MAKALELER / Hidrojenli Araçlar-Otomobiller-Uçaklar






Hidrojenli Araçlar:


1--İçten Yanmalı Motorlarda Yakıt olarak Hidrojenin Kullanımı ve Hidrojenli Motorların Özellikleri:


1.1--Hidrojen petrol yakıtlarına göre ortalama 1.33 kat daha verimli ve birim kütle başına en yüksek enerji içeriğine sahiptir.


2--Hidrojen kömür ve doğalgazdan buharla reaksiyon yöntemiyle yada suyun elektrolizi ile elde edilebilir.


3-- 1 kg Hidrojen , 2.1 kg doğalgaz veya 2.8 kg petrolün sahip olduğu enerjiye sahiptir.


4--Hidrojen kokusuz-renksiz-havadan 14.4 kez daha hafif-tamamen zehirsiz bir gazdır.


5--Hidrojenin yanmasıyla atmosfere sadece su/su buharı atılmaktadır.


6--Ateşlemeli motorlarda,hidrojen-hava karışımın kullanımında erken tutuşma, kendiliğinden tutuşma sıcaklığının yüksek olması ve motoru düşük güçte kullanma gibi sorunlar vardır.


6.1--Buna karşın Yüksek sıkıştırma oranlarında fakir karışım ile kullanım-geniş tutuşma aralığının var olması yüksek motor gücü ve verim anlamına gelmektedir.


7--İçten yanmalı motorlarda, yakıt olarak hidrojen kullanımında-dizel motorlarda ön yanma odasına hidrojen enjeksiyonu-benzinli motorlarda uzun tırnaklı bujilerle doğrudan yanma odasına gönderilebilme imkanı vardır.


8--Yeni hidrojen/Benzin---Hidrojen/doğalgaz motorları ortaya çıkarılmıştır.Hidrojen araçlarda, çevre sıcaklığında ,yüksek basınçlı gaz olarak  eliptik kesitli-silindirik-disk-simit kesitli  tanklarda , hidrojen sıvı olarak depolanabilir.


8.1--Hidrojenin depolanmasında yöntem olarak ; sıvılaştırılmış hidrojen veya metalik hidrid olarak uygulanmaktadır. Sıvı hidrojen depolanması    kombine edilmiş doldurma-boşaltma ventiliyle sağlanabilir.


8.2--Hidrojen depolanmasında diğer bir yol olarak da ; hidrojenin ; demir-titanyum hidrit-nikel katalizörlü magnezyum-nikel hidrit yada nano-nikel malzemelerin  nano kafesik yapılarına nufuzu ile depolanması ile yapılabilir.


8.3--Gazın motora sevkinde egzoz ısısı kullanılabilir.Depoda iki güvenlik armatürü aksamadan çalışabilmelidir.Sıvı hidrojenin motora sevkinde depo içine monte edilmiş pompa kullanılabilir.


8.4--Zorlu grubu  Hidrojenden elektrik elde edilmesine dayanan yakıt pili çalışmaları için patant başvurusu yaptıklarını bildirdiler.


8.5--G.Kore Seul Ulusal Üniversitesinde Jisoon Ihm ve meslektaşları tarafından titanyum atomlu poliasetilenin polimer zincirine bağlandığı zaman m3 te 63 kg hidrojen tutabildiği bir malzeme ortaya çıkarıldı.


8.5.1--Bu malzeme:düşük maliyetli-yüksek kapasiteli hidrojen depolama araçları için oldukça önemli.


8.5.2--Bu amaçla daha önce karbon nanotüplerle  düşük sıcaklıklarda veya yüksek basınçlarda deneyler yapılmıştı.


8.5.3--Bu malzeme; yakıt pillerinde veya diğer amaçlarla kullanılacak hidrojenin pratik  çalışma koşullarda depolanmasında oldukça önemli.

 

9--İçten yanmalı motorlarda , yakıta bağlı en yüksek verim anlamına  gelen devindirme faktörü hidrojenli araçlarla sağlanmaktadır.


9.1--Devindirme faktörü


Hidrojende………. % 100


fuel-oil de………. % 78


benzin de………. % 76


doğalgazda…….. % 75


LPG de……...…… % 62


etanol de………. % 37


metanol de…….. % 23 civarındadır.


9.2--Bu nedenle içten yanmalı motorlarda direk hidrojen kullanımı en yüksek devindirme oranı ile en uygun çözüm olarak görünmektedir.Benzinli motorlar zengin karışımla çalıştırılmaları gerekirken-hidrojen motorları daha yüksek ve maksimum  yanma hızında ve yanma  hızını azaltacak biçimde fakir karşım ile çalıştırılabilirler.


9.3--Bu durum sonuçta daha az NOx-HC-CO emisyonları anlamına gelecektir.


10--Normal yakıtlarda 2000 devirde motor gürültüsü 81  dB    iken her % 3 lük hidrojen ilavesi ile 1-2  dB daha az gürültü oluşmaktadır.


10.1--Bu nedenle hidrojenli motorlar daha sesiz motorlar olarak isimlendirilebilir.Sonuç olarak araçlara fazla beklemeden hidrojenli yakıt sistemini hızlı bir biçimde adapte etmek herhalde mümkündür.


10.2--Araçlarda ,Hidrojen kullanımında diğer bir çözüm ise hidrojenli yakıt pilli motorlar olacaktır. Bu anlamda , ya mevcut bütün araçlara hidrojenli yakıt sisteminin adaptasyonun sağlanması yada Hidrojen yakıt pilli ve buna bağlı çalışan elektrik motorlu  otomobillerin hızla devreye alınması gerekmektedir.


11—Hidrojen Üretimi:


1-Doğalgazı üreten Rusya vs devletler için metandan üretilecek


2-Petrol üreten ülkeler ise petrolden üretecektir.


3-İsteyen ülkeler ise suyun hidrolizinden üretecektir.Suyun hidrolizinden yoğun hidrojen elde etmekte kullanılan katalizörler nano boyutlarda parçalanmak suretiyle yüzey alanı yüksek seviyelere  çıkarılarak,yoğun hidrojen üretimi mümkün kılınacaktır.


3-Üretilen Hidrojen mevcut petrol kartelleri ve istasyon ağları ile kullanıcıcı otomobillere aktarılacaktır.


4-Ülkelere sevk edilen doğalgaz borularının ,ülke içinde ulaştığı terminallerde Uluslararası kartellerce hidrojen üretim fabrikalarının kurulması.ve bunların,üretilen hidrojeni istasyonlarına dağıtması.


5.1--Hidrojen enerjisi


doğalgaz kullanımıyla……… %72


petrolle……………........……….. %76


kömürle…………….........…….. %55-60 verimle elde edilebiliyor.


5.1.1--Hidrojen eldesi için Suyun elektrolizi ile elde edilmesi için yenilenebilir enerji kaynakları ve nükleer enerji kullanımı şimdilik ekonomik olarak çok fazla.


5.2--Biyokütle kaynaklı glikoz ve gliserol  gibi yenilenebilir kaynaklı Hidrojen üretimi deneysel olarak sağlanmıştır.


5.3--Bir başka hidrojen kaynağı ise temiz kömür.Kömürün kütle-atık maddeler ve kükürtten temizlenerek buharla reaksiyonu sonucu hidrojen ve karbondiksit elde edilebiliyor.


12--ABD ,Texas  A-M Üniversitesi Kimya bölümünün yaptığı bir çalışmada E.coli bakterisinin DNA sında altı özel geni silinerek,bakteri Hidrojen üreten makinaya çevrilebildiği ve bakterinin sadece doğal süreçlerden 140 kez daha fazla hidrojen üretmeye başladığı saptandı.


12.1--Ancak çalışmaya göre bir evin ihtiyacını karşılamak için kurulacak 1 tonluk tankta üretilecek hidrojen için hergün 80 kg bakteriyi tanka koymak gerektiği anlaşılmıştır.


12.2--Çalışmayı yürüten Thomas Wood a göre amaçlarının 80 kg bakteri girişini 8 kg düşürmek olduğu söylemiştir.

 

13--İngiterede Sheffiled Üniversitesindan Yajue Wu hidrojen arabalarının tünel içinde yol açabileceği kaza ile ilgili  bir bilgisayar simülasyonu oluşturdular.


13.1--Hidrojenli arabalarda,Sızıntı yapan Hidrojen tankından yüksekliği metrelerle ölçülen  yüksek ivmeli jet alevi meydana getirmektedir.Bu alev ile  tünel tavanında yangın sensörleri-yağmurlama sistemini işe yaramaz hale getirecek ciddi hasarlar gelebilir.


13.2--BMW nin sözcüsü ise prototip hidrojen araba çarpışma testlerinde  yakıt tankında herhangibir yırtılmaya tanık olmadıklarını söyledi


13.3--Hidrojen Otomobili:

 

1--İsvçre Federal Teknik okulu tarafından geliştirilen hidrojen yakıtlı  otomobil 1 lt benzin e denk gelen 1,07 gr lık hidrojenle 5134 km yol aldı.Otomobilin ağırlığı 30 kg dır.

 

1.1--Hidrojenden elektrik üretimi 2 adet yakıt hücresiyle sağlanmakta ve emisyon olarak sadece saf su atmaktadır.

 

14—Hibrit Otolar:


1--İlk anda Hybrid otomobillerin hızla devreye alınması herhalde gerekmektedir.


1.1--Hybrid otolar ; trafiğin sıkıştığı noktalarda elektrik motoru devreye girmekte,bu anda egzoz gazları da  sıfırlanmaktadır.


1.2--Hybrid otolarda ortalama yakıt tüketimi 4,3 Lt/100 Km ve


1.3--Karbondioksit emisyonu 104 gr/km-yılda ise 1 ton civarındadır.


15--Hidrojen Yakıtlı Uçaklar:

 

1--Geçtiğimiz eylül ayında üzerinde çalıştığı hidrojen yakıtlı uçakla ilgili detaylar paylaşan Airbus, 2035 yılında sıfır emisyonlu uçuşlar hedefliyor. Firmanın geliştirdiği bu teknoloji ile uzun menzilli uçakların hidrojen yakıtlı uçağa dönmesi planlanıyor.

 

2--Sıfır emisyonlu uçuşlarda yeni bir çağ başlatmayı planlayan Airbus henüz hidrojen yakıtlı uçağın imalatını gerçekleştirmese de ZeroAvia isimli bir havacılık şirketi, uzun zamandır üzerinde çalıştığı hidrojen yakıtlı bir uçakla ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Şirket, bir sonraki hedefini sıfır emisyonlu 400 kilometrelik bir uçuş yapmak olarak belirledi.

 

3—Hidrojen yakıtlı uçaklarda Hidrojen ve hava, her bir bölmenin içinde depolanıyor ve elektrik akımı oluşturmak için birleştikleri yakıt hücresine yönlendiriliyor. Hidrojen çevre dostu bir yakıt olarak gösteriliyor çünkü gaz, oksijenle enerji üretmek için yakıt pilinde birleştirilebiliyor ve tek atık ürün su oluyor ve yakıt pilinin ürettiği elektrik akımı oluyor. Bu akım elektrik motoruna güç vererek motor şaftının ve pervanenin dönmesine sebep oluyor.


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 541

Eklenme Tarihi : 24.02.209

Önceki sayfaya geri dön.