MAKALELER / Küresel Isınma-Atmosfere Metan Sızıntısı






Küresel  Isınma-Atmosfere Metan Sızıntısı:


1--5 Mart tarihli Science dergisinde yayımlanan bir makaleye göre 12 farkli kurum ve 5 farklı ülkeden gelen araştırmacılardan oluşan ve ekibin başında Rus Bilimciler Natalia Shakhova ve İgor Semilotov Liderliğinde  yaptığı araştırmaya göre Kuzey Buz denizinde yer alan içerisinde donmuş metan gazı hapsolmuş deniz tabanının büyük  bir kısmında kırıklar oluştuğu ve hapsolmuş metanın ürkütücü miktarlarda bu kırıklardan okyanusa oradan da atmosfere sızmaya başladığı saptamıştır.


2--Doğu  Sibirya Arktik deniz sahanlığında 100 farklı noktada belirlenen metan gazı sızıntısı dünyanın tüm okyanuslarından çıkan metan miktarına eşit durumda(yılda 7.7 milyon ton) ve bazı bölgelerde yazın ortalamanın 250, kışınsa 1400 kat üzerine çıkmakta.


3--Dünyanın jeolojik geçmişinde soğuk dönemlerde atmosferdeki metan içeriğinin milyonda 0,3-0,4 , sıcak dönemlerde milyonda 0,6-0,7 olduğu bilinmekte olup,Arktik bölgede ki metan konsantrasyonunun son 400.000 yılın en yüksek değeri olan milyonda 1,85 değerine vardığına dikkat çekiyorlar.


4--Doğu Sibirya Arktik Deniz Sahanlığı  50 m yada daha sığı derinliklerde sürekli donmuş (permafrost) durumdaki toplam 2 milyon km2 lik sahil alanını  kapsıyor.


5—Bölgede sürekli don halinde bulunan deniz tabanına hapsolmuş metan rezervlerinin büyüklüğü ve metanın küresel ısınmaya neden olduğu iddia edilen karbondioksitten 30 kat daha etkili sera gazı olması,küresel ısınmanın hızlı bir iklim değişimine dönüşmesi tehlikesini de beraberinde getirmekte.


6—Derinlerdeki deniz tabanında ortaya çıkan metan gazı yüzeye çıkıncaya kadar oksitlenerek daha az tehlikeli karbondioksite dönüşürken, sığ yerlerden çıkan metan ise oksitlenmeye vakit bulamadan atmosfere karşmakta.


7—Çalışmalar sonucunda donmuş derin deniz tabanının yüzeyde % 80 inde ve yüzey sularının yarısından fazlasında çözünmüş metan miktarının normal deniz suyundakinden 8 kat fazla olduğu ve metanın metan bacalarından baloncuklar halinde  yüzeye yükselerek atmosfere karışmakta.


8—Bölgedeki sığ metan hidrat yataklarında hapsolmuş olduğu düşünülen metan gazının yalnızca % 1 nin bile atmosfere salınması halinde dünya atmosferindeki metan miktarının 3-4 kat artacağını belirten araştırmacılar bu durumun iklim üzerindeki olası etkisini belirlemenin de oldukça zor olduğunu belirtiyor.


9-Sonuç olarak Doğu sibiryanın denizlerinde açığa çıkan metan birçok bölgede % 80 artmış durumda.Metan karbondiokside göre 23 defa daha aktif sera gazı.Kuzey kutbunun önemli bir kısmı hala donmuş durumda.Bu permiyen dönem toprakları eriyecek olursa çok hızlı bir şeklide metan açığa çıkarak küresel ısınmayı aşırı hızlandıracak duruma getirecek.Sibirya denizlerinin derin sularında metan yoğunluğu % 80,yüzey sularında % 50 artmış durumda.


Kaynakça:1--Bilim ve Gelecek-.Bilim Gündemi-Ünal Şen-GYTE Çevre Müh. Bl.Ar.Gör, 2- CBT-Sayı:1200





Makalenin İzlenme Sayısı : 484

Eklenme Tarihi : 24.02.209

Önceki sayfaya geri dön.