MAKALELER / Enerji Üretimi Politikalarında Hedef Ne Olmalı-Dünya






Enerji Üretimi Politikalarınde Hedef Ne Olmalı-Dünya:


1--Dünya Enerji Dağılımı:Dünyada enerji tüketiminin dağılımı,kullanılan ekonomik sistemlerin yapısıyla ilgi bir dağılım göstermektedir.


1.1--2006 yılı 6,4 milyarı bulan dünya nüfusunun  tükettiği enerji 10 milyar mtpe veya 450 EJ veya 10-12 terawatt.


1.1.1--Bunun % 85 i fosil yakıtların yakılmasıyla sağlanıyor.


1.1.2--Fosil olmayan yakıtlar ise  % 15 lik paya sahip.


1.2--Dünya


nüfusunun  %68 inin tükettiği enerji……… % 15,


nufusun kalan %32 si ise enerjinin………… % 85 ini tüketmekte.


1.3-- kişi başına tüketim


Gelişmiş ülkelerde………. 250 GJ iken


ABD de…………….........…… 400 GJ


%85 lik nüfus ise ort…….. 25 GJ lük enerjiyi tüketmektedir.


1.3.1--ABD'liler Dünya tüketiminin %52 sini gerçekleştiriyorlar.


1.3.2--ABD+ Avrupalılarla birlikte Dünya nüfusunun Sadece %15 'ini oluşturmalarına karşın toplam Dünya tüketiminin %70'inden fazlasına neden oluyorlar.


1.4--Bu 450 EJ lük enerjinin % 86 fosil yakıtlardan(%38 i petrol,% 24 kömür,% 24 doğalgazdan üretilmiştir.


1.5--Dünya nufusunun yıllık enerji tüketimi ,Bunun 2050 yılında 30 terawatta çıkacağı hesaplanmaktadır.Bu anlamda karbon salımsız enerji kaynaklarının bu gereksinimin % 50 sini karşılaması gerekmektedir.


1.6--Öte yandan Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneline göre bu dönüşüm sağlanasa bile ekosistemdeki olumsuz gelişmeyi düzeltebilecek düzeyde değil.


1.6--1998 Yılında karbon salımsız kaynakların Oranı 1,5 terawatt iken 2050 yılında 15 terawatta çıkması gerekmektedir.


2--Yenilenebilir enerji kaynakları ve nükleer enerjinin payı ise %7,8 ve % 6,5 paylara sahiptir.Üretilen birincil enerjinin %30 u elektrik üretiminde  ve üretilen bu elektrik enerjisinin %80 i %15 nufus payına sahip sanayileşmiş ülkelerde,diğeri ise % 28 i nufus payı % 5 olan ABD de tüketilmiştir.


3--Geliştirilmiş olan enerji teknolojilerinden hiçbiri sera gazı salınımını kontrol altına almaya ve 2050 yılında %200 arması beklenen dünya enerji gereksinimini karşılamaya yetecek durumda değil.


4--Yapılması gereken Hükümetlerin,güneş,hidrojen,rüzgar enerjisi gibi fosil yakıtlara alternatif olabilecek enerji teknolojileri için kapsamlı araştırmalara girmeleri gerektiğidir.


5--Dünya enerji değişimini yıllara göre analizi yapıldığında gelişim süreci aşağıdaki gibi seyretmiştir:


1--Üretilen enerji(sıcaklık-alt ısıl değer) birimi başına daha az karbondioksit çıkaran bir süreçte önce kömür,


2--sonra daha fazla enerji ve daha az karbondiksit çıkaran petrol,


3-- petrolden de daha az karbondiksit salımı yapan doğalgaza doğru geçiş yaşanıyor.


4--Sürecin karbodiksit çıkarmayan ve alt ısıl değeri en yüksek enerji kaynağı olan hidrojene doğru kayacağı düşünülebilir.


4.1--Hidrojen enerjisi


doğalgaz kullanımıyla……… %72


petrolle…………….......……….. %76


kömürle……………..........…….. %55-60 verimle elde edilebiliyor.


4.1.1--Hidrojen eldesi için Suyun elektrolizi ile elde edilmesi için yenilenebilir enerji kaynakları ve nükleer enerji kullanımı şimdilik ekonomik olarak çok fazla.


5.2--Biyokütle kaynaklı glikoz ve gliserol  gibi yenilenebilir kaynaklı Hidrojen üretimi deneysel olarak sağlanmıştır.


5.3--Bir başka hidrojen kaynağı ise temiz kömür.Kömürün kütle-atık maddeler ve kükürtten temizlenerek buharla reaksiyonu sonucu hidrojen ve karbondioksit elde edilebiliyor.


5.4--Soğutularak ayrıştırılan karbondioksit petrol ve doğalgaz kuyularına basılarak daha iyi verim alınabilmektedir.Bu üretim sırasında veya fabrikalardan çıkan Karbondiksit okyanus altlarına,yer altı mağaralarına basılabilir.ve burada depolanabilir.


6--Yeryüzünde ekonomik olarak değerlendirilebilir


kömür rezervleri yaklaşık………. 200 yıl


petrolün………….......………………. 80 yıl


doğalgaz ise………….....…………. 70-80 yıllık kaynağa sahip.


7--10 terawatt enerji üretmek için yeryüzündeki karaların %10 dan fazlasını biyokütle etkinlikleri ile kaplanması gerektiği hesaplanmıştır.


8--Güneşten yeryüzüne 1 dakikada gelen enerji,tüm dünyanın bir yılda  tükettiğinden daha fazla enerjiye sahip.


8.1--Bu anlamda ;ABD nin yıllık enerji gereksinimi için 26.000 km2 lik bir alanı  fotovoltaik hücrelerle kaplanması gerektiği hesaplanmıştır.


8.2--Son zamanlara üreticilerin çok ince silikon filmlerin kullanıldığı güneş panellerini güneş enerjisi ucuzlamaya ve yaygınlaşmaya başladı.


9--NASA dan bilim adamı James Hansen ;Araçlar-Santrallerdeki verimi artırmak ve bu suretle CO2 emisyonunu kısmak suretiyle  C02 artış hızının durdurulabileceğini ifade etmektedir


10—Güneş enerjisi yatırımlarının cirosu ise 5 milyar doları geçti.Ciro küresel ölçekte 10 milyar dolar civarında. Avrupa;Fotovoltaik sistemlerin maliyetlerini aşağı çekmek için Güneş fabrikaları ve ARGE yatırımları için 1 milyar dolarlık yatırım yapıyor.


10.1--Türkiye bu konuda yerinde sayarken,Avrupa ve Japonya yeni teknolojilere ve üretim tesislerine  yoğun miktarda yatırım yapıyor


11--Dünyanın rüzgar gücüyle elektrik üretme kapasitesi her yıl % 25 oranında artıyor.


11.1--Son yıllarda rüzgar türbinlerinin verimliliği oldukça artırıldı.Güneş panelleri ile rüzgar türbinlerinin verimleri artsa dahi var olan şebekeler yük taşıyamaz duruma gelecek.


11.2--Bu anlamda mevcut elektrik dağıtım şebekeleri yeniden tasarlanıp, uygulanmalı.


12.3--Danimarka ürettiği  Elektrik enerjisinin yaklaşık % 20'sini rüzgârdan elde ediyor.


12.4--ABD'de rüzgârdan elde edilen enerjinin oranı % 1'in altında. California Üniversitesi'nden (Berkeley) Dan Kammen, bunun yaklaşım farkından kaynaklandığını söylüyor. "İşin doğrusu, bir enerji politikamız yok. Çeşitliliğin değerini kavramıyoruz."


13--Yenilenebilir kaynaklardan sağlanan elektrikle suyun elektrolizinden üretilen hidrojen yakıt pilleriyle hem araçları-hem de santraları besleyebilecektir.Aynı zamanda geçiş süreci için hidrojen doğalgazdan üretilmeye başlanıp-devam edebilecektir.


14-- Yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı dahi gezegenimizin enerji gereksiniminin karşılanmasında yetersiz kalabilir. Çözüm daha az tüketmekte.





Makalenin İzlenme Sayısı : 487

Eklenme Tarihi : 24.02.209

Önceki sayfaya geri dön.