MAKALELER / Aya Yerleşme Planları-Aya Tekrar İnsan Gönderme








Aya Yerleşme Planları-Aya Tekrar İnsan Gönderme:

 

1--Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Mike Pence, yaklaşık 10 ay önce NASA'nın en kötü 2024 yılına kadar Ay'a tekrar insan götürmesini istemişti.

 

1.1--Bunun üzerine harekete geçen ve planlama yapan NASA yetkilileri, yeni insanlı operasyonun maliyetinin 35 milyar dolar seviyesinde olacağını hesapladılar.

 

1.2--NASA, önümüzdeki dört yıl içerisinde ekstra 35 milyar dolar bütçe daha almaları durumunda İnsanlı İniş Sistemi geliştirmeyi başarabileceklerini aktardı.

 

2--NASA İnsanlı Uçuş Sorumlusu Doug Loverro, Pazartesi günü Johnson Uzay Merkezi'nde düzenlediği konuşma sırasında Trump'ın 2021 finansal yılı bütçesi hakkında konuştu. Yeni planda NASA bütçesinin 25.2 milyar dolar seviyesine geldiğini hatırlattı.

2.1--Trump yönetimi tarafından hazırlanan bütçe tasarısında dikkat çeken en önemli detay ise Ay İniş Sistemi için harcanması planlanan 3.3 milyar dolardı.

 

2.2--Loverro, yeni bütçenin ABD Kongresi tarafından onaylanması durumunda, Birleşik Devletler'in 1960'lardaki Apollo programından bu yana ilk kez Ay'a iniş sistemlerini resmi olarak destekleyeceğini hatırlattı. Buna rağmen ayrılan bütçenin, projenin istenilen zamanda bitmesi için yeterli olmadığı da söylendi.

 

3--NASA, 2024 hedefine sadece Ay'a inmeyi değil; Ay'a yerleşmeyi koymuştu.

Uzay ajansı, yaptığı planlamayla ilk olarak Ay yüzeyine yaşanabilir tesisler kurmayı amaçladığını duyurmuştu.

 

3.1--Bunun için öncelikle Ay yörüngesine bir istasyon kurmayı planlayan ajans, araçlarını ilk olarak bu istasyona taşıyacak, sonrasında Ay yüzeyine indirecekti. Böylece çok daha ağır yükler yüzey ulaştırılabilecekti.

 

3.2--Ay yüzeyine istasyon kurulmasının ardından Mars için çalışmalara başlayacak olan NASA, Ay'da daha az çekim kuvveti olması sebebiyle daha kolay şekilde uzay araçlarını uzak mesafelere gönderebilir hale gelmeyi düşlüyordu. Bunun sonucunda da benzer bir yöntemle Mars'a koloni kurmayı amaçladığını dile getirmişti.

 

4—Öte yandan SpaceX insanlı uçuş yapacağı tarihi resmi olarak açıkladı. Yapılan açıklama ile birlikte halihazırda testleri süren insanlı uçuş denemesinin Mayıs ayı itibarıyla gerçekleştirilmesinin planlandığı aktarıldı.

 

4.1--Elon Musk tarafından kurulan uzay şirketi SpaceX, bugüne kadar beklenmedik başarılar elde etmişti. İlk olarak fırlatıldıktan sonra geri dönen roket düzenekleri geliştiren şirket, bu yolla uzay taşımacılığı maliyetlerini oldukça düşürmüştü.

 

4.2--Yeni roketlerinin ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'na NASA kargoları götürmeye başlayan SpaceX, bir sonraki adımının ise insanlı uçuşlar olduğunu dile getirmişti.

 

4.3--SpaceX insanlı uçuş projesi kapsamında yakın zaman önce Crew Dragon adını verdiği kapsülünü gün yüzüne çıkarmıştı. İçerisine mürettebatın yerleşeceği kapsülün Demo-2 uçuşu için hazır olduğu verilen bilgiler arasında yerini aldı.

 

4.4--Daha önce SpaceX, Demo-1 adı altında kapsülünü uçurmuştu. Demo-1 görevinde kapsülün içerisinde herhangi biri koyulmamış, sadece güvenlik testleri gerçekleştirilmişti. Demo-2 görevinde ise NASA ile ortaklık kurularak, insanlı uçuşun deneneceği belirtildi.

 

5—Sonuç olarak Uzay taşımacılığı-İnsanlı uçuşlar-Aya yerleşim planları gibi konularda NASA nın koordinatör rol aynayacağı ve bu işi Space x gibi firmalara devr edeceği anlaşılmakta.

 

 

Kaynak: https://www.tamindir.com/





Makalenin İzlenme Sayısı : 863

Eklenme Tarihi : 16.03.2020

Önceki sayfaya geri dön.