MAKALELER / Yapay Zeka Etik Karar Verebilir mi








Yapay Zeka Etik Karar Verebilir mi:

 

1--Yapay zeka, genel olarak, geçmişte sadece işçilerin yaptığı işleri makinaların yapmasına olanak tanıyan teknoloji olarak tanımlanabilir.

 

2--Yapay zeka teknolojisi ilerlemeye devam ederken makinaların etik kararlar verme becerisinin geliştirilmesi, giderek daha çok önem kazanıyor.

 

3--Stanford Üniversitesi'nden uzmanlar, yapay zekanın insanlar için artık daha çok karar aldığını söylüyor. Araç kullanma, hastalıklarla mücadele etme ve internette karşımıza çıkan içerikleri düzenleme, bu kararlardan sadece birkaçı.

 

3.1--Ancak uzmanlara göre yapay zeka giderek daha da akıllandıkça bu programlara insani değerleri korumanın da öğretilmesi gerekiyor.

 

3.2--Birçoklarına göre bunu başarmanın bir yolu, Birleşmiş Milletler Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi'ni yapay zeka programlamasıyla birleştirmek. 1948 tarihli Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi, yaşam hakkı, özgürlük, köleliği ve işkenceyi reddetme gibi temel ilkelerin desteklenmesini öngörüyor.

 

4—Yorum:

 

1—Bilinci olmayan-veri tabanındaki yazı ifadelerinden enterpolasyon yaparak ifade türeten bir bir program olan yapay zeka programının etik karar alması mümkün mü.İşlediği bir kelimenin bilincinde olmayan bir program nasıl karar verebilir.Bu anlamda yapay zeka etik kurallar tasarımında yardım edebilir ancak tasarımı yöneten her zaman bilinci olan bir varlık-insan olacaktır herhalde.

 

Kaynak: https://www.amerikaninsesi.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 507

Eklenme Tarihi : 24.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.