MAKALELER / Demans- B12 Eksikliği Demans Yapabiliyor





Demans- B12 Eksikliği Demans Yapabiliyor:

 

1--Demans, Dünya Sağlık Örgütü’nün alarm listesindeki hastalıklardan biri. Örgütün verilerine göre engeleyecekbir ilaç bulunamazsa dünyadaki demanslı hasta sayısı her 20 yılda iki katına çıkarak 2024’te 81 milyona ulaşacak. Halk arasında “bunama” olarak da tabir edilen demans vakalarının yüzde 60’ını ise Alzheimer oluşturuyor. Koç Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Profesörü Dr. Gökhan Erkol, gi-derek yaşlanan Türkiye’yi de riskli ülkeler grubunda görmek gerektiğinin altını çizerek, “Yaş faktörü, değiştirilemeyenAlzheimer nedeni” diyor.

 

1.1--Beyindeki hücre kaybının ananeden olduğunu anlatan Erkol, sözlerini şöyle sürdürüyor: "İnme,kafa yaralanmaları, çeşitli beyin enfeksiyonları ve bazı sistemik tıbbi hastalıklar da demans nedeni.

 

1.2--Diğer önemli faktörler arasında ise B12 vitamini gibi bazı besleyici maddelerin eksikliği ve karbonmonoksit gibi çeşitli zehirlere maruz kalma sayılabilir.” Erkol’un verdiği bilgiye göre Alzheimer hastalığına bağlı demansm tedavisi, belirtilerin şiddetini azaltan 4 tür ilaçtan ibaret. Yavaşlatan ya da tamamen düzelten bir tedavi günümüzde söz konusu değil. Erkol, bu nedenle hastalığın başlangıcının mümkün olduğunca ötelenmesi gerektiğinin altını çizerek diyor ki, “Alzheimer hastalığının beyinde yarattığı değişiklikler bunama aşamasından20-25yıl öncebaşlıyor. Son dönemdeki çalışmalarla belirtiler önceden saptanmaya başladı.Bu belirtiler görüldüğünde yaşam biçiminde değişiklikler yapılarak süreç geciktirilebilir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 67

Eklenme Tarihi : 20.02.2025

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.