MAKALELER / Yenilenebilir Enerji Uygulamaları






Yenilenebilir Enerji Uygulamaları:


1--Güneş enerjili sıcak su üretiminin konut ve işyerlerinde sıcak su üretmek için vede kalorifer tesisatını desteklemek için kullanılması


2—Rüzgar Santrallerinin uygun bölgelerde yaygınlaştırılması.Turizm tesislerinde ve konut ısıtmasında jeotermal kaynakların kullanılmasının teşviki.Biyogaz tesisi üretimi ve kullanımının ciddi olarak uygulanması gerektiği açıktır.


3-- Jeotermal enerji ile yapılan ısıtma ve elektrik üretimi gibi uygulamalarda sera etkisi yaratan karbondioksit emisyonu 20-35 g/kWh iken bu sayı fosil yakıt kaynaklarından biri olan kömürde 900 ile 1300 g/kWh arasındadır.


4--Rüzgar enerjisinin sisteme girişinin tutarlı bir biçimde gerçekleşmesini kolaylaştırmak için devletin izlemesi gereken politika, işletmelere rüzgardan enerji üretilmesini teşvik edecek fiyat tarifesini uygulamasıdır.


5-- Biyogaz teknolojisi, biyogaz ucuz çevre dostu bir enerji kaynağı olarak kabul edilmekte olup hayvansal ve bitkisel organik atık/artık maddelerin doğrudan doğruya yakılarak hem enerji elde edilmesine hem de atıkların toprağa kazandırılmasına olanak vermektedir.


5.1--Biyogazın çok önemli olmayan ölçüde hava kirliliğine yol açması belki de onu çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda en geçerli enerji elde etme metodu yapmaktadır.


6--Akışkan yataklı-baca filtresi ciddi olarak kamu desteğiyle vs kullandırılan verimli kömür santrallerinin kurulmasının teşviki-


6—Küçük akarsular üzerine kurulacak nehir tipi türbinler ile çevre ciddi anlamda korunur.


6.1--Barajlı su santrallarinde ve maden arama ruhsatları için çevresel etkinin kamu ve özel firmalarca mutlaka uygulanması-yerel halktan onay alınması.


6.2--Özellikle Çevresel etkisi minimuma inmiş türbin güçlerinin saptanarak belli kw aralığında türbin kurulumuna izin verilmesi.


7—Ayrıca ülke içinde Otomobilleri hızla elektrikli-enzinli-hibrit hale getirecek tedbirler alınabilir.nasıl benzinli araç lpg çevrilebiliyorsa benzinli bir araca elektrikli hareket sistemi ve batarya ilavesi sağlanabilir.Bunun için çalışma yapılıp bu işi ticari olarak yapacak firmaların oluşması sağlanabilir mi.


7.1--Otomobillerde elektrikliye hızla geçenler herhalde bu konuda daha öne çıkacaklardır.Bunu sağlamak için devlet teşvikleri ve şarj istasyonlarının hızla yaygınlaşması gelecektir.Öte yandan hibrit otolarda ise elektrikli-benzinli otolar ön plana çıkabilir.


7.2—Elektrik üretiminde hedef yenilenebilir enerjilere hızla geçmek olmalıdır.Portekiz % 40 ın üstünde yenilenebilir enerji ile bu konuda lider olabilir.


8--Eski çok güç tüketen makinaları ya iyileştirmek yada devreden çıkarmak.Bunun için Bakanlığın özel firmalarla bütün sanayi için her firma için enerji raporu düzenletmesi ve raporda yapılması gerekenleri süre vererek yaptırması-yapılan iyileştirmeden sonra ayrı denetçi firmalar ile yapılan işin ne kadar doğru yapıldığının denetlenmesi.


8.1--Denetçi Firmaların kadro ve ekipmanın çok ciddi biçimde incelenmesi-referanslarına bakılması A sınıfı denetçi firmalara bu işin verilmesi uygun olabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 425

Eklenme Tarihi : 24.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.