MAKALELER / Deprem Tahmini Yapmak-Otomatik-Yapay Zeka






Deprem Tahmini Yapmak-Otomatik-Yapay Zeka:

 

1--Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Çin Deprem İdaresi’nin geliştirdiği sistemde belli bir bölgenin sismik aktiviteleri ölçülüyor.

 

2--Yapay zeka, büyük miktardaki sismik verileri analiz ederek yakın zamanda gerçekleşebilecek olan depremleri otomatik olarak tahmin ediyor.

 

3--Geliştirilen sistem, halihazırda Çin’in güneybatısında yer alan Siçuan ve Yünnan bölgelerinde test edildi. Özellikle Siçuan’da 2008’de meydana gelen 8 büyüklüğündeki depremde 90 bin kişinin hayatını kaybetmiş olması nedeniyle Çin için depremler büyük bir sorun oluşturuyor.

 

 

4--Normalde uzmanlar, dünya ve dünyanın kabuğundaki titreşimleri analiz ederek depremin merkez üssü ve büyüklüğü gibi faktörleri tahmin etmeye çalışıyor olsalar da yapay zeka sayesinde bu durum tamamen otomatik hale getirilebilir.

 

4.1--Şimdiye kadar yapılan denemelerde yapay zekanın insanlara göre daha doğru sonuçlar verdiği görüldü.

 

5--Depremi önceden tahmin eden yapay zeka sayesinde arama kurtarma çalışmaları, depremden önce nükleer enerji santrallerinin zamanında kapatılması ve trenlerin yavaşlatılması gibi konularda önlemler alınması hedefleniyor.

 

5.1--Ayrıca araştırma ekibi Türkiye, Japonya ve Meksika gibi deprem açısından riskli ülkelerde de çalışmalarını sürdürmek istiyor.

 

6—Yorum:İBB veya Bakanlık-İlgili Üniversiteler sözkonusu programı ülkemizde olmuş mevcut depremler açısından test edebilir olumlu sonuç veriyorsa programı ya alır yada ilgili üniversiteler geliştirebilir mi

 

Kaynak:tamindir.com

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 676

Eklenme Tarihi : 14.03.2020

Önceki sayfaya geri dön.