MAKALELER / Küresel Isınmada Ekonomik Sistemin Rolü






Küresel Isınmada Ekonomik Sistemin Rolü :


1--Bugünkü küresel kirlenme ve küresel ısınmada temel nedenlerin başında ; büyümeye ve tüketmeye dayalı ekonomik model anlayışının neden olduğu kabul edilebilir.


2--Doğrusal veya üstel olarak artan ekonomik büyüme tezi teorisi , kaynakların dibe vurması ile (doğal bir dengeleme mekanizması olarak oluşan ekonomik krizin oluşmasıyla ) çökmüştür.Asl olan sürdürülebilir büyümedir.


2.1--O halde ülkelerin ve dünya ekonomisinin doğrusal olarak büyümesi gerektiği tez-varsayımı doğru bir varsayım değildir.


2.2--Mevcut kapitalist ekonomi krizlerle kendini dengelemeye çalışmaktadır.


2.3--Kapitalist ekonomi modeli-sistemi ,insan benliğini- kar maksimizasyonunu esas alır.Öte yandan sosyalist sistemin de  ; pratikte ve realitede var olan insan egosunu-benliğini teoride sıfır kabul eden bir sistemi esas aldığı düşünülülebilir.Oysa buna karşın gerçekte ego vardır ve  sosyalist bir ekonomi olan sovyet ekonomisi egoyu esas almadığından verimsizlik nedeniyle çökmüştür.


3--Bu iki duruma bağlı olarak kabul edilebilir temel tez ;  bu iki uç nokta arasında şu şekilde olabilir.


3.1--Ekonomide temel model karma ekonomi modeli olması önerilebilir ve bu modelde örneğin kapitalist batı ülkelerinde liberal-özel sektörel yapının , devletçi yapıya oranı için ;


1—batıda devletçi yapılar en fazla % 40-özel yapılar ise en fazla % 60 olabilir iken -Çin ve eski bağımsız devletler topluğu ülkeleri için %80 devlet-%20 özel liberal yapı olabilir.


3.1--Kısaca % 100 özel-liberal yapı- batılı kapitalist ekonomik yapı-kriz üreten çevre dostu olmaktan uzak bir sistem iken, % 100 devletçi sistem ise hem istikrarasız hemde ekonomik verimi düşük sistem olarak düşünülebilir.


3.2--Dolayısıyla her ekonomik sistem özel sektör-devletçi yapı oranı %80-%20 aralığında seçimini yapmalıdır:%100-%0 sistemleri gerçekçi değildir.


3.3--Türkiye için ise bu oran herhalde %50-50 olabilir.Dünyanın başına gelebilecek kötü şeylerden biri çok nüfuslu Çin ve Hindistanın biten dünya ekonomisini ve kaynakları çok kısa sürede tüketmeleri olacaktır.Bu tehlikeler herhalde doğa tarafından oluşturulan ekonomik krizle doğal olarak savuşturulmuştur.


4--Ekonomik büyümede doğrusal artan büyüme fonskiyonu yaklaşım yanlış ve zorlamadır.


4.1--Doğal büyüme eğrisi sinüs eğrisi olmalı-sinüs eğrisine göre ekonomik büyüme dalga fonksiyonu biçiminde büyümenin arttığı ve küçülmenin yaşandığı bir dalga fonksiyonu biçiminde olabilmesi düşünülebilir.


5--Mevcut ekonomik teoride bu doğrultuda revize edilirse insanlık için herhalde daha doğru olur.Öte yandan mevcut ekonomik teoriler  artık devasa ekonomi makinesinin teorisini çözmekte yetersiz kaldığı da açıktır.


5.1--Bu nedenle ekonomi bilimi yeniden multidisipliner modellerle anlaşılmaya çalışılmalıdır.Bu modeller termodinamik modelleme-akışkanlar mekaniği modellemeleri-kuuantum teorisi modellemeleri-enerji teorisi modelleri çerçevesinde yeniden yorumlanmalı ve modellenmelidir.Bu yaklaşımlar bize mevcut yaklaşımlarla çözemediğimiz problemlere çözüm üretebilir.


6—Öte yandan dünya ekonomisinde büyümenin motorları olarak silah-petrol vs betona bağlı inşaat endüstrisimi olacak.


7--Büyümenin motorları olacak sektörler doğru olarak belirlenmelidir.Bu anlamda önerilen sektörler:


7.1-Bu sektörler doğal malzemelerden ve sıfır atık teknolojisine sahip sektörler olmalıdır.


7.2--Doğal deterjan üretimi


7.3--Doğal-organik verimli tarım


7.4--Doğal ve geri dönüşüme sahip malzemelere dayalı inşaat sektörü


7.5—Doğal-geri dönüşümlü malzemelerin-metal ile yoğun kullanıldığı otomotiv-taşıt endüstrisi


7.5.1—Cam endüstrisi-Uzay endüstrisi-Grafen vs temelli yeni teknolojilere dayalı elektronik endüstrisi-seramikten her tür eşya üretimi-çevreci tekstil endüstrisi-çevreci havacılık endüstrisi-


7.6--Yoğun biçimde devreye girecek hizmet sektörleri şunlar olabilir:


1-Bilimsel araştırma ve Bilim eğitimi


2-Sanat eğitimi


3-Spor eğitimi


4-Müzik eğitimi


5-Sağlık hizmetleri


6-Turizm vs diğer hizmet sektörleri


8--Bugünkü küresel ısınma-küresel kirlenmenin temelinde ahlaki zafiyetlerin ve özellikle aşırı tüketimin teşvik edilmesi vede yoğun-hızlı hayat tarzının neden olduğu açık.Bu nedenle tedbir anlamında:


8.1-iş ve işlem hızlarını düşürülmesi-hayatın yavaşlatılması-yavaş şehir sayıların hızla ,toplam şehirler içinde % 25-40 a doğru çekilmesi uygun olabilir.


8.2-büyük alışveriş merkezleri yerine çok sayıda kobi-esnafa dayalı çok sayıda küçük işletmelerin varlığı ön plana çıkarılabilir.


8.3-İnternetin ülke bazında kontrolü ve ülke için konsensüsle temel ilkeleri ve sınırlamaları yapay zeka ile sağlanabilir

 

8.4-Ahlaki zafiyete karşı manevi değerlerin derinden öğretilmesi(temel değerlerde çöküş yüzeysel ahlaki ve dini bilgiler nedeniyle olabilir)


8.5-Çekirdek aile yerine yaşlı ve çok çocuğa dayalı geniş aile modelinin özendirilmesi.


9--Kadınların  iş hayatına katılımının artırılmasını sağlamak için kamusal olarak yuva-kreş açılmasının desteklenmesi.Aile kurumunun ve çocuğun yetiştirilmesi temel hedef olmalı-eşlerin bu yükü eşit paylaşmasının teşvik edilmesi.


10--Çalışan kadınlar-erkekler ve ev hanımlarının tüm bireylerin eğitim düzeyinin örgün ve sürekli eğitim ile master seviyesine çekilmesi


11--temelde tüketimin değil bilim-sanat-mal ve hizmet üretiminin teşvik edilmesi.İnsan egosunun mal-malzeme-gıda ile değil sanat,bilim,maneviyat ile doyurulması.


12--Yaradılışı kavrama çabalarının derinliğinin arttırılması-yeni fiziğin yorumlanması çabalarının yoğun bir biçimde kendi bilim sınırları içinde sulandırmadan ve birbirine karıştırmadan kendi akış mecraları içinde desteklenmesi.


13--Diğer yandan GDO lu besin üretimine dayanak olarak ortaya konmaya çalışılan  dünya nufusu artacağı düşüncesi doğru olmayabilir zira dünya nüfus artışı kaotik bir sistemdir.Kaotik sistemlerde öngörü yapmak mümkün değildir.


13.1--Önemli olan dünyada üretilen gıdaya israf etmeden mümkün mertebe bütün insanların erişiminin sağlanması olacaktır.Tarımsal nüfusun artmasını sağlamak.Organik ve yeni tarım teknolojilerini devreye almak önemli.

 

13.1--Sonuçta üretilen gıda ile dünyada bulunan nüfusun birkaç katı dünya insanı beslenebilir.Bu anlamda gıdanın israf edilmeden -paylaşımı önemli.Batıda obezlik yaygınlaşmakatadır.(%50 lere dayandı)





Makalenin İzlenme Sayısı : 397

Eklenme Tarihi : 24.02.209

Önceki sayfaya geri dön.