MAKALELER / Lupus-Otoimmün Hastalıklar-Bitkisel Destek






Lupus-Otoimmün Hastalıklar-Bitkisel Destek:

 

1--Lupus Hastalığı İçin Bitkisel Destek:

 

1—Zerdeçal:

 

1.1--Zerdeçaldaki aktif madde kurkumininin, lupus dahil olmak üzere enflamatuar otoimmün hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur.

 

1.2--Journal of Renal Nutrition'da yayınlanan 2012 çalışmasına göre, zerdeçal, relaps veya refrakter lupus nefriti olan hastalarda proteinüri, hematüri ve sistolik kan basıncını azaltmaya yardımcı olabilir.

 

1.3--Günlük diyetinizde zerdeçal kullanmak-Zerdeçal süt içmek mükemmel bir seçenektir .

 

1.4--Not: Zerdeçal safra kesesi problemleri çekenler için uygun olmayabilir. Ayrıca, kan inceltici gibi davranabilir.

 

2—Zencefil:

 

2.1--Zencefil, lupusun artritik semptomlarla tedavisinde faydalı bir başka harika baharattır. Eklem ağrısını ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olan güçlü antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.

 

2.2--Yemeklerinizde kullanarak diyetinize zencefil ekleyin. Ayrıca 1 inçlik taze zencefil kökü suyunu taze meyve ve sebze sularına ekleyebilirsiniz.

 

3--Omega-3 Yağ Asitleri:

 

3.1--Bazı küçük çalışmalar, omega-3 yağ asitlerindeki eikosapentaenoik asidin (EPA), anti-enflamatuar etkileri sayesinde lupus semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.

 

3.2--Romatizmal Hastalıklar Yıllıkları'nda yayınlanan bir 2008 çalışması,

altı ay boyunca günde 1.200 mg DHA (dokosaheksaenoik asit) ve 1.800 mg EPA içeren 3 gram omega-3 balık yağı takviyesi alan çalışma katılımcılarının, lupus semptomlarında iyileşme gösterdiğini buldu.

 

3.3--Ayrıca kan akışlarında ve kan damarı fonksiyonlarında iyileşme gösterdiler. Bu balık yağının da potansiyel kardiyoprotektif etkiler gösterebileceğini gösterir .

 

3.4--Omega-3 yağ asitleri açısından zengin yiyecekleri diyetinize ekleyin.

 

3.5--Bu tür yiyeceklerden bazıları

1--somon,

2--sardalya,

3--uskumru,

4--ton balığı soğuk su balıklarıdır;

5--öğütülmüş keten tohumu;

6--Chia çekirdekleri; ve

7--ceviz.

 

8--Doktorunuza danıştıktan sonra balık yağı takviyeleri de alabilirsiniz.

 

4--Probiyotikler

 

4.1--Probiyotikler, bağışıklık sistemi gelişiminde önemli rol oynayan faydalı bağırsak bakterileridir. Lupus remisyonunun süresini uzatmaya ve alevlenme sıklığını azaltmaya yardımcı olurlar.

 

4.2--Journal of Cellular Physiology'de yayınlanan bir 2016 araştırmasına göre, probiyotik bakterilerin, özellikle Lactobacillus ve Bifidobacteria suşlarının, sistemik lupus eritematozus gibi bazı otoimmün hastalıklardan sorumlu bağışıklık tepkilerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir.

 

4.3--Probiyotik bakımından zengin oldukları için canlı kültürler, acidophilus sütü, kefir, miso, tempeh ve lahana turşusu ile yoğurt gibi kültürlü ve fermente gıdalar yiyin.

 

5—Egzersiz:

 

5.1--Egzersiz, özellikle lupus hastaları için sağlığı iyileştirmede önemli bir rol oynar. Düzenli ılımlı egzersiz yorgunluk ve eklem sertliğini önlemeye yardımcı olur.

 

5.2--Arthritis Care and Research dergisinde 2000 yılında yayınlanan küçük bir pilot çalışma, aerobik ve nazik hareket açıklığı egzersizlerinin, durumunu kötüleştirmeden lupustan muzdarip kişilerde yorgunluk, kas gücü ve kardiyovasküler sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olduğunu buldu.

 

5.3--Egzersiz ayrıca lupus tedavisi için reçete edilen steroidlerin ve diğer ilaçların olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, ruh halinizi olumlu yönde etkiler ve genel yaşam kalitesini iyileştirir.

 

5.4--Günlük yürüme, yüzme, bisiklete binme, hafif hareket açıklığı egzersizleri, esneme, düşük etkili aerobik veya su aerobiği gibi düşük etkili egzersizler yapın. Eklemlerinize baskı yapmaları pek olası değildir.

 

6--D Vitamini:

 

6.1--Düşük D3 vitamini seviyeleri, romatoid artrit, multipl skleroz ve lupus gibi otoimmün hastalıklarla ilişkilendirilmiştir.

 

6.2--2011 yılında Amerikan Romatoloji Koleji yıllık toplantısında sunulan ön araştırma, D vitamini takviyesinin bağışıklık sistemini modüle etmeye yardımcı olduğu için sistemik lupus eritematozus (SLE) olan hastalarda yararlı bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir.

 

6.3--Takviye edilmiş süt ve tahıllar, somon ve diğer yağlı balıklar, peynir, yumurta sarısı, mantar ve tofu gibi D vitamini açısından zengin yiyecekler yiyin.

 

6.4--D3 vitamini takviyeleri alın.

 

6.5--Not: Güneş vitaminini almak için güneşte bekletmek birçok koşul için iyidir, ancak lupustan muzdarip üç kişiden neredeyse ikisi ultraviyole ışığa duyarlıdır.

 

7--Elma Sirkesi:

 

7.1--Doğal sağlık uygulayıcıları, lupustan muzdarip olanların hidroklorik asit eksikliğine sahip olduğundan şüphelenir.

 

7.2--Elma sirkesi vücuttaki hidroklorik asit üretimini artırmaya yardımcı olur. Ayrıca, detoksifikasyona yardımcı olur ve besin emilimini artırır.

 

7.3--Bir bardak ılık suya 1 çay kaşığı çiğ, filtrelenmemiş elma sirkesi ekleyin.Bu ilacın etkinliğini arttırmak için ½ limondan gelen suyu sıkın.

 

7.3.1--Yemeklerinizi yemeden yaklaşık 20 dakika önce günde 2 veya 3 kez için.

 

8--Hindistan Cevizi Yağı:

 

8.1--Hindistan cevizi yağında bulunan orta zincirli yağ asitleri, bağışıklık sistemini dengelemeye ve olumsuz bağışıklık tepkisini azaltmaya yardımcı olabilir.

 

8.2--Ayrıca, hindistancevizi yağı kolesterolü düşürmek, kan şekerini kontrol etmek, sindirimi iyileştirmek ve kandida enfeksiyonunu tedavi etmek gibi birçok sağlık faydası sunar.

 

8.3--Günde 2 yemek kaşığı sızma hindistan cevizi yağı tüketin. Diyetinize dahil etmenin en iyi yolu, smoothies ve içeceklerinize eklemektir.

 

9--Epsom Tuzu:

 

9.1--Bir Epsom tuz banyosu, lupusun yaygın bir belirtisi olan yorgunluğu gidermek için yararlı olabilir. Eklem ağrısı ve iltihabı azaltmaya da yardımcı olabilir .

 

9.2--Ayrıca, Epsom tuzu magnezyumun emilmesine yardımcı olur ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

 

9.3--Ilık su dolu bir küvete 1 bardak Epsom tuzu ilave edin.15 ila 20 dakika bekletin.Bunu haftada birkaç kez yapın.

 

9.4--Not: Epsom tuz banyoları, böbrek problemleri veya diyabet hastaları için uygun olmayabilir.

 

10—Fesleğen:

 

10.1--Tulsi olarak da bilinen fesleğen, strese cevabınızı modüle etmeye yardımcı olan (stres lupus alevlenmelerinin birincil nedenidir), refah duygusunu teşvik eden, organ fonksiyonunu düzenleyen ve yorgunluğu gideren adaptojenik bir bitkidir.

 

10.2--Ayrıca, antioksidan ve antienflamatuar faydalar sunar.

 

10.3--5 çay kaşığı kuru fesleğen veya birkaç taze fesleğen yaprağı bir fincan sıcak suda 5 ila 10 dakika bekletin.Süzün ve biraz çiğ balla tatlandırın. Bu bitkisel çayı günde 2 veya 3 bardak iç.Sadece birkaç fesleğen yaprağı çiğnemek de yardımcı olacaktır.

 

11--Fiziksel ve zihinsel stresten kaçının.

 

11.1--Semptomları kontrol altına almaya ve stresi hafifletmeye yardımcı olmak için onarıcı yoga, akupunktur, meditasyon ve rehberli görüntüler deneyin.Bol dinlen ve uyu.

 

12--Işığa duyarlıysanız, güneş kremi uygulayarak ve cildinizi örterek cildinizi güneşe maruz kalmaya karşı koruyun.

 

13--Gıda alerjilerini tanımlamaya ve ortadan kaldırmaya çalışın.

 

14--Yağ ve protein, özellikle hayvansal protein açısından düşük bir diyet yiyin.

 

14.1--Hayvan kaynaklarından gelen B12 vitaminini telafi etmek için, bu besini ek formda alın.

 

15--Bazı küçük çalışmalar, DHEA (dehidroepiandrosteron) takviyelerinin, 20 ila 30 mg'lık küçük dozlarda bile, diğer ilaçlarla birlikte lupus alevlenmelerinin sıklığını azaltmaya ve genel refahı artırmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur. Bununla birlikte, lupus hastaları için güvenli ve etkili olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

 

Kaynak: https://www.milligazete.com.tr

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 462

Eklenme Tarihi : 14.03.2020

Önceki sayfaya geri dön.