MAKALELER / Enerji Üretiminde En Uygun Çözüm HES-Rüzgar-Jeotermal-Türkiye








Enerji Üretiminde En Uygun Çözüm HES-Rüzgar-Jeotermal-Türkiye:


1--İzmir Ekonomi Üniversitesinde (İEÜ) Türkiye için en uygun enerji kaynağını belirlemeyi hedefleyen bir çalışma yapıldı. İEÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Görkem Uçtuğ çalışmada Türkiye'nin enerji kaynaklarını çevresel, sosyal ve ekonomik faktörleri baz alarak kıyasladıklarını, enerji kaynağının kurulmasından bertaraf edilmesine kadarki süreçte çok farklı kriterleri dikkate aldıklarını söyledi.


2--Türkiye’de bu alanda çalışan enerji sistemi mühendisleri, elektrik mühendis-leri, çevre mühendisleri, bakanlık uzmanları gibi 143 kişilik bir uzman ağından görüş aldıklarını anlatan Uçtuğ, “Bu görüşleri sayısal olarak modelleyerek bir ağırlık listesi oluşturduk.


2.1--Bu ağırlık faktörleriyle enerji kaynaklarını sıraladık” dedi. Her enerji kaynağının avantajları ve dezavantajları bulunduğunu ifade eden Uçtuğ, kiminin çevresel etkisi bulunmasa da maliyetinin yüksek olduğunu, kiminin ise istihdama sağladığı katkıyla öne çıktığını vurguladı.


2.2--Tüm göstergeleri bir arada görebilecekleri bir matematiksel model geliştirdiklerini anlatan Uçtuğ şöyle konuştu: “Biz konunun uzmanlarından skor hesaplamak için yardım aldık. Onlara ‘sizce hangi enerji kaynağı en iyisidir?’ diye sormadık. ‘Bir enerji kaynağını tespit ederken sizce neye bakılmalı?’ dedik. Çevresel mi ekonomik mi sosyal mi ? Bunu sorduk.


2.3--Onlardan gelen verilerle çalışmayı oluşturduk. Türkiye için en uygun enerji kaynağı hidroelektrik çıktı, daha sonra ise rüzgar, jeotermal, güneş, nükleer, doğalgaz ve kömür olarak sıralandı.”


2.4--Her yıl 50 milyar dolarlık enerji ithalatı yapan Türkiye’nin bu konudaki vizyonuna katkıda bulun-mak istediklerini belirten Uçtuğ, “Türkiye’de enerji kaynaklarını çevresel olarak değerlendiren çalışmalar var ama ekonomik ve sosyal göstergeleri dikkate alan bir çalışma yok. Karar verme mekanizmalarına destek sağlayacak bir rapor ortaya çıkarmak istedik” dedi.





Makalenin İzlenme Sayısı : 716

Eklenme Tarihi : 24.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.