MAKALELER / Kilo Vermede-Doygunluk Hissi Oluşturmada Dirençli Nişasta






Kilo Vermede-Doygunluk Hissi Oluşturmada Dirençli Nişasta:


1--Protein ve lif açısından zengin gıdalar daha uzun süre tok tutan gıdaların başında gelir. Bu bağlamda belirli bir tip karbonhidratın bağırsaklardan beyne tokluk hissini göndermede çok başarılı olduğu anlaşılmış bulunuyor.


2--Bu bileşimler bir cins nişastadır; belirli bitkilerde bulunur ve yiyeceklerin pek çoğunun emiliminin gerçekleştiği ince bağırsaklarda enzimler tarafından parçalanmaz. “Dirençli nişasta” olarak nitelendirilen bu bileşim, kalın bağırsaklarda yaşayan bakterilerin salgıladığı kısa-zincir yağ asitleri tarafından sindirilir.


2.1--Kısa-zincir yağ asitleri beyne mesaj göndererek dirençli nişaştanın sindirilmeden kalın bağırsaklara ulaştığını söyler. Bu mekanizmaları ilk kez keşfeden Imperial College London’dan Stephen Bloom, “Bu mesajlar beyne bağırsaklara giren malzemenin daha yavaş sindirilmesini söyler” diyor.


3--Dirençli nişaşta doğal olarak bezelyede, fasulyede ve mercimekte bol miktarda bulunur. Ayrıca patates, makarna ve pirinç gibi nişastalı yiyecekler pişirilip, soğutulduktan sonra da dirençli nişasta açısından zengin hale geliyor.


3.1--Ne var ki dirençli nişaştanın pek de hoş olmayan bazı yan etkileri var. Aşırı miktarda tüketildiklerinde bağırsak gazları ve diyareye yol açabiliyor.





Makalenin İzlenme Sayısı : 368

Eklenme Tarihi : 24.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.