MAKALELER / Hidroelektrik Santrallerde Enerji Verimliği Çalışmaları






Hidroelektrik Santrallerde Enerji Verimliği Çalışmaları:

 

1-- Türkiye'nin 3. büyük hidroelektrik santrali unvanına sahip Keban HES'in 1330 MWe'lik kurulu gücü, Tübitak MAM Enerji Enstitüsü ve EÜAŞ tarafından yürütülecek çalışmalarla 1600 MW'a yaklaşacak

 

2--Toplam 31 milyar metreküplük su biriktirme kapasitesine sahip Keban Barajımdaki suyun sadece 14 milyar metreküplük kısmının elektrik üretiminde kullanılabilmekte.

 

3-- Keban HES için 2008- 2009 yıllarında yapılan bir çalışmada, ünitelerden birinin jeneratör ve türbininin sağı başı kaynakları yenilendi.Bu çalışmayla, söz konusu ünitedeki gücün % 15 oranında artırılması başarıldı.

 

4—Yapılacak tasarım çalışmalarının 2019 yılına kadar tamamlanması, eski ekipmanların sökümü, yeni ekipmanların kurulum ve devreye alma çalışma-larının 2019-2021 yılları arasında tamamlanması öngörülüyor.

 

5-- EÜAŞ Sarıyar HES İşletme Müdürlüğü Sargı Atölyesi bünyesindeki ekipler, Keban HES generatörlerinin sargılarını yenileyerek sargı yalıtım sınıfını yükseltecek.

 

5.1--Bu çalışmanın da ünitelerin gücünü en az % 15 arttırabileceği hesaplanıyor. 2008-2009dönemin- de ünitelerden birinin sargı başı kaynaklarının değiştirilmesinden elde edilen % 15’lik güç artışı, bu hesaplamanın temelini oluşturuyor.

 

6--Sekiz ünitedeki yenileme çalışmalarının ardından Keban HES aynı zamanda, elektrik iletim şebekesindeki istikrarı sağ-lamak amacıyla gelişmiş bir frekans kontrol yeteneğine de sahip olacak.

 

6.1--Keban HES’e ayrıca, ulusal elektrik şebekesinde yaşanabilecek sistem çökmesi (black out) halinde ihtiyaç duyulacak black-start yeteneği de kazandıracak.

 

6.2--Santralin ünite başlatma ve durdurma süreçlerinin tam otomatik hale getirilmesi de projeniıı kazandıracağı özelliklerden bir diğeri.

 

7—Yorum:

 

1—Gerek termik gerek Hidroelektrik santrallar için yapılacak verimlilik artırıcı çalışmalar ile ülke elektrik üretimine anlamlı katkılar yapılabilir.Tübitak mam ve EÜAŞ ın bu çalışmaları genişletmesi ve projelerin geri dönüş süresi sağlıklı sınırlar içinde olduğu sürece projelerin hayata geçirilmesi herhalde gerekir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 458

Eklenme Tarihi : 14.03.2020

Önceki sayfaya geri dön.