MAKALELER / Kaos-Düzen-Düzensizlik-Sağlık








Düzen-Düzensizlik-Sağlık-Nöronların Kaotik Ateşlenmesi:



1—Beyinde nöronlar-piyasa-sosyal sistem-depremler-gezegenler düzen ile düzensizlik arasında kaotik konumda bulunarak kendi varlıklarını korur ve geliştirirler.



1.1—Kritik konumun bir altı sitemin peryodik harekete geçtiği fraktal boyutun tam sayı olduğu konumdur. Sistem içe kapanarak şizofreniye girmektedir.



1.1.2--Bu durumda kuşlar katı bir etkileşim için sıkı olarak uçarlar.Rotalarında değişiklik yapamazlar.Daha ilkel bir konumu tercih etmektedir.



1.1.1--Kritik konumun üst konumu random-rastgele hareketin olduğu parametreler arasında ilişkinin olmadığı ,düzenin olmadığı konumdur.Kuşlar-nöronlar bu konumda rasgele-random uçarlar.Bu durumda etkileşim kuramazlar.



1.1.2-- 0-1 kritikaltı-kritik üstü konum arasında sürü içinde eşgüdüm sağlanır,dıştehlilere karşı stratejilerini değiştirebilirler.Birlikte hareket ederler.



1.1.3--Bu durum sürünün(kuş,nöron,toplum,piyasa) sağlık halidir.Fraktal boyut aralıkta alt ve üst tam sayı arasında gezinir.Genomları değiştirmeden ortama Uyum-gelişme sağlama bu aralıkta sağlanır.



1.1.3.1—Kritik durum için en tipik durum kum yığınıdır.Yığının üzerine bir miktar kum yığdığınızda kritik yüksekliğe kadar yükselir doruk noktasından sonra çöker.Çığ benzeri bu çöküşler birden fazla meydana gelir.Bu durum ölçekten bağımsızdır.



1.1.4--Boyutların dağılımı güç yasasına tabidir.Bu anlamda küçük çığların sayısı büyük çığlardan daha fazladır.Büyük depremler,kitlesel yok oluşlar,orman yangınlarının yayılması buna örnek sayılabilir.



1.1.5--Kritik durumlar kendi kendine doğal olarak oluşur ve canlılığı mümkün kılar canlılık kritik altı ve üstü konumlar arasında sistem stresinin eşik değerleri arasında gidip gelir.



1.2—Bu anlamda sağlıklı sistem kritik altı-0,kritik üstü-1 konumu arasında kritik konumda bulunur.O-1 konumu arasında kaotik olarak salınır.



1.3—Sistemin kritik altı konuma gitmesi sitem parametrelerinin fraktal boyutun bir algoritma yardımıyla saptanması ve fraktal boyut tam sayıya doğru gidiyorsa sistem şizofreniye kaymaya-içe kapanmaya başlamakt denilebilir.Tam sayı konumunda yeni bir denge oluşacaktır.Şizofrenik yaşam.



1.4--Sistemin fraktal boyutu sistem boyutuna doğru arttıkça sistem boyutuna eriştiğinde sistemde yeni bir konum oluşur.Bu yeni denge konumu parametreler arsında hiçbir matematiksel ilişki bunmayan random durumudur.Muhtemelen bu durumda sistem iflas eder.Sosyal,piyasa krizlerinin bu durumda oluştuğu düşünülebilir.



1.5--Ruh sağlığı anlamında fraktal boyut azalarak tam sayıya gidiyorsa şizofreniye,artarak tam sayıya gidiyorsa sitem depresyona giriyor demektir.



1.5.1--Beyin sürekli tam sayıya doğru gitmeye çalışan bir yapıda bulunması onun depresyonda bulunduğunu anlatır.Bu durumda nöronlar bir artma dönemi-bir nekehat hali içinde bulunur.



1.5.2--Artma dönemi hastalığın alevlenmesi-nekahat durumu ise fraktal boyutun sabitlendiği durumu gösterir.



1.5.3—Beyinde her bölgenin eeg verilerinden-sayısal setten yola çıkarak fraktal boyutlar hesaplanarak akıl hastalıklarının fraktal boyut aralıkları hesaplanarak,bu değerler teşhis ve tedavide kullanılabilir.



1.6—Sistemi durumunu bozan şey sisteme gelen steslerdir.Stres eşik değeri aşınca sistem denge konumundan uzaklaşarak ya sitem boyutunun alt tam sayısına yada sistem boyutu olan tam sayıya ulaşmaya çalışır.Sağlıklı olduğu sürece 3 boyutlu sistemde 2-3 aralığında kesirli 2,5 vs kesirli bir sayıdır.



1.6.1—Bu nedenle sistemler(piyasa,sosyal sistemler, nöronal sistem-beyin,atmosfer, ekolojik sistemler,jeofizik sistem için strese bağlı değişim matematik hale getirilmelidir.



1.6.2--Bunun için mühendislerin kullandığı mukavemet bilimi kullanılabilir.Nöronal sistem için ruhsal mukavemet,sosyal sistem için sosyal mukavemet, piyasa için ekonomik mukavemet, atmosferik sistem için atmosferik mukavemet,jeofizik mukavemet bilimleri,gezegen yörünge mukavemet bilişimleri oluşturulabilir.



1.6.2—Ruhsal mukavemette stresi sayısal hale getiren holmes rahe skalasına benzer olarak bir yapı düşünülebilir.Öneri olarak insan beyinin ruhsal mukavemet dayanımı için uzayda serbest halde duran ve buna dıştan etki eden sürekli-tekil yüklerin etkidi,içten sürekli-tekil tepkilerin verildiği-psikolojik kuvvet etki ettiği sabun zarı—küre biçiminde hayali bir psikolojik çisim düşünülebilir.



1.6.2.1--Bu zarın et kalınlığında oluşan gerilme,sınır değeri aşarsa sistem depresyona girbilir yada şizofreniye kayabilir,sınır değerin altında kalırsa sistem donabilir.Bu alt yapı teorik olarak bütün sistemler için geliştirilebilir.



1.6.3--Kuvvetler sayısal hale getirilebilir.Örneğin aile büyüğünün ölümü 50 ise arkadaş ile kavga etmek 2 kuvvetinde olabilir.Bu değerin saptamak için her durum için stres horonu olan kortizol yada dopamin düzeyleri ölçülebilir.



1.7—Tektonik Plaka sınırları dahilinde-fay hatları boyunca  Jeofizik sistem normalde küçük deşarjlar ile enerjisini boşaltır.Sismogramda bu değerler kaotik analiz dahilinde fraktal boyutu hesaplanarak sistem kaotik aralıkta 2-3 aralığında salınır ancak üst sınıra doğru 3 e doğru artmaya başladığında büyük deprem oluşma ihtimali artar.



1.7.1--Bu anlamda Kandilli Rasathanesinin kaotik analize girmesi ve yer istasyonlarından gelen değerlerin fraktal boyut-zaman grafiklerini sürekli üretmesi büyük Marmara depremininin tahmini için herhalde gereklidir.



1.8—Sosyal sistemlere bir örnek olarak Iraktaki 3 parçalı yapının sosyal hareketliği artmakta,muhtemelen fraktal boyut artmakta ve random yapıya doğru ilerlemekte.



1.9—Örneğin Dünya petrol yada buğday fiyatları örneğin 2-3 aralığında kaotik olarak salınmakta.Üretim yetersizliğine bağlı olarak oluşan stres bu piyasayı içe kapatabilir.Yada random yapıya itebilir.Bu nedenle bunların fiyatlarının fraktal boyutları heplanmalı ve zamana bağlı olarak tam sayılara doğru azalmakta(2 ye doğru) yada artmaktamıdır(3 e doğru).



1.10—Atmosfer sürekli sera gazı baskısı altında strese girmektedir.Atmosfer parameyrelerin lokal-bölgesel değerlerinin fraktal boyutlarının zamana bağlı değişimi sürekli takip edilmelidir.Bu anlamda kasırga şiddetleri ,sıcaklıklar artarak fraktl boyut artmaya çalışmakta.



1.10.1--Sanki sistem random yapıya doğru ilerlemekte.Bu konuda çözüm petrolü devre dışı bırakamayacağımıza göre çözüm fosil yakıtlarda çıkan CO2-Karbondioksidin yeraltına gömülmesi veya sanayide kullanılması olabilir ve atmosferden hızla CO2 çekecek teknolojik veye doğal sistemlere ihtiyaç var.



1.11--Öte yandan dünya nüfusu artmakta ve bu durum gıda krizini beraberinde getirecek.Biyolojik olarak GDO teknolojisini insan sağlığını riske ettiği için önermesek tohum ıslahı ve daha kaliteli tohumların-kinoa  hızla üretimi ile aynı zamanda doğum hızlarını hızla tek çocuk olacak şekilde aşağı çekmek gerekmekte.



1.11.1--Zira Çin dek uygulama tek çocuk ile toplum nüfusu genç tutulabileceğini göstermekte.ve her şeyde önce bunu gerçekleştirecek güçlü liderleri toplumların ortaya çıkarması gerek.



1.12—Kanser hücreye gelen stresin eşik değerin üstüne çıkması ile hücre sinyallerinin fraktal boyutunun artarak kritik üstü sınıra ulaşması ile olduğu biçiminde düşünülse,kritik üstünde hücre random yapıya girerek,aşırı bir biçimde çoğalmaya başlar.Kritik altı sınırda ise hücre ölümü gerçekleşir.



1.13--Hücre sinyallerinin fraktal boyut ölçümü ce zamana bağlı değişimi ile fraktal boyutun nereye ilerlediği anlaşalabilir.Hücre gelen fonksiyonel dış stresi sönümleyecek genlere sahiptir.



1.14--Bir şekilde bu genlerin devre dışı kalması sonucu aşırı titreşime girerek-rezonansa girerek(gelen dış etkinin frekansının-hücre öz frekansına eşit olması hali) kritik üstü konuma geçerek random duruma girmek suretiyle kanser hücresine dönüşür.



1.15--Burada gelen her dış stres için kaynağına bağlı olarak genliği ve frekansı bir belirli dalga oluştuğu üzerine kabul yapılabilir.



1.12.1—Hücrede yereli miktarda kolesterol yoksa kritik konuma girememekte ve ve hücre kritik altı konuma girmekte.



1.12.2--Fazla miktarda kolesterol varsa kritik üstü konum ile kanserleşebilmekte.Buna örnek olarak meme kanseri-kolesterol ilişkisi gösterilebilir.Sağlıklı insanda sağlıklı-iyi  kolestreol yüksek,kötü kolesterol düşük olmalıdır.



1.6—Bu konum-kritik konum kaotik konumdur.Kaotik sistemler:



1—Başlangıç şartlarına aşırı duyarlıdır.Başlangıç şartlarındaki küçük pertürbasyonlar ileride büyük salınımlara yol açabilir.



2—Kaotik sistemlerin kaotiklik şartları,bir algoritma yardımıyla hesaplanan fraktal boyutun kesirli çıkmasıdır.Fraktal boyut tam sayı çıkarsa sistemin peryodik hareket ettiğini belirler.



2.1--Fraktal boyut ne kadar yüksek ve  kesirli çıkarsa  sistemin aşırı kaotikliğe o kadar yakın olduğunu gösterir.Aşırı kaotikliğin tepe noktasında sistem doğum yapar(doğum,deprem,kriz vs)



2.1.1—Piyasa,beyin eeg,kan değerleri,sosyal parametreler,yer sarsıntıları/jeofizik parametreler kritik konumda kaldığı sürece sistem sağlıklı çalışır.Eğer aşırı kaotiklik oluşmuşsa ki sistem parametrelerin zamana bağlı fraktal boyutunun bir program ile saptanması yani fraktal boyut zamana bağlı olarak artıyorsa sistem yeni bir konuma için krize girmek üzere olduğu söylenebilir.



2.2—Türkiye,Mısır vs ülkelerde toplumsal hareketlerin zamana bağlı değişiminin zaman-fraktal boyutu ölçülmesi ve bunların artar duruma geçmesi , sistemlerin hemen askeri darbe öncesine denk geldiği söylenebilir.



2.2.1--Toplumsal hareketliliği sayısal hale getirmek, sürekli fraktal boyut analizi yapmak gerektiği açık. Askeri darbelerin sorumlusunun sistemi sıçratamayan siyasiler olduğu düşünülebilir ki genel kabulde bu iş askerlerin üzerine kalmaktadır.



2.3—Demokrasi kritik noktada bulunma halidir.Aşırı demokratik yapılara gidiş sistemin fraktal boyutuna artırarak,krize neden olabilirmi.Öte yandan bastırılmış demokratik istekler ile toplumsal harektlilik  gerileyerek sistemi tekrar peryodik harekete sokabilir.



2.3.1--Bu durum toplumsal şizofreni halidir.İlkel  yaşamları içerir.Ortadoğudaki halkların durumu-demokrasinin yaşanamıyışı toplumu içe kapatabilmektedir.



2.3—Irakta 3 etnik yapıya bağlı sosyal sistemde ,sistem muhtemelen fraktal boyut artarak random yapıya doğru ilerlemekte.Ortadoğuda sosyal sistemler daha önce Saddam vs dengeli idi.Bunun nedeni Saddam vs liderlerin topluma orta şiddette baskı-gerilme kurarak sistemi kritik konumda tutmalarını mümkün kılabilmişti.



2.3.1--Bu nedenle Ortadoğuda demokratik açılımların kendi akışı içinde yavaş biçimde gerçekleşmesi burada bulunan sistemlerin random süreçlere kaymadan denge noktasında kalması açısından daha sağlıklı olabilir.



2.3.2--Kısaca  birden demokrasi kargaşa ve onun eşdeğeri random süreçler olabilmektedir.S.Arabistan vs krallık rejimleri öncelikle toplumsal değişim için tek adamlı hafif gerilme tipli demokrasiye geçmeleri daha uygun olabilir.



2.3.3--Türkiye ise ortadoğudan farklı bir Avrupa ülkesi olarak demokratik yapılarını tamamlaması daha uygun olabilir.



2.4—Beyinde nöronlar kritik konumda kaotik olarak ateşlenerek,beyin nöronal sağlığını koruyabilir.Aşırı strese bağlı olarak merkezi sinir sistemi fraktal boyutun tam sayı olduğu şizofreniye kayabilir.Ve içe kapanabilir.Yada fraktal boyutun aşırı şekilde arttığı aşırı kaotikliğin bir üst konumu olan random-düzensiz yapıya kaçabilir.



2.4.1--Bu düzensiz yapı belki epilepsi-saranın sorumlusu olabilir.Epilepsi beyinde ortalamnın üstündeki nöronların budandığı bir işlem olduğu için,beyin aşırı kaotik yapıya kaçarak krizi oluşturarak aşırı büyük nöronları öldürerek sağlığını korumaya çalışmakta.



3—Kaotik sistemlerden atmosfer hareketlerine bağlı olarak ,Pekinde kelebeğin kanat çırpışı nasıl Londra da fırtına sebep olabilmektedir.Atmosferin kendi sağlıklı düzeni kritik konumda olması ve kaotik olması ile mümkün olabilmiştir.Bu şekilde yaşam için gerekli atmosferik sistem sağlanabilmiştir.



Kaynakça:CBT-1422/11/20.06.2014-s-10/11






Makalenin İzlenme Sayısı : 492

Eklenme Tarihi : 16.03.2020

Önceki sayfaya geri dön.