MAKALELER / Alzheimer Hastalığından Diş Eti Bakterisi mi Sorumlu








Alzheimer Hastalığında Diş Eti Bakterisimi Sorumlu-Alzeheimere Akıllı Saat:

 

1--23 Ocak tarihinde Science Advances dergisinde yer alan çalışmaya göre hastalığa yol açan bakteri Porphyromonas gingivalis.

 

1.1--Bu, çok yaygın bir dişeti hastalığına yol açan bir bakteri. Aynı bakterinin Alzheimer’a da neden olduğu düşünülüyor.

 

2--Zira bilim insanları Alzheimer hastalarının beyinlerinde bu bakteriden bol miktarda bulunduğunu keşfetti.

 

2.1--Söz konusu araştırmanın büyük bir kısmı fareler üzerinde yürütüldü. Hayvanlarda bakteri ağızdan beyne doğru ilerlemeyi başardı. Beyne ulaşan bakterilerin, burada beyin hücrelerine yerleşerek beta-amiloid protein üretimini hızlandırdıkları saptandı.

 

2.2--Proteinler, Alzheimer’a yol açan plakaların oluşumunda kilit rol oynuyor.

 

3--Alzheimer Birliği başkanı Keith Fargo da Patira gibi düşünüyor ve insan deneylerine temkinli yaklaşıyor. Fargo’ya göre olası bakterilerin tetiklediği mekanizma şöyle işliyor: “Enfeksiyona neden olan bir unsur beyne saldırır. Beyin bu unsura karşı kendini korumak için bağışıklık tepkisini devreye sokar. Beyinde tepki olarak amiloid plakaları oluşur, Belki de beyne asıl zarar veren amiloid plakaları değil, enfeksiyon unsurlarıdır.”

 

3.1--Çok sayıda bilim insanı yakın gelecekte Alzheimer’a yol açan faktörlerin birden fazla olduğunu ve bu nedenlerin er veya geç ortaya çıkacağını düşünüyor.

 

4—Yorum:Diş temizliği hem kalp hemde beyni enfeksiyonlardan korumak için kesinlikle gereklidir.Bu anlamda;

 

1—Diş temizliği ve diş eti kanamalarına karşı yapılacak ilk işlem bir diş hekimine diş taşı temizliği yaptırmak

 

2—Dişleri organik diş macunu ve yumuşak diş fırçası ile fırçalamak

 

3—Diş etini koruyan pharmaozon vs türü diş etini tedavi eden jelleri kullanmak

 

2—Alzeheimer Hastalarına Akıllı Saat:

 

1--Düzce Valiliği, alzheimer hastaları için akıllı saat aldı. Bu saatlerle hastalar saat üzerinden ve hasta yakınları da telefonları üzerinden gelen uyarılarla daha rahat hareket edebilecek.

 

2--Düzce'de ​Kentte, geçen aylarda 3 alzheimer hastası kayboldu. Kaybolan 3 kişiden 2'si ölü olarak, biri ise 3 saat sonra fındık bahçesinde uyurken bulundu.

 

2.1--Bunun üzerine bu kayıpların önüne geçilmesi için Düzce Valiliği, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Sağlık İl Müdürlüğü'yle birlikte ortak bir proje başlattı.

 

2.2--Proje kapsamında, alzheimer hastalarına, akıllı saatler alındı. Hastalara dağıtılan akıllı saatler, anlık konum takibi yaptığı gibi telefonlara yüklenen uygulamadaki harita üzerinde güvenli alan oluşturulması ve bu alanın dışına çıkan alzheimer hastası kişileri uyarma özelliklerini barındırıyor.

 

2.3--Projeyle ilgili bilgiler veren Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce'de 1600 hastamız var. Doktor raporu olan ve almaya imkanı olmayan hastalarımıza bu saatlerden vereceğiz ve kullanmalarını sağlayacağız.

 

2.4--Onlardan isteğimiz mutlaka kollarına takılı vaziyette dursun. Abdest alıp yada başka şekilde çıkardıkları zaman mutlaka tekrar takmaları sağlansın. Büyüklerimizin yakınları, çocukları saati takıp, takmadıklarına dikkat etsinler. Bunları takip etmek gerekiyor.

 

3--Saatin çalışma yöntemi hakkında bilgiler veren Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Elif Yılmaz, "Saatlerde öncelikle S.O.S arama tuşu var. S.O.S tuşuna basınca direk 112'ye ulaşarak çağrı düşüyor.

 

3.1--Telefonlara yüklediğini uygulama sayesinde anlık konum takibi yapabiliyorsunuz. Anlık nabız takibi, sesli mesaj özellikleri var.

 

3.2--Hasta düştüğü zaman sensörler sayesinde telefona uyarı veriyor. Eğer kişi uzun süre hareketsiz kaldıysa bununla ilgili olarak uyarısı var. Bunlarla birlikte hastalarınıza güvenli bir alan belirleyebiliyorsunuz.

 

3.3--Telefondaki uygulamadan belli bir kilometre alanı çiziyorsunuz, hastanız bu alanın dışına çıkınca size telefondan uyarı geliyor. Android ve İOS uygulamasına uyumlu bir saat" dedi.

 

3.4--Valilik makamında 8 alzheimer hastasına saatler verilirken, hasta yakınları bundan sonra içlerinin daha rahat olacağını söyledi.

 

 

Kaynak:

 

1—HBT-Herkese Bilim ve Teknoloji Dergisi

 

2--https://www.milligazete.com.tr

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 924

Eklenme Tarihi : 14.03.2020

Önceki sayfaya geri dön.