MAKALELER / Yaşlanmanın Yavaşlatılmasında Ketojenik Diyet








Yaşlanmanın Yavaşlatılmasında Ketojenik Diyet:

 

1--New York Üniveristesinde gerçekleştirilen bir çalışma sonucu, beyin fonksiyonlarında ilk yaşlanma belirtilerinin görüldüğü zaman tespit edilerek, bu süreç yavaşlatıldı.

 

2--Araştırma, yaşları 18 ila 88 arasında değişen 1000 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Katılımcılrın beyin MRG'sini çeken araştırmacıların amacı, deneklerin beyinlerinin farklı durumlara verdikleri tepkileri görmekti.

 

2.1--Yapılan incelemeler sonucunda, beynin farklı yerlerinde etkileşimin yaşla doğru orantılı olarak kötüye gittiği tespit edildi. Araştırmacılar, bu durumun vücudun insüline karşı geliştirdiği direnç ile doğru orantılı olabileceğini belirtti.

 

2.2--İnsanın yaşlanmasıyla birlikte, beynin vücuda giren glikozu olması gerektiği gibi işleyemediğini ve bu yüzden de nöronların beyin bölgeleri arasındaki etkileşim ağlarını istikrarsızlaştırdığı söylendi.

 

3—Ketojenik Diyet:

 

3.1--Araştırmacılar, glikoz alternatifi olarak ketonları tavsiye ediyor. Yapılan çalışmada, bireylere normal ve düşük karbonhidratlı diyetler uygulandı ve beyinlerinin stabilitesine bakıldı.

 

3.2--Sonuç olarak keton diyetinin beyin bölgelerinde etkileşimi geliştirdiği ve bilişsel aktiviteyi arttırdığı tespit edildi. Yapılan çalışmalar, keton diyetinin genç bireylerde de etkili olduğunu gösterdi.

 

3.3--Ketojenik diyet, çok düşük karbonhidrat içeren fakat yüksek yağ barındıran bir diyettir. Bu diyet çeşidi karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltmayı ve bu kesintiyi yağ ile değiştirmeyi amaçlar.

 

3.3.1--Karbonhidrattaki bu azalma, vücudunuzu ketoz adı verilen bir metabolik duruma getirir. Bu metabolik fazda, vücudunuz enerji için yağ yakma konusunda inanılmaz derecede istekli hale gelmektedir.

 

3.3.2--Aynı zamanda vücut yağı karaciğerde, beyne enerji sağlayabilen ketonlar haline getirmeye başlar.

 

3.4--Ketojenik diyet listesi balık, et, tereyağı, yumurta, fındık, peynir, krema ve kuruyemişler, sağlıklı yağlar (sızma zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve avokado yağı vb.), avokado, düşük karbonhidratlı sebzeler, tuz, biber ve çeşitli sağlıklı bitki ve baharatlar içermektedir.

 

3.5--20’nin üstünde çalışma ketojenik diyetin kilo kontrolü ve hatta diyabet, kanser, epilepsi ve Alzheimer hastalığına karşı faydaları olabileceğini ortaya koymuştur. Ketojenik diyetler iyileşmeye yardımcı olabilen diyet çeşitleri arasında yer almaktadır.

 

3.5.1--Ketojenik beslenme kilo vermeye de yardımcı olabilmektedir. Ketojenik diyet uygulamak, kilo vermek ve hastalıklar için risk faktörlerini azaltmak için etkili bir yoldur.

 

3.6--Aslında, araştırmalar ketojenik diyetin sıklıkla önerilen düşük yağlı diyete göre çok daha üstün olduğunu göstermektedir. Dahası, diyet o kadar yoğundur ki, kalori saymadan veya yiyecek alımını takip etmeden kilo verebilirsiniz.

 

3.7--Çalışmalara göre, ketojenik diyet yapanlar, kalori kısıtlı düşük yağlı diyet yapanlara göre 2.2 kat daha fazla kilo vermiştir. Trigliserit ve HDL kolesterol düzeyleri de düzelmiştir.

 

3.8--Ayrıca akademik çalışmalarda, ketojenik diyet yapan insanların, Diabetes UK tarafından önerilen diyete göre 3 kat daha fazla kilo verdikleri bulunmuştur.

 

4—Yorum:

 

4.1—İnsan vücudunda sistem ve hücre veriminin artırılması ile insan ömrü dramatik olarak uzayabilir mi.

 

4.2—Yaşlanma yada ömür ,hücre veriminin üstel ifadesi olabilir.Bu ifade doğru ise Yüksek verimlerde ömür dramatik olarak uzayabilir.

 

4.2.1--Hücre verimi mitokondri-hücerenin enerji santralları verimleri ile artırılabilir.Bunun için:

 

1—mitokondride yakıtın yanma veriminin yükseltilmesi

 

2—yanma ürünlerinin hücre için en az zararlı olması ve hemen atılabilmesi

 

3—yakıtın ,yakıt veriminin yüksek olması

 

4.3—Sistem-organ verimi insülin direncini minimize etmek ile mümkün olabilir bunun bir yolu ketojenik diyet ile mümkün olabilir.

 

4.3.1—İnsulin direncini minimize etmek için-insulin akışı-akışkanlar mekaniği akışı benzeşiminden esas alınarak:

 

1—insülin akışının hızını yavaşlatmak-diyet-ketojenik diyet-kalori kısıtlaması

 

2—insülin akışının yoğunluğunu azaltmak-diyet

 

3—insülin akışının akıcılığını yükseltmek

 

4—insulin akışının geçtiği kanalların çapını aşağı çekmek. 

 

Kaynak:

 

1--tamindir.com

 

2--supplementler.com





Makalenin İzlenme Sayısı : 572

Eklenme Tarihi : 14.03.2020

Önceki sayfaya geri dön.