MAKALELER / Yapay Zeka İle Şizofreni Teşhisi






Yapay Zeka İle Şizofreni Teşhisi:

 

1--Pennsylvania Üniversitesi’nden bilim insanlarının devam ettirdiği bazı yeni çalışmalarda, şizofreni hastalarının beyin tarama verileri analiz edildi.

 

2--Yapay zeka ile yapılan analizler sonucunda tüm şizofreni hastalarının beyinlerinin aynı olduğu fikri tamamen ortadan kalktı.

 

3--Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) 2013 yılında yaptığı çalışmalarda, farklı şizofreni tanılarının sınıflandırmasını engelledi(ilaç endüstrisi istememiş olabilir mi).

 

3.1--Tek bir kategoriye düşürülen şizofreni tanısı artık çok daha çeşitli görülüyor.

 

4--Yine aynı üniversitede yapılan yeni çalışmada üç kıtadan şizofreni hastalarının 300’den fazla MRI beyin taraması HYDRA denilen yeni bir makine öğrenme yöntemi ile incelendi.

 

4.1--Yapay zeka ile yapılan analiz sonuçları, bilinen bütün eski psikiyatrik inançları boşa çıkarma potansiyeline sahip.

 

4.2--Analizlerde; şizofreni hastalarının yaklaşık %40’ının nispeten normal gri madde hacimleri gösterdiği tespit edildi.

 

4.3--Ayrıca, şizofreni hastalarının önemli bir miktarı sağlıklı kontrol grubunun beyin taramaları ile karşılaştırıldığında, orta beyin bölgesinde gri maddede küçük de olsa artış gösterdiği fark edildi.

 

5—Yorum:

 

1—Şizofrenide gerçekliğin düşünce ve algısal bozukluğu oluştuğu bilinmekte.Bu ise şizofrenik septomlara neden olabilmekte.

 

1.1-Gerçekliği-yada gerçek dışılığı bir robota öğretmeye kalksak nasıl öğretebiliriz.

 

1.2--Kısaca gerçekliğin beyinde nasıl matematiksel ve felsefi olarak temsil edildiği önemli.

 

2—Öte yandan şizofrenik sürece giden yolda en önemli sorun şizofrenik düşünce biçimleridir ki şizofrenik olma potansiyeli olan ve hasta olmayan kişilerde bunu sağlayan unsurun bu düşünce biçimlerine karşı ciddi anlamda direnç sağlayan düşünce yapılarına sahip olduğu ve tedavide bu düşünce tarzlarının psikoterapinin en önemli aracı olacağı düşünülebilir.

 

3—Uzayda insan kolonileri kurulması yada uzun uzay yolculukları için şizoferniyada gerçekliğin alt yapısının anlaşılması oldukça önemli olabilir.Özellikle karar vericilerin bu konuda korunması önemli.

 

Kaynak: https://www.tamindir.com/





Makalenin İzlenme Sayısı : 478

Eklenme Tarihi : 14.03.2020

Önceki sayfaya geri dön.