MAKALELER / Küresel Isınmada Yeni Tehdit-Çöl Çekirgeleri






Küresel Isınmada Yeni Tehdit-Çöl Çekirgeleri

 

1--Locust olarak bilinen göçmen çöl çekirgeleri, günde 150 kilometre hızla yayılım göstererek sadece Kenya’da bir günde 85 milyon kişiye yetecek kadar gıdayı tüketti.

 

1.1--BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), olayı “benzeri görülmemiş” ve “yıkıcı bir tehdit” olarak tanımlayarak Doğu Afrika’yı istila eden çöl çekirgesi sürüleriyle savaşmak için uluslararası yardım çağrısında bulundu.

 

2--Bir çekirge, kendi ağırlığı kadar yemek yiyebilir ve bir günde 150 kilometre yol kat edebilir. Bu haliyle büyük bir çekirge sürüsü, Türkiye nüfusunun ihtiyacı kadar gıdayı bir günde tüketebilir.

 

2.1--FAO’ya göre ise Paris büyüklüğündeki bir sürü, tek bîr günde Fransa nüfusunun yarısının tükettiği kadar gıdayı tüketebiliyor. Doğu Afrika’daki çekirge istilası hızla yayılırken gıda güvenliği de büyük bir risk altında.

 

3--Afrika’da artan sayıların yanı sıra baharda Hindistan, İran ve Pakistan’da üreyecek çekirgelerin de bu istilaları arttıracağına yönelik alarm veriliyor. FAO, zararlıların yayılma hızı ve istilaların büyüklüğünün, normların çok ötesinde olduğunu, bu haliyle yerel ve ulusal makamların sınırlarını zorladığını açıkladı.

 

4--Şimdilik tehdit altındaki ülkeler Etiyopya, Kenya ve Somali; FAO, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Etiyopya ve Somali’nin 25 yıldır bu büyüklükte bir istilayla karşılaşmadığını, Kenya’nın ise 70 yıldır bu boyutta bir çekirge tehdidi görmediğini söyledi.

 

4.1--Sürüler büyümeye ve yayılmaya devam ederse Güney Sudan ve Uganda’nın da risk altında olduğu konusunda uyan yapıldı. Eritre, Suudi Ara bistan ve Yemen de risk bölgesinde yer alıyor.

 

5-- Türkiye de bu tehlikeden azade değil. Geçtiğimiz yılın haziran ayında Şanlıurfa’nın kırsal kesimlerindeki mahallelerden Güldorgun, Ortaköy, Basyamca ve Bağlık’ta da çekirgeıer ekin alanları istila etmiş, bölgede ot bırakmayarak sürü hayvanlarının aç kalmasına neden olmuştu. Daha önce farklı zamanlarda da ani hava değişimleri sebebiyle Türkiye’nin farklı bölgelerinde çekirge istilaları yaşanmıştı.

 

6-- İstilanın nedeni ekolojik dengenin bozulması.Şimdilik uçaklardan böcek öldürücü (insektisit) püskürtmekten başka bir çare olmadığı belirtilirken, 2019’un sonundaki şiddetli yağışların, istilacı çekirgelerin gelişmesi için ideal koşullan yarattığı düşünülüyor.

6.1--Uzmanlar ayrıca istilanın ana nedenini okyanus akıntılarına bağlı olarak değişen iklim koşullarına bağlıyor; son dönemde artan seller, orman yangınları, hastalıklar, sıcak hava dalgaları ve kuraklık gibi küresel iklimdeki büyük değişimler ekolojinin dengesini bozucu rol oynuyor.

 

6.2-- FAO’nun Kıdemli Sorumlusu Keith Cressman, konuya şu şekilde açıklık getirdi: “Tarihsel olarak Hint Okyanusu’nd a oluşarak Arap Yarımadası ve Afrika Boynuzu’nda yağışa dönüşen siklonlar çöldeki çekirge istilası felaketine yol açtı.

 

6.3--Son birkaç yıldır, yaz döneminin başında ve sonunda meydana gelen siklonların sıklığında önemli artış yaşanıyor.Örneğin, çoğu yıl yalnızca bir ya da iki kez meydana gelen siklon sıklığı, 2019’da sekize çıktı.

 

6.4--Etiyopya, Somali ve Kenva’yı içeren Afrika Boynuzu’nda, ölçeği ve miktarı oldukça yüksek olan çöl çekirgesi istilasında 2018’deki üç ve 2019’daki iki siklon etkili oldu. Bu eğilimin devam etmesi durumunda, Afrika Boynuzu’nda ortaya çıkan çöl çekirge istilalarının artması bekleniyor.”

 

Kaynak:HBT-S:203—14.02.2020

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 400

Eklenme Tarihi : 14.03.2020

Önceki sayfaya geri dön.