MAKALELER / 3D Yazıcılar-Sanayi ve Tıp Uygulamaları








1--3D Yazıcılar-Sanayi ve Tıp Uygulamaları:



1—3D Yazıcıların fiyatı 1500-2000 dolar arasında.



2—3D Yazıcılar sayesinde oyuncaklardan,mutfak gereçlerine ihtiyacımız olan her şey evde kendimiz üretebiliriz.



3—3D Yazıcılarda plastikten,seramiğe,canlı dokuya kadar değişik malzemeler kullanılabiliyor.



4—2020 de bir kahve fincanı üretmek için,internet üzerinde yer alan bir katalogdan kahve fincanı modeli belirlenecek ve bilgisayarda bulunan yazılım sayesinde fincanın boyutu ve rengi seçildikten sonra tamamlanan görüntü 3D Yazıcıya gönderilerek 2 dk içinde fincan elimizde olabilecek




5—3D Yazıcıda Baskı Adımları:



5.1—Nesnenin şeması bir yazılım yardımı ile bilgisayar dosyası olarak yaratılıyor.Bu yazılımda nesnenin yükseklik,derinlik vb fiziksel özellikleri de yer alıyor.Nesne ne kadar karmaşık bir yapıya sahipse dosya o kadar büyük oluyor.



5.2—3Boyutlu  yazıcı yazılımı ürünün son halini görmek için dosyayı okuyup dosyayı dilim dilim kesitler halinde yazıcıya gönderiyor. Yazıcıya göndermeden önce Nesnenin hangi malzemeden üretileceği de belirlenmiş oluyor.



5.3—Nesne aşağıdan yukarıya doğru ince katlar halinde yazdırılıyor-inşa ediliyor.Bazı yazıcılarda ısı verilerek yapışma sağlanabiliyor.Nesnenin boyutu ve karmaşıklığı doğrultusunda yazdırma işlemi saatler sürebiliyor.Ürünün kalitesi ve kusursuzluğu,  yazıcı ve malzemenin kalitesi ile ilgili.



6—3 D Yazıcılar ile üretim alanı bütün dünyaya yayılabilir.ve Çin in dünya üretim kaynağı olma özelliği çoğu sektör için bitebilir.




7—3D Yazıcılardan Organ Çıkarma:



7.1—California Scripps Clinikte Dr.D.Lima eski bir yazıcıdan mürekkepli yazıcıdan canlı hücreler içeren bir jeli katman katman çıkaracak şekilde modifiye ederek inek dokusundan kıkırdak üretti.



7.2—Dr.Lima nın hedefi doğrudan vucuda yerleştirilebilecek kişiye özel kıkırdaklar üretebilen bir yazıcıyı ameliyat odasında bulundurmak.



7.3—Bio-yazıcılar sıvı yada jel formunda hücreler yazdırabiliyor.



7.4—Dünyada birçok laboratuarda hücreleri öldürmeden kıkırdak,kemik,deri,kan damarları,küçük karaciğer parçaları üretmek için bioyazıcılar ile deneyler yapılıyor.ve organları yazıcıdan çıkarmak uzak bir hedef.



7.5—San Diegolu Organovo şirketi deney aşamasındaki ilaçları test etmek için 20 hücre kalınlığındaki karaciğer dokularını üretip deneyler yapıyor.



7.6—Almanya Hannover Tıp okulunda bir laboratuar kalp krizinin getirdiği hasarı tamir edecek kalp dokusu,El Paso daki Texas Üniversitesinde araştırmacı Thomas Boland göğüs amiletı olan kadınlar için yağ dokusu üretmek için 3D yazıcı kullanan araştırmacılardan bazıları.Türkiye de birçok üniversite kliniğinde çeşitli dokular için 3 D Yazıcıyla doku üretme  işine hızla girilmeli.Erken kalkan erken yol alır.



7.7—3D Yazıcılarda doku üretirken yazdırılan dokunun beslenmesini devam ettirmek ve böylece onu canlı tutmak araştırmacıların karşı karşıya kaldığı en zor sorunlardan biri.Biyo yazıcıyla üretilmiş dokularda canlı kan damarı-kılcal damar ağı yaratmak çok zor.Dr.Bolan yağ dokusuna yönelik yaklaşımı ,yağ hücreleri içeren bozunabilir jelin içinde kanallar oluşturmak ve bu kanalları kan damarlarının içinde bulunan türden hücrelerle doldurmak.



7.7.1—Organ üretiminde işin püf noktası canlı embriyoda organ oluşurken organın oluşum safhasının bir anından sonrasını 3 D Yazıcı ile kök hücreden üretmek olabilir.Kısaca doğayı ve doğadaki sırayı hızlandırarak taklit etmek.



7.8—Dr. Lima karşılaştıkları sorunlardan biri yazıcıya uygun türde ve yeterli miktarda hücre elde etmek olduğunu söylüyor. Ayrıca kalınlığı 12 mm den az olsa da diz veya kalçada bulunan türden kıkırdağın çok karmaşık yapısı var.



7.9--3D Yazıcılarda kullanılabilecek hücrelerde birisi kök hücre olabilir zira kök hücresi kaynağı sınırsız gibi.Bu arada biyoyazıcılarla ilgili teknolojilerinde araştırılması gerekmekte.Özellikle damla büyüklüğü ve diğer özelliklerin ayarlanabilmesi önemli.



7.10—Şuanda %30 oranında süzme yapacak yapay böbrek üretildi.Bu oran ile diyalize gerek duyulmasına gerek kalmayabilir.



7.10.1--Yapay böbreğin üretilmesinde önce hücrelerin özel kimyasal ile çürütülüp-hücreler arası iskeletin-matriksin üretilmesi ve matriks iskeletinin örneğin lazer ile taranarak 3 D yazıcıya aktarılması ve iskelet ile hücrelerin birlikte üretilmesi için 3 D yazıcıya gönderilmesi olabilir.



7.11—Akdeniz,Hacettepe,İstanbul Tıp,Cerrahpaşa Tıp vs üniversite hastaneleri kamu direktifi ve desteği ile 3 D organ üretim merkezlerini kurup işletmeye başlamalıdırlar.Yoksa bu teknolojide de kısa sürede ithalatçı konuma geleceğiz.



8—3D Yazıcıların Sanayi Uygulamaları:



8.1—ABD Demir-çelik sanayinin Karabük ü youngstown şimdi demir-çelik yerine üç boyutlu baskıyla 3D baskıyla yepyeni şeyler üretmekte.Bu fabrika için kamu payı 30 milyon dolar-özel şirketler ve üniversiteler 40 milyon dolar kattılar.Fabrikada dönüşümü Ulusal katmanlı üretim enstitüsü sağladı.Kurumun amacı 3D sistemini ülkede oturtmak ve en büyük müşterisi savunma sanayi.Fabrikayı ulusal savunma üretim ve imalat merkezi yönetiyor.



8.2--Öyle devlet fabrika kuramaz düşüncesi şehir efsanesi.G.Kore de Samsung u kuran ve onun belli seviyeye gelmesine yardım eden hep kamu sektörü olmuştur.Sorun kamunun fabrika kurması değil,bunların özerk yönetilmesi sorunu yani siyasilerin kolayca müdahale edebileceği şartları ortadan kaldırabilmektir.Türkiye de yerli elektrikli otomobil devlet+özel sektör bileşimli olarak kurulabilir.



8.3--Öte yandan Savunma sanayi müsteşarlı ABD benzeri Türkiyenin ihtiyaç duyduğu bütün özel imalatları-termik santrale,özel fab. ihtityaçları vs. kuracağı 3D fabrikasında ithalata gerek kalmadan üretebilir.



8.3.1--Bu fabrika yakın zamanlarda devreye girmesi hayal edilecek uzay araştırmaları için kullanılacak roket,uzay araçlarının parçalarını da üretebilir.Bu fabrika aynı zamanda ihracata da çalışabilir.



8.4—Özel sektöründe bu 3D baskı ile parça üretme zamanı geldi.Artık her ilde 3-5 3D imalat fabrikası kurularak gerek fabrikaların gerek kişilerin istediği parçların üretimi sağlanmalıdır. Türkiye nin büyük sanayi kuruluşları veya Anadolu kaplanları bu zincir 3D fabrikaları kurmaya başlamaldır.



8.5—Ayrıca İspanyol  Natural Machines adlı şirketin yaptığı gibi Türkiyenin büyük baklava ve şekerleme –çukulata fabrikaları 3B baskı cihazları ile çikolata-nişastalı-lahmacun,çiğköfte vs  ürün vs üretmeye başlamalıdır.



7.10.2—Ayrıca tıp ve Sanayide yönetmelik düzenlemelerinde 3D yazıcıların uygulanmasını kolaylaştırcı ifadeler hızla yer almalıdır.



9—Küçük ve basit ev aletlerinin-gereçlerinin-kırılan parçaların gelecekte 3 D yazıcılarla üretileceği açık.Ancak bir otomobilin 3 D yazıcıyla üretilmesi herhalde şimdilik zor.



9.1--Sanayide birçok parça artık CNC Tezgahların yanında büyük 3D yazıcılarla üretilmeye başlandı.Bir ülkede Sanayi ne  kadar son teknolojiye uygun ise herhalde o kadar gelişmeye adaydır.



9.2--Sanayide Trend 3D yazıcılarla parça üretme devri.Bu konuda ipi çoktan Çin göğüslemeye başladı hatta 3 D Printer müzesi kuracak kadar.3 D yazıcıyla parçaları ekonomik olarak üretmek önemli.



9.3--Çin in üretimde rekabette üstünlük sağlarken ucuz enerji,ucuz işçilik,ucuz arsa,ucuz kredi yanında son teknoloji-3D ile ucuz maliyetin avantajı önemli.



10--Türkiye ülke olarak gerek Sanayi gerek Tıp da 3D devrimine hızla girip yaygınlaştırmak zorunda.



Kaynakça:1--Dünya Gazetesi/Yenileşim-3D Hayal et ve bas,2-Sabah Gazetesi Newyork Times Pazar Eki



1.1--3D Baskılı Roket:



1—San Diego da üniversite öğrencileri motoru 3d baskılı bir roket uçurdular.



1.2—NASA ise hala kendi ürettiğini test ediyor.



2— Uzayda uzay istasyonlarının ihtiyaç duyduğu makine vs parçaların 3d Baskı ile üretilmesi 25-30 sene içinde rutine girebilir.



3—Makine imalat sanayinde 3d baslı parça üretimi önümüzdeki yılların konusu olacaktır.



4—Uzayda ve dünyada bina inşaatlarında 3d yazıcıların kullanılması önümüzdeki yıllarda büyük oranda gerçekleşebilir.Kabuk tarzında  yapılacak inşaatın önünde 3d yazıcı ve yanında içindeki yüksek mukavametli betonu yazıcıya sevk eden beton mikseri.Ayda yapılacak bina inşaatında kullanılacak betonu araştıran çalışmalar devam etmekte.



Kaynak:Popular Scinence



2--3D Yazıcılardan Üretilen Objeler Zehirleyebiliyor.



1—Kaliforniya Üniversitesinden Shirin Oskui 3D yazıcı ile sıvı  sentetik reçine veya plastikten üretilen objeleri zebra balığı embriyoları ile temas ettirince  balık embriyoları içinöldürücü zehirlikte olduğunu saptadı.Yapay reçine ,plastikten daha zehirli olduğu ortaya çıktı.



2—Yukarıdaki saptamaya 3 D yazıcıdan çıkan parçaların zehrini azaltmak yada bu objeleri kullanmak için acele etmemek gerekebilir yada bu objelerin bir şekilde zehrini azaltmak gerekir.



2.1--Buna göre 3d objeler yazıcıdan çıktıktan sonra basit UV ışını uygulaması ile yapay reçine veya plastiğin zehrini azaltabiliyor.



Kaynak:CBT-20.11.2015



3--3D Yazıcı Fiyatları-Firmaları:



1—3D yazıcı fiyatları:( 3-20.000 TL)



1—Zaxe Discovery……………2200 dolar+KDV



2—TeTe………………………1400 dolar8YERLİ)



3—da Vinci1.0 A1O yazıcı-tarayıcı….3150 TL



4—Ultimaker2………………….2700Euro+KDV



5—Zmorph 2.0S………………2500 Euro+KDV



6—Solidoodle 2 Expert………1000 dolar+KDV



7—ChocEdge Choc Creator V2..3500 Euro+KDV



8—M3D The Micro………….....590 dolar+KDV



9—Formlabs Form1+…………...5500 dolar+KDV



10—UP Plus2…………………...1600 dolar+KDV



1.1—Markalar:Ultimaker,Makrbot,XYZ Printing,Zortrax, Formlabs, Kossel,Prusa,Mendelmax,Flashforge,LTS Teknoloji(TeTe)



2—3D Yazıcı Alınabilecek Firmalar:


1—3bfab.com



2—3dortgen.com


3—Cokboyutlu.com


4—Protosis.com


5—Voksel.com.tr


6—Solve-tek.com


7—Zaxe.com

 


3—3D Baskı Merkezleri:


1—Hepsi3D


2—3dbaskıshop


3—3Dbaskımerkezi


4—3D baskıcı


5—3D Master


6—3Dcreateteam



4—Kullanılan Malzemeler:plastik tozu,metal tozu,plastik, reçine, flament(plastik tel)



4.1—Fiyatlar:



1--plastik baskılarda gramajı 1.5 TL



2--reçine baskı yada lazer sinteleme cm3 ü 4 dolar.



5--Öte yandan 3 D yazıcılar ile imalatın yanında proje için Otoket ile  3 boyutlu çizim yapmak zor olabilir.Bu anlamda üye olunduğunda içinde yüzlerce 3 boyutlu  cismin çizimini barındıran bir internet sitesine giren bir işyeri sahibi-sanayici-teknik ressam sitede bulunan cisimleri(silindirik boru, kazan ,pompa, ampul,priz, şalter,ağaç, otomobil vs) şablon yardımıyla kendi ürettiği makinanın,mimari projenin  3 boyutlu perspektif-montaj-demontaj resimlerini çizebilir.Bu imkan ile teknik resim-yada imalatın çizime aktarılmasında ciddi bir yol alınabilir.



Kaynak:Para Dergisi-26.07-1.08.2015-S:36







Makalenin İzlenme Sayısı : 869

Eklenme Tarihi : 16.03.2020

Önceki sayfaya geri dön.