MAKALELER / Elektrik Dağıtımında Çinin UHV Teknolojisi






Elektrik Dağıtımında Çinin UHV Teknolojisi:

 

1--Çin'deki en güçlü şebeke aktarım şirketi olan State Grid'in yöönetim kurulu başkanı Liu Zhenya UHV'yi kısaca “Enerji'nin kıtalararası balistik füzesi” olarak tanımlıyor.

 

2--UHV teknolojisi Çin'in ı iç bölgelerindeki dağlık alanlardaki barajlarda üretilen elektrik enerjisinin binlerce kilometre uzaklıktaki zengin bölgelerine | aktarılmasını olanaklı hale getiriyor.

 

3--Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından “ulusal strateji” olarak belirlenmiş ve dünyanın ilk küresel elektrik şebekesini oluşturmak için Çin'in en iddialı uluslararası planlarından birisi oldu.

 

3.1--Konuya ilişkin Financial Times’a konuşan Columbia Üniversitesi'nde Çin ve enerji uzmanı Erica Downs, “Tüm bunlar, Pekinin küresel standart belirleme ve genişleme hedeflerine uyuyor. Ayrıca Çin’in ileri bir endüstriyel süper güç olma niyeti ile bağlantılı.

 

4--ABD eski Enerji Bakanı Steven Chu, “Çin en yüksek voltajı en düşük kayıpla taşıyan şebeke hatlarına sahip. UHV teknolojisiyle elektrik 2 bin km'den fazla aktarabiliyor ve enerjinin sadece % 7'si kayboluyor.

 

4.1--Eğer ABD’nin teknolojisiyle elektiriği 200 km’den fazla aktasak, bundan daha fazlasını kaybederiz” diye Çin’e hakkını veriyor.

 

4.2--Ultra yüksek vakum ( UHV ), yaklaşık 100 nanopaskaldan (10 −7 pascal, 10 −9 m bar , ~ 10 −9 torr ) daha düşük basınçlarla karakterize edilen vakum rejimidir.

 

4.2.1--UHV koşulları, gazın bir UHV odasından pompalanmasıyla oluşturulur. Bu düşük basınçlarda bir gaz molekülünün ortalama serbest yolu yaklaşık 40 km'den fazladır.

 

4.2.2—UHV Sisteminde

 

1--Yüksek pompalama hızı - muhtemelen seri ve / veya paralel olarak birden fazla vakum pompası

 

2--Pompalara yüksek iletkenlik borus.

 

3--Bazı paslanmaz çelikler gibi düşük gaz geçiren malzemelerin kullanımı

3--Düşük buhar basınçlı malzemelerin kullanımı (seramik, cam, metal, pişmemiş teflon)

 

4—Kaynak kitap olarak UHV İletim Teknolojisi-/www.elsevier.com/books/uhv-transmission-technology/unknown/978-0-12-805193-1 önerilebilir.

 

4.2.3—Elektrik dağıtımında UHV teknolojisinin kullanımı ile dağıtım kayıpları en aza indirilebilmetedir.

 

5--Avrupa'dan Mozambik’e yatırımlar hız kesmiyor.Çin’in kamu şirketi State Grid, Latin Amerikanın en büyük ekonomisi Brezilya’da en büyük elektrik üretim ve dağıtım şirketi olmak için 21 milyar dolardan fazla yatırım yaptı.

 

5.1--Şirket yöneticileri önümüzdeki beş yıl içinde 38 milyar dolarlık yatırım yapmayı vaadediyor. Ülke dışında Çinliler tarafından inşa edilen ilk UHV hattı, Amazon bölgesindeki Belo Monte hidroelektrik barajından Brezilya'nın güneyindeki şehirlere uzanan 2 bin kilometre mesafe ile Brezilya’da inşa edildi.

 

6--Çin’in halihazırda Güney Avrupa enerji şebeke hattında güçlü bir pozisyonu bulunuyor. 2012 yılında Çinli State Grid, Portekiz’in ulusal şebeke şirketi REN'ın en büyük hissedarı oldu. Çin'in bir diğer şirketi olan China Three Gorges ise REN’deki % 23lük hisse payım artırmayı hedefliyor.

 

7--EDP Portekiz’in en büyük elektrik şebeke hattına sahip şirketi.Çin devletine ait enerji şirketleri, İtalya ve Yunanistan'da önemli bir şebeke ağına sahip olup, kontrolü altındaki Güney Avrupa şebekesini büyüütmeyi hedefliyor.

 

7.1--Çinli enerji devleri Kara Kıta Afrika’da önemli yatırımlar gerççekleştiriyor. Pekin bu alandaki yatırımlarının yoğunluğunu Afrika'da gerçekleştirirken son beş yılda 39 proje ilan etti.

 

7.2--State Grid Mozambik'te enerji iletim hattı omurgasını oluşturmak için 2.8 milyar dolarlıkbir projede kontrolü almaya hazırlanıyor. Yatırımların bir diğer odağı ise Nijerya. Çinli Exim Bankla 5.8 milyar dolarlık Mambilla hidroelektrik projesini finanse etmek için fon oluşturuyor.

 

Kaynak:

 

1--Dünya Gazetesi-20.06.2018

2--https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ultra-high_vacuum

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 597

Eklenme Tarihi : 14.03.2020

Önceki sayfaya geri dön.