MAKALELER / Beyinde Karar Süreci






Beyinde Karar Süreci:

 


1--Gözlem:Sınıf içi sınavlarda başarı 1-Bilişsel sürecin hızı ile dogru orantılı 2-karar süresi ile ters orantılı olduğu yazar tarafından öğretmenliği sırasında saptanmıştır.Buna göre en iyi karar, hızlı ve ilk karardır.

 


2--Bunu formüle edersek 1-Karar hızı arttıkça başarı artar 2-Karar Süresi kısaldıkça başarı artar.Buna dayanarak karar hızını (V) sembolü ile karar süresini (t) sembolü ile gösterirsek kararda başarı V/t ile orantılıdır.

 


3--Bu ifade yani V/t ifadesi ivme ifadesidir.Kısaca kararda başari karara konu olan ivme ile doğru orantılıdır.

 


4--Bir açılım daha yapalım:İvme ifadesi bizi Newton un kuvvet ifadesine götürür.Buna göre karar bir kuvvettir.Bu anlamda karar için F=m.a  ifadesi geçerlidir.F=Karar ,m=karara konu olan düşüncenin Büyüklüğü yada kütlesi,a=karar ivmesi.

 


5--Bütün bunlara göre karar:

 


5.1-karar, konu olan düşüncenin büyüklüğü ile doğru orantılıdır.Karara konu olan kütle küçük ise kararda başarı azalır.Yada çok ciddi ve büyük kararlarda başarıda büyüktür.

 


5.2--Karar ivmesi arttıkçaBaşarı artar bu anlamda karar hızı yüksek ve karar süresi kısa olmalıdır.İvme küçük olursa Karar vektörünün boyu(süre uzun,hız düşük) kısa olur.

 


5.3--Bir ilave daha yapalım:karar ,vektörel Karakterlidir.Yani karar vektörünün 1-boyu 2-Yönü vardır.Hızın sıfır,yada sürenin sonsuz olduğu durumda karar vektörü noktadır.Ancak negatif kararda verilebilir.

 


5.4--Bu durumda karar Vektörünün yönü eksenin pozitif yönüyle ters yönlüdür.Herhangibir kararda önceki kararların Etkisi vardır ve bu tutum kararı yada tutum vektörüyle ifade edilebilir.Buna göre bir konuda Karar verilecekse sonuç karar alınan yeni karar ile tutum vektörünün vektörel toplamına yani bileşkesine eşittir.

 


6--Buna göre mevcut yeni karar ile tutum vektörü arasındaki açı sıfır ise kararın niteliği aynıdır.Farklı kategorideki nitelikler arasında açı vardır.Beyin muhtemelen kendine göre bu açıları,düşüncenin kütlesini ve karar hızı-süresine bağlı ivmeyi saptamakta ve bir karar vermektedir.

 


7--Karar sürecine etki eden çok sayıda vektör var ise bunların vektörel toplamı sonucu belirler.

 


8--Ayrıca kuantum elektrodinamiğe göre(R.feynman-KEDİ-Nar yayın)Bir bir ışık bir ortamda ilerlerken ortamı koklar ve bunu yaparken örneğin yansımaya karar Vermesi,atomik ortamda olası yolların vektörel toplamı bu karara etki eder.

 


8.1--Buna göre beyinde Nöronların bağlanma yeri olan sinapsta beyinde karar kimyasalı olan nörotransmiter,sinaptik Ortamda ilerleyip resesptörle birleşmesi yada yansıması yada reupteyk blokaj(kısmi yansıma) Tıpkı ışıgın ortamda nasıl ilerleyecegine karar vermesi aynı temel üzerindedir.

 


9--Sonuçta nöron grubunda ateşlemenin olması yada olmaması bir karar anlamına gelmektedir.Kısaca karar teorisinde kuantum elektrodinamikten yararlanılabilir.



Pratik olarak doğru karar

 


9.1-Hızlı kara verme



9.2-İlk karara sadık kalma(süre sıfır)



9.3-Karara konu olan düşünce kütlesini büyük olması( ki bu da bilgi birikimiyle) ile ilgilidir.



Yukarıdaki yaklaşımın sonuçları karar süreçlerinin tasarımında kullanılabilir.






Makalenin İzlenme Sayısı : 520

Eklenme Tarihi : 16.03.2020

Önceki sayfaya geri dön.