MAKALELER / Nükleer Reaktör-Modüler Nükleer Reaktörlerin Faydaları






Nükleer Reaktör-Modüler Nükleer Reaktörlerin Faydaları:


1--Nükleer enerji çeşitli tehlikeler barındırdığı için eleştirilse de Küresel Isınmada çözümlerinde birisi olarak-düşük karbon emisyonunu sağlama konusunda önemli alternatiflerden birisi olmaya devam ediyor.


2--ABD Oregon State Üniversitesinde geliştirilen NuScale adındaki nükleer reaktör küçük ve modüler yapısıyla hayli ilgi çekici.


2.1--20 metre yüksekliğe, 3 metre çapa sahip bir silindir şeklindeki NuScale,             60 MW enerji kapasitesine sahip.


3--Merkezi bir yerde seri olarak üretilip, dünyanın çeşitli bölgelerine taşınabilen reaktörün bir başka avantajı da ihtiyaca göre birden fazla reaktörün birleştirilebilmesi.


4--Henüz denetleyici kurumların incelemesi bitmediği için seri üretime geçilmemiş olsa da bu tür tasarımlar, nükleer enerjinin geleceği açısından umut verici.


5—Yorum:Gelecekteki enerji üretiminde(dünyada ve uzayda) yerel ihtiyacı karşılayan-yerinde üretim-taşınmayan üretimde çevreci seri yada paralel bağlı modüler nükleer rekatörlerin olacağı kabul edilebilir.


5.1--Örneğin bir bölgede 240 MW enerjiye ihtiyaç varsa bu modüler rekatörlerden 4 ad reaktör seri yada paralel bağlanarak enterkonnekte sisteme verilebilir.


Kaynak:Tübitak Bilim ve teknik Dergisi-http://bit.ly/nukleer-xs





Makalenin İzlenme Sayısı : 448

Eklenme Tarihi : 24.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.