—Antioksidan Deposu:

1--Kimyon içerdiği flavonoid ve polifenol bileşenler sayesinde vücutta hasar oluşturan moleküller olan serbest radikallerle savaşır.

 

2--Kimyonun antioksidan etkisi zerdeçal ve karabiberle birleştiğinde inflamasyona karşı adeta bir kalkan oluşturur. Böylece hipertansiyon, tip 2 diyabet, osteoporoz, Alzheimer gibi hastalıklardan korur.

 

7--Derin Uyku Çekmek İçin:

 

1--Kimyon içerisindeki esansiyel yağlar sayesinde stresi önler, rahat bir şekilde uykuya dalmanızı kolaylaştırır. Kimyon melatonin üretiminde görev alan B vitaminleri içerir ve böylece uykunuzu düzene sokar.


8--Kimyonda yüksek oranda demir, manganez, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve B1 vitamini bulunur. Bunun yanı sıra tiyam in, ribofiavin, niasin ve A, C, E, K ve B6 vitaminlerini de içerir. Bakır, çinko ye potasyum gibi mineraller açısından zengindir

 

8.1--Mükemmel bir emir deposu olan kimyon, anemi hastalığının tedavisinde önemli bir rol oynar

 

9--Sindirimi kolaylaştıran enzimlerin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur ,

 

10--Vücudu toksinlerden temizler. Kimyon çayı karaciğer ve safra kesesi için çok faydalıdır.

 

11--C vitamini açısından çok zengindir. Bu özelliğinden dolayı kimyon çayı bağışıklık sistemini güçlendirir.

 

12--Solunum sistemi iltihaplarına karşı etkilidir.

 

12.1--Kimyon çayının akşam saatlerinde tüketilmesi uykusuzluk problemini giderebilir.

 

13--Cilt sağlığı için faydalıdır, kimyon suyu ile yüz yıkanabilir, bu uygulama akne ve sivilce sorunlarını hafifletir.


14--Kimyonun iyisinin rengi kahverenginden ziyade altın sarısıdır. Köfte baharının ve körinin temel hammaddesidir. Türk mutfağında özellikle köfte ve sucuk yapımında kullanılır.

 

15--Bazı Güneydoğu Asya ülkeleri bu baharattan sindirimi kolaylaştırmak, öksürüğü kesmek, ağrıyı hafifletmek ve karaciğeri korumak için yararlanırlar.

 

16--İran’da ani nöbetleri engellediğine, Tunus’ta ise tansiyonu düşürdüğüne inanılır.

 

17--Kimyon tohumunun 8-10 dakika kaynatılmasıyla elde edilen kimyon çayı özellikle Hindistan’da tüketilir. Bunun nedeni C vitamini açısından çok zengin olmasıdır..


17.1--Kimyonun Sağlığa Diğer Faydaları:

 

1--Kimyon, folatlar, niasin, piridoksin riboflavin tiamin, A, C, E ve K vitaminleri bakımından zengindir. Bunun yanı sıra beta karoten deposu olarak da bilinir.

 

2—Kimyon gaz giderci olduğu için midede gaz olduğu zaman bu gaz kalbe basınç yaparak aritmi yapabilir. 


2.1--Hazımsızlığa bağlı bu aritmi için 1 çay kaşığı kimyon tozunu sıcak kaynamış suya katıp 5 dk sonra soğumadan içildiğinde aritmi genel olarak en aza iner veya kalkar.


2.2--Bu anlamda özellikle gaz yapan kuru fasulye-nohut-lahana yemeklerine kimyon tozu katılabilir.

 

3—Kimyon , güçlü bir demir deposu olan kimyon anemi hastalığında doğal ilaç olarak kullanılır.


3.1--Homeglobin içeriği sayesinde kansızlığı tedavi eder. Bunun yanı sıra oksijen seviyesini koruyarak vücut içi kan düzeyini dengeler.

 

4—Kimyon, Ciltte oluşan sivilce akne, dökülme ve tahriş gibi durumları yatıştırmada oldukça etkilidir. Sirke ile karıştırılıp cilde uygulandığında sivilce ve akne sorunlarını hafifletir. E vitamini bakımından zengin olan kimyon kırışıklık, yaşlanma ve sarkmaları önler.

 

5--Saçların daha sağlıklı büyümesini destekler. Kökünü yenileyerek dökülmeyi ve yıpranmayı önleyerek daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. 


5.1--Siyah kimyondan elde edilen yağ ve zeytin yağını karıştırıp banyo sonrası saça masaj yaparak uygulandığında dökülmeyi sıfırlar ve bunun yanı sıra yeni saçlar çıkartır.

 

6--Kandaki şeker düzeyini yeniler ve diyabet rahatsızlığının risklerini azaltır.

 

7--Özellikle kış aylarında yaşanan üst solunum rahatsızlıklarını giderir. Metabolizmayı hızlandırır sindirimi kolaylaştırır. Vücuttaki toksinlenmeleri idrar yolu ile atmaya yardımcı olur.

 

8--Çay olarak tüketildiğinde gaz kusma, ishal ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Böbreklerin sağlığını korur. - Karaciğerdeki iltihaplanma ve toksinleri atar.

 

9—Kimyon çayı: 10 tane kimyon tohumunu 2 su bardağı su ile kaynatınız. Tatlandırmak için içerisine biraz karabiber ekleyiniz. C vitamini etkisi olan bu çay kış hastalıklarına karşı bünyenizi güçlendirir.

 

18--Aşın kimyon tüketimi şu yan etkilere yol açabilir:

 

1--Kimyon bazı insanlarda kan şekeri seviyesini düşürdüğünden, diyabet hastalarının dikkatli kullanması gerekir.

 

2--Kan pıhtılaşma sürecini yavaşlattığından kanama sorunları yaşayan kişilerin kimyondan uzak durması önerilir.

 

3--Testosteron seviyelerini bastıran kimyon erkeklerde kısırlığa yol açabilir. Aynı zamanda, düşüğe sebep olabileceğinden hamile kadınların da kimyon tüketmemeleri öneriliyor.

 


18.1--Tüketirken Dikkatli Olmak

 

1--Sonuç olarak sağlık üzerinde bu kadar olumlu etkileri olan, inanılmaz lezzetli bu baharatı çorbalarınızda ve yemeklerinizde bolca kullanmanızı, yoğurt ve peynirlerin üzerine eklemenizi öneririm.

 

2--Ancak kan şekeri üzerinde düşürücü etkisi olduğundan dolayı ciddi hipoglisemi hastasıysanız, kanın akışkanlığını fazlasıyla artırdığı için kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız ya da yakın bir zamanda ameliyata girecekseniz kimyon tüketiminde dikkatli olmanız gerektiğini unutmamalısınız


Kaynak:

1--HBT-Sevda Deniz Karalı

2--www.sabah.com.tr/

3--www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik

  





Makalenin İzlenme Sayısı : 587

Eklenme Tarihi : 03.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.