MAKALELER / Siber Saldırlar-Akışkanlar Mekaniği-Kaos Yaklaşımı






Siber Saldırlar-Akışkanlar Mekaniği-Kaos Yaklaşımı:

 

1—Silikon Vadisinde şirket kurmuş girişimci Sinen Eren e g öre; internette yapılan saldırıların takibi ve kimin yaptığı, neden yaptığını bulmak çok da kolay değil. Yani parmak izi bulmak o kadar kolay değil internette.

 

 2-- Rusya’nın kaynaklı siber saldırılarda Rusya nın tabii böyle bir bütçesi, böyle bir teknik altyapısı olmadığı için daha ucuza yapılabilecek örneklere yöneldi.

 

2.1--Rusya olta hatta ağ atma derdine düştü daha ucuz ve daha basit tekniklerle çalışanların, politik parti üyelerinin peşine gidip, şifrelerini emaillerini, oradan e-mail’ler üzerinden algıladıkları, öğrendikleri yeni bilgilerle başkalarına erişmeyi ona da ‘trust chain’ deniyor, birinin mailine o kişinin emailini kullanarak o kişinin çevresine de aynı saldırıyı uygulayabiliyorsunuz. Bunu kullanarak çok daha ucuz ve çok daha efektif bir metodla çok daha fazla bilgi topladılar.”

 

3-- Siber güvenlik konusunda yaşanan sorunlar, ‘ileri teknolojilerin doğduğu bir ülke nasıl olur da bu saldırıları önleyemez?’ sorusunu doğuruyor.

 

3.1--“ Amerika çok ciddi altyapı için yatırım yaptı özellikle siber güvenlik konusunda. Birçok firma siber güvenlik konusunda, diğer ülkeler siber güvenlik alanında çalışan gerek İsrail olsun, gerek Avrupa ülkeleri olsun buraya gelip burada büyüyorlar.

3.2--son kullanıcının karşısına konan makinaları, onun bağlandığı ağları, şebekeleri korumayı çözdük belki çözme aşamasındayız, çok büyük yol kattettik, fakat son kullanıcının kendisini algılama konusunda eksik kaldık.

 

3.3--bizim öngördiğimiz şeyler geçmişe bakılarak yapılan analizlerdi, geçmişe bakılarak yapılan analizlerdi, geçmişte bunlar oldu o yüzden bunları korumalıyız. Datayı korumalyız, PC’yi korumalıyız. Mac’leri, Android’leri, IPhone’ları korumalıyız.

 

3.4--Bunun üzerine yola çıkınca tabii daha önce öngöremediğimiz, algılayamadığımız ataklar, yeni saldırılar ortaya çıktı. Bunlardan biri de oltalama ve son kişinin algısına yönelik saldırılar” diyen Sinan Eren,

 

3.5-- Siber güvenlik gittikçe genişleyen, daha önce daha kısıtlı bir tanımı olduğunu düşünürsek, ağ ve data üzerine kuruluydu, yani network ağınızı korumak, buradaki sistemleri korumak ve bu sistemlerin üzerinde duran datayı korumak üzerine kuruluydu.

 

3.5.1--Korumak derken dışardan erişime kapalı olması, içeriden çalışanların art niyetine kapalı, bunun üzerine kurulu bir konseptti, istihbarat teşkilatlarının bazen espiyonaj olsun, uluslararası espiyonaj olsun bunlara sızmasıyla olsun, bu alan çok daha genişledi.

 

3.5.2--Ne yazık ki yeni saldırı teknikleri ortaya çıktı yani artık sadece şebeke üzerindeki makinalar ve makina üzerindeki datayı korumak değil aynı zamanda kim kiminle iletişim halinde, onların arasındaki iletişimin otantik olduğu, doğru olduğunu önceden deklere etmek gerekiyor.

 

3.5.3-- Yeni sorunlar ortaya çıkmaya başladı, siber güvenliğin tanımı gittikçe genişlemeye gittikçe esnemeye başladı ve her geçen gün yeni çözümler sundukça yeni güvenlik açıkları ortaya çıkıyor” diye deavm ediyor.

 

3.5.4--Siber güvenliğin tanımı, yaşanan son saldırılar ve devam eden tehditlerle artık günümüzde bir hayli değişti. Yeni saldırı teknikleri, bu alanda yeni önlemler alınmasına neden oldu.

 

3.5.5--Bir çok kullanıcıyı endişelendiren durumsa gizliliğin sınırlarının ne olduğu. Bu endişelerin asıl kaynağı sanal ortamda ilgilendiğiniz bir ürünle ilgili reklam yağmuruna tutulmanız ya da arama yaptığınız bir konuyla ilgili sitelere yönlendirilmeniz.

 

 

3.5.6--Bu konuda bir takım denetimler olsa da en büyük görev yine de kullanıcılara düşüyor. Tanımadığınız kişilerden gelen postaları açmamak yetmiyor. Kaynağını bildiğinizi düşündüğünüz postaların adreslerine de dikkat etmek, hatta güvenmekle yetinmeyip, şüpheli gördüğünüz durumlarda internet sitelerinden kontrol etmek de son derece önemli.

 

4-- insanlara dönük saldırılar artacak dijital saldırılar artacak çünkü platformların kendileri çok daha güvenli hale gelmeye başladı. Bunun nedeni de mesela; Apple, Chromebook diye şu anda Google’ın pazarladığı dizüstü bilgisayar laptop var, bunların güvenliği çok ileri safhada bunun nedeni de aslında, son kullanıcıların hayrına olduğuna inanmıyorum, aslında kendi cirolarını korumak için.

 

4.1--Neden? Apple’ın cihazının içindeki appstore yani yazılımları indirdiğiniz yazılım, Apple’dan geldiği için oradan gelen herşeyden yüzde 30 komisyon alıyor. O yüzden cihazının güvenli halde olması o yüzde 30 komisyonunu koruyor. Yani kendi cirolarını koruma adına kendi cihazlarını korumaya başladılar.

 

4.2--O yüzden uzun vadede bizim öngörümüz son kullanıcının elindeki cihazlar, laptoplar olsun, desktoplar olsun, mobil cihazlar olsun bunlarda güvenlik açıkları ciddi anlamda yok olacak ama tabii bu demek değil ki siber saldırılar duracak.

 

5--İnsanlara bu saldırılar artacak. Daha çok whatspp mesajı alacaksınız. Tanıdığınız birinden bile alabilirsiniz bunu. Daha çok sms üzerinden bankanız size birden mesaj göndermeye başlayacaktır. Sizi kandırmaya yönelik saldırılar artacak, bireyi kandırmaya yönelik saldırılar artacak. Çünkü güvenlik son platformları giderek güçleniyor.”

 

Kaynak: https://www.amerikaninsesi.com/

 

 6—Yorum:

 

1—Kaos-Siber Saldırılar Yaklaşımı:

 

1—Siber saldırıların zamana göre değişimininin kaotik olduğu kabul edilirse

 

1.1—Herhangibir yere hangi zaman ve şiddete siber saldırı olacağı kesin olarak bilinemez ancak belirli bir olasılıkla tahmin yapılabilir.Tıpkı hava tahmini gibi bugun %80 olasılıkla bu bölgeye yağmur yağar gibi.

1.1.1—Siber saldırıların şiddeti tıpkı deprem gibi ölçeklenirse büyük bir siber depremde internet yıkımı çok güçlü olabilir.Böyle bir siber depremin ne zaman geleceği deprem öncesi belirtiler ve kaotik analiz ile tahmin edilebilir mi.

 

1.1.2—Siber saldırıları büyük küçük dijital deprem gibi kabul edersek internetin tektonik plakalarının sınırında gerilme her zaman olacak ve bu gerilmeler dijital faylarda siber saldırı biçiminde çeşitli ölçeklerde dijital depremler ile boşalacaktır.

 

1.2—Kaotik sistemler başlangıç şartlarına aşırı bağımlı olduğu için internette belli bir yerde yapılan küçük bir saldığı başka bir bölge büyük bir değişime-pertürbasyona neden olabilir.

 

2—Akışkanlar Mekaniği-Siber Saldırılar Yaklaşımı:

 

1—Normalde inernet akışı laminar sınırlar içinde belli byte/sn akar.Akış karıştığında akışa karşı direnç artar ve internetin kara deliği gibi internetin enerjisini yutar.

 

1.1--Bu direnç akışın karıştığı türbülansa kaydığı ortamda artar.Akış ise akış hızı arttığında-akışın yoğunluğu arttıkça-akışın geçtiği softvare denin çapı arttıkça vede akışın akıcılığı düştükçe artar.

 

2—Akış türbülansa kaçtıkça siber saldırlılar orantılı olarak(önce lineer sonra üstel) olarak artar.

 

3—İnternetin kapasitesi görünür alanı arttıkça-aynı anda örtülü alan-siber saldırı alanıda artacaktır.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 498

Eklenme Tarihi : 24.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.