MAKALELER / Alman Uygulamalı Bilimler Üniversiteleriyle Türk Teknoloji Fakültelerindeki İnşaat Mühendisliği Programlarının Karşılaştırılması





Alman Uygulamalı Bilimler Üniversiteleriyle Türk Teknoloji Fakültelerindeki İnşaat Mühendisliği Programlarının Karşılaştırılması

 

1-- Almanya’da yükseköğrenim kurumları türleri tek çatı altında toplanmayıp ayrı şekilde faaliyet göstermektedir.Yasal olarak böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Üniversite yönetimi bünyesinde hem “Bachelor of Science” hem de “Bachelor of Engineering” unvanlarını verebilmektedir. Daha önceleri “Gesamthochschule” adı altında bu tür kurumlar bir çatı altında eğitim vermekteydi ki bu uygulamadan hemen hemen vazgeçilmiştir.

 

2--Alman İnşaat Mühendisliği eğitiminde branşlaşmalı eğitim bulunmaktadır. Öğrencinin çok sayıda seçeneği vardır, genel mühendislik ya da ağırlıksız eğitim alabildiği gibi çeşitli alanlarda ağırlıklı eğitim alabilmek mümkündür. Türk Teknoloji Fakültelerindeki öğrencilerin böyle bir imkanı bulunmamaktadır.

 

3--Türkiye’deki eğitim süresi standart olarak 240 AKTS kredisidir, Almanya’daysa öyle kesin bir değer öngörülmemektedir. Yasa gereğince eğitim süresi asgari olarak 180 AKTS kredisiyken azami olarak 240 AKTS kredidir ki uygulamada üçü de görülebilmektedir. İncelenen programlarının çoğunda eğitim öğrenim süresi 210 AKTS kredisidir.

 

4--Türkiye’deki staj uygulamalarında stajların kredili olduğu görülmüştür ki Almanya’da giriş stajları kredisiz yapılmaktadır.

 

5--Derslerin üniversitelerde görülme oranı açısından bakıldığında bazı derslerin Türkiye de aynı derecede görülmediği göze çarpmaktadır, örn. Yapı Konstrüksiyon dersi hiç bir Türk üniversitede yoktur,Ahşap Yapılar, Yapı Fiziği, Kentsel Su İşletmesi dersleri Alman Üniversitelerin çoğunda bulunurken Türkiye de hiç yok.

 

5.1--Öte yandan tüm Türk Teknoloji Fakültelerinde görülüp de Alman UBÜ’lerinde ya hiç ya da çok az sayıda görülen dersler bulunmaktadır. Burada göze çarpan dersler Fizik, Kimya, İstatistik, Sosyal Seçmeli, Teknik Resim, Yabancı Dil/İngilizce ve Bilgisayar Destekli Tasarım/CAD, Yapı Dinamiği,Yapı/İnşaat Teknoloji, Beton Teknolojisi, Bina Bilgisi, İnşaat Mühendisliğine Giriş dersleridir.

 

5.2—Alman UBÜ’lerindeki toplam kredisi Türkiye’de görülen toplam krediden daha az olduğundan farkların olması beklenebilir bir durumdur ancak bazı derslerin hiç görülmemesi Türkiye’deki ders programı yapısının yeniden değerlendirilmesini akla getirmektedir.


6--Derslerle ilgili göze çarpan başka bir durumsa iki ülkenin okullarında bulunan ancak ders saatlerinde görülen farklardır. Yapı İşletmesi, Mezuniyet Tezi, Yapı Statiği, Geoteknik, Betonarme, Çelik Yapılar, Ulaştırma dersleri hem Türk hem de Alman üniversitelerde bulunmaktadır, ancak kredi miktarlarında büyük farklar göze çarpmaktadır. Bu durumun ders içerikleri açısından daha yakından incelenmesi düşünülmektedir.

 

7--TF’lerinde görülen uygulama dersleri türünde dersler Alman UBÜ’lerinde görülmemektedir. Üniversitede uygulama dersleri için uygun yer olup olmadığı incelenmelidir. Almanya da yeni gelişmekte olan “dual” adı altında görülen program türü bulunmaktadır. Bu program kapsamında öğrenci hem üniversiteye gitmektedir hem de bir şirkette ve meslek okulunda çıraklık eğitimini tamamlamaktadır. Uygulama dersleri yerine böyle bir sisteme gidilebilmektedir.

 

Kaynak: Alman Uygulamalı Bilimler Üniversiteleriyle Türk Teknoloji Fakültelerindeki İnşaat Mühendisliği Programlarının Karşılaştırılması- Aslı Bilgin-- TMH - 483 - 2014/4




Makalenin İzlenme Sayısı : 77

Eklenme Tarihi : 27.06.2025

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.