MAKALELER / İstanbulda-Akdeniz Havzasında Kuraklık Tehdidi






İstanbulda-Akdeniz Havzasında Kuraklık Tehdidi:

 

1--Yapılan bir araştırmaya göre iklim değişikliği en çok Akdeniz Havzası'nı etkiliyor. Avrupa ve Akdeniz Havzasın'ndan 43 ülkenin yer aldığı hükümetlerarası "Akdeniz için Birlik” kuruluşunun hazırlamış olduğu rapora göre, bölgede sıcaklık artışı dünyanın diğer bölgelerine oranla daha yüksek.

 

2--600 bilim insanının çalışmalarının aktarıldığı rapora göre, Akdeniz Havzası'ndaki ortalama sıcaklıklar endüstüri devrimi öncesindeki döneme kıyasla 1,5 derece arttı.

 

2.1--Aynı dönemde dünyanın diğer bölgelerindeki sıcaklık artışı ise ortalama 1,1 derece olarak kaydedildi.

 

3--"Akdeniz için Birlik” kuruluşunun Genel Sekreteri Nasser Kamel, "İklim değişikliğinin sonuçlarının tahmin edilenden daha erken ortaya çıkmaya başladığını" belirtti.

 

4--Yükselen sıcaklıklar ve yağış oranlarının düşmesi kuraklık ihtimalini artırırken, bu durum su ve besin kaynaklarını tehdit ediyor.

 

5--Özellikle Balkanlar ve Türkiye'de yağışlarda yüzde 30 oranında düşüş ve kuraklık yaşanması bekleniyor. Bunun yanı sıra şiddetli yağmur fırtınalarda da artış yaşanabilir.

 

6--Raporun sonuçlarına göre 2040 yılına kadar Akdeniz'deki sıcaklık artışının 2,2 dereceyi bulacağı tahmin ediliyor. Yüzyılın sonuna doğru ise sıcaklık artışının Akdeniz'in bazı bölgelerinde 3,8 dereceye ulaşacağı öngörülüyor.

 

7--Uzmanlar, bölgede "su kıtlığı yaşayan insanların" sayısının önümüzdeki 20 yıllık sürede 180 milyondan 250 milyona yükseleceğine dikkat çekiyor.

 

8--Akdenizi bekleyen sorunlar arasında sıcaklık artışına bağlı olarak toprak kalitesinin düşmesi, kuraklık nedeniyle ekin kaybı, sıcaklık dalgaları, deniz ürünlerinin azalması yer alıyor.

 

9—Yorum:

1—2019 sonu-2020 başında yaşanan anadolunun büyük kısmını ve İstanbuluda kapsayan omega blokajı-yüksek basınç alanı nedeniyle ülkenin yarısına yağış getirecek hava akımları içeri giremedi.Bu durumun muhtemel nedeni ileride her yıl oluşabilecek yüksek basınç alanları ve akdeniz havzasının ısınması olabilir.

2—Doğu anadoluda Muş a 1 m kar yağarken İstanbula kar yağmadı.Bunun en büyük nedeni İstanbulun yeşil alanın az olduğu-beton-asfalt ve teneke ile kaplı bir şehir olmasındandır.

 

2.1--Şehirde yeşil diye bir yer bırakmacasına her yer beton ve kilit taşı ile kaplanmış-ısı cihazlarının ve taşıtların ürettiği sıcaklık şehirde hapsolmuş durumda.İstanbulun termal fotoğrafları yağış alan diğre Avrupa şehirlerinin termal fotoğrafları ile karşılaştırılabilir.Kısaca kuraklık kapıdan içeri girdi denilebilir mi.

 

2.2--Bu anlamda İstanbulda-Akdeniz havzası kentlerinde hızla yapılması gerekenler şunlar olabilir.

 

1—Melen projesi 1 yıldan daha kısa sürede bitirilip devreye alınmalıdır.

 

2—Şehirde parke kaplı alanlar sökülüp bunun yerine suyu toprağa bırakan kaplamalar yapılabilir.

 

3—Mevcut ağaç stoku 2 vs katına çıkarılabilir.

 

4—Toprak nemini korumak için Şehrin atık suları arıtılıp uygun kurak noktalara açılmış yeraltı kuyularına salınabilir.

 

5—Çatılara yeşil çatı yapma şartı getirilebilir.

 

6—Konyadaki gibi su tasarrufu bilincini artıran çalışmalar yapılabilir.

 

7—Gelen ışınımı yansıtması için Çatılar beyaza boyanabilir mi.

 

8—Su da belli m3 den sonra su fiyatları üstel fonksiyonla artırılabilir.

 

9—Tarımda damlama sulama kredileri teşvik edilebilir.

 

10—Sanayide suyu 2-3 kez çevrime sokan firmaların su faturalarına belli oranda indirim yapılabilir.

 

11-Rüzgar-Güneş enerjisi ve elektrikli oto destekleri artırılıp-teşvik edilebilir.

 

Kaynak: https://www.dw.com/tr/iklim-

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 562

Eklenme Tarihi : 24.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.