MAKALELER / Çevreci Taşıtlar-Santraller-Cihazlar






Çevreci Taşıtlar-Santraller-Cihazlar:


1—Elektrikli Otomobiller:


1---Siemens in araştırma Grubu,Cenevre Motor Fuarında sergilenen Alman otomobil şirketi RUF Automobile GmbH  için motor/jeneratör,güç elektroniği ve akü bağlantılı bir arayüze sahip iki elektrikli otomobil prototipinin motor aksamını geliştirdi.Elektrikli RUF 911 prototipinin Teknik Özellikleri: 270 kW kapasiteli motor-200 km sürüş mesafeli-Çifte yönlendirmeli Şebeke bağlantılı-Akünün 400V luk akımla 2 saate doldurulması-


2—İsviçreli otomobil üreticisi Rinspeed ise iChange adını verdiği elektrikli otomobilinin teknik Özellikleri:204HP motor-220 km max hıza sahip çıkma-100km/4,2sn ivme değerine sahip-3 adet 230 V luk Lityum iyon pil 3 saate doldurulabiliyor.


2—Çevreci Enerji Santralleri:


1--Siemens ile E.ON enerji şirketi arsında kurulan ortaklıkla konvansiyonel enerji santralarında egzoz gazını yıkayarak içindeki CO2 %90 oranında  çekip çıkartan yeni bir CO2 ayırma tekniği geliştirildi.Küresel CO2 emisyonun % 25 elektrik enerjisi üretimi sonucu ortaya çıkıyor.


1.1--Bu anlamda Çin yalnızca 2006 yılında 174 adet yeni kömürle çalışan enerji santralını devreye soktu.Ve ayrıca Çin dünyada yakılan kömürün % 30 unu kendi topraklarında yakıyor.


1.2--Simensin geliştirdiği kimyasal yıkama sürecinde egzoz gazı içinde daha az deterjan  kalıntısı kalacak ve daha az enerji tüketilecek.Problemin nirengi noktası deterjanların yarattığı kirliliği minimum düzeyde tutmak olmaktadır.


1.3--Şuanda daha temiz çalışması amacıyla Linyit ve taşkömürü santralarında yapılan bu çalışmalar ileride  doğalgaz santralarında uygulanması düşünülüyor.


2--İngiltere,Teesside da bulunan CPI isimli şirket,şiddetli fırtına ve deniz seviyesi yükselmesi karşısında kopan elektrik kablolarının yarattığı elektrik kesintisine karşı kendi ürettiği yakıt pilini Kuzey Denizi kıyılarında bulunan Suth Gare deniz fenerinde kullanımını devam ettirmektedir.Şirket sözcüsü kendi ürettikleri yakıt pilinin tuzlu su ve havaya karşı kendini kanıtladığını ifade etti.


3—Çevreci Cihazlar:


1--Uzun zamandır çeşitli marka otomobillerin arka farlarında LED ler kullanılmaktaydı.Osram,Cadillac otomobiller için son çıkan modellerine de  LED li far yerleştirdi.


2--XEROX firması ,ağaç tüketimini yarı yarıya düşüren vede kağıt üretiminde sağlanan enerji verimliği ile sera gazı emisyonunu % 75 azaltan yüksek randımanlı  mekanik fiber kağıdı üretti.Bu tür araştırmalar ve bunların hızla uygulanması ile belki dünyada yaşam ipten dönebilir.Aksi takdirde küresel ısınma öyle lineer değil katlanarak hızlanacağını öngörmek herhalde daha doğru olacaktır.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 551

Eklenme Tarihi : 24.02.209

Önceki sayfaya geri dön.