MAKALELER / Yalın İnşaat-Yalın İnşaat Kontrol Formu






1--Yalın İnşaat:

 

1—Yalın inşaat ,Değer katmayan aktivitelerin elendiği verimlilik ve müşteri memnuniyetinin ön planda tutulduğu yönetsel bir yaklaşım şeklidir.

 

1.1—Özellikle 3 boyutlu modelleme ile yapılması planlanan binalar önceden modellenir.Bu anlamda yapılan 2 boyutlu mimari tasarım 3 boyutlu hale getirilir ve bu tasarıma uygun mekanik ve elektrik tesisat projeleri 3 boyutlu olarak çizilir.

 

1.2--Bu projeler üzerinden inşaat aşamasına gelinmeden tasarımın koordinasyonu, yapılabilirliği, maliyeti,iş planlaması,gerekli mimarlık mühendislik hesaplamaları yapılır.İş planlamasının adımları oldukça önemlidir.

 

1.2.1--Örneğin atılan betonda oluşan kusur sıvacıya katlanarak geçer.Sıvadan sonra örneğin dış cephenin yada asansör kuyusunun düşeyde terazisi bozulabilir. Bu nedenle işleri yürütecek ekiplere işi bilen ve onunla uyumlu diğer ekiplerle çalışabilen ekipler olmalıdır.

 

1.2.2--Bu sayede üretim aşamasına geçmeden bütün hesaplamalar doğrulanır ve inşaat aşamasında karşılaşılabilecek sorunlar azaltılır.

 

2-- ABD'de müteahhitler arasında yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların %84 ü yalın inşaatın müşteri memnuniyetini,% 77 side verimliliği ve iş güvenliğini artırdığını gözlemlediğini söylüyor.

 

3—Yalın inşaatın uygulandığı şantiyelerde sabah toplantıları ayakta yapılır ve en fazla 20 dk sürer.Konular hızla çözümlenir ve mühendisler işlerine döner.

 

4—İnşaat sektöründe çalışan işçilerin dini bayramlarda vs memleketlerine gitmesi ve dönüş sonrası uyumun yeniden sağlanması için belli süre geçmesi gerekir.Bu konuda işin sürekliliği açısından yönetimin uyumun hızla kazanılacağı süre kadar bir izin vermesi gerektiği düşünülebilir.

 

5--Şantiyelerde devir teslim süreçlerinde pek çok sorun ortaya çıkar.Kanban sistemi bu sorunlar için bir çözüm olabilir.Üretimdeki kalite sorunlarını görselleştirme ile çözen kanban tam zamanında üretim yaklaşımının önemli bir parçasını oluşturur.

 

5.1--Örneğin şantiyelerde kullanılacak elektro-mekanik cihazların çalışma aşamalarını beyaz-yeşil-mavi gibi renklerle kodlanması sayesinde,açılıştan önce tüm cihazların düzgün çalışıp çalışmadığı kolayca kontrol edilebilir ve bütün cihazların tam zamanında hazır olması sağlanabilir.

 

6--Başka bir yalın üretim tekniği de 5S'dir.Yani ayıklama,düzen,temizlik, standartlaştırma ve disiplin.Şantiyeterin düzeninin sağlanması en kritik konulardan biridir.

 

6.1--Şantiyedeki malzemelerin türlerine gore organize edilmesi,' dağınık olmaması,insanların takılıp düşmesine neden olabilecek boru ve kablo gibi şeylerin ayıklanıp uygun yerlerde depolanmaları gerekir. 


6.2--Benzer şekilde malzemelerin kullanılacakları bölgelere göre düzenlenmesi ve sahanın düzenli olarak temizlenmesi de çok çok önemlidir. 


6.3--Eğitimler, gelişmelerle ilgili duyurular, ödül ve ceza işlemleri gibi uygulamalarda hataların 

engellenmesi açısından önemlidir. 5S sayesinde şantiye ortamı iyileştirilip uygulama hataları en aza indirgenebilir.


7—Yalın üretimin önemli bileşenleri olan olan muda,mura ve muri (değer katmayan-israf, aşırı yük ve dengesiz yüklenme) inşaat sektöründe mutlaka uygulanmalıdır.


7.1--Çalışanlara yapabileceklerinden çok iş vermemek, uzun süre zor şartlarda çalıştrmamak,yapılan işlerdeki değer katmayan aktiviteleri elemek ve israfın her türlüsünden uzak durmak şantiyeler için başarının anahtarıdır.

 

7.1—İsrafın tanımı yapılırken sadece malzeme israfı düşünülmemelidir.Fazla üretim,bekleme,gereksiz nakliye, gereksiz işlem, fazla envanter, gereksiz hareket, kusur ve yeniden imalat da israftır.

 

7.2—Çalışanların yaratıcılığından faydalanılmaması da ülkemizde ve dünyada en çok dikkat edilmeyen israf türlerinden birisidir.Şirketin bütün çalışanlarının beyin gücünü kullanması ve tecrübelerinden ders çıkaran kurumsal hafızayı oluşturan bir organizasyon olması önelidir.

 

8—Uygulamaya başlamadan önce mutlaka yalın inşaat eğitimlerinin yapılması sürecin yararlarının tüm paydaşlarla her seviyedeki çalışanlarla mutlaka net bir şekilde gösterilmesi ve üst yönetimin mutlaka tam destek vermesi gerekir.

 

Kaynak:Bilim ve Teknik-Kasım 2017-Yalın İnşaat-Dr. Onur B. Tokdemir-ODTÜ İnşaat Mühendisliği

 


2--Yalın İnşaat Kontrol Formu:

 

1—Binanın 2 boyutlu çiziminden 3 boyutlu modeli üretilmesi.

 

1.1-- Binanın 3 boyutlu modelinin inşa edildiği araziye 3 boyutlu yerleşiminin yapılması

 

1.2—Bina ve bulunduğu arazinin 3 boyutlu peyzaj ve peyzaj sulama projesinin çizimi

 

1.3—Binanın 3 boyutlu mekanik tesisat ve elektrik tesisat projelerin çizimi.Beton santralı-depo-araç park yeri-işçi yatakhaneleri vs bu projelerde yer alması.

 

2—Bina projeleri üzerinden maliyet hesabı yapılması

 

3—Bina projeleri üzerinden iş planın-imalat aşamaları planın yapılması

 

4—Kalıp-beton-duvarcı-sıvacı-dış cephe-kapı-pencere-mekanik tesisat-elektrik tesisat-asansör Ekipleri uyumlumu-Ekiplerin işe gireceği planın yapılması

 

5—Şantiye toplantılarında 20 dk kuralı uygulanması-toplantı sonuçlarının uygulanma oranı

 

6—Dini bayramlarda ekip çalışanlarının izin süresi

 

7—Bina imalatı için gerekli sermaye yeterlilik rasyosu-maliyetin yüzdesi ne kadar-olması gereken ne kadar

 

8--Şantiyelerde devir teslim süreçlerinde Kanban sistemi uygulanıyor mu.Kanban sistemi üretimdeki kalite sorunlarını görselleştirme-renkli kağıtlar vs  ile çözen bir sistem.Çalışmayan makinalar kırmızı etiketli-hazır olanlar yeşil etiketli.

 

9—Cihazlar için iş güvenliği kuralları uygulanıyor mu.

 

9.1—Yüksekte çalışanlar için emniyet kemeri ve baret kullananlar listesi-uymayanların aldığı cezaların listesi

 

9.2—Yüksekte çalışanlar için drone ve kurulan kameralarla monitörden kontrol ediliyor mu.

 

10—Şantiyede çalışma düzenli mi-dağınık mı(tam düzen=1,tam dağınık=0)

 

10.1—Şantiyede çalışma temiz mi-pis mi(tam temiz=1,tam pis=0)

 

10.1—Şantiyede çalışma düzeninde standartlara uyuluyor mu.

 

10.1—Şantiyede çalışma düzeni disiplinli mi-disiplinsiz mi(tam disiplin=1,tam disiplinsiz=0)

 

11—Şantiyede iş öncesi iş ve iş güvenliği eğitimi verildi mi.İşçilerin aldığı notlar tutuluyor mu ve bu notlar yeterli mi.

 

12—Şantiyede değer katmayan işler var mı-bunlar eleniyor mu.

 

13—Şantiyede zamandan ve malzemeden yapılan israflar neler ve alınan önlemler.

 

14—Şantiyede işçilere-cihazlara ve malzemeler yüklenme oranları listesi.Sınır değerler aşılıyor mu. Alınan önlemler.

 

15—Şantiyede çalışanlar imalat vs buldukları çözüm ve aldıkları ödül listesi.

 

16—Şantiyede çalışanların bilgilerini aktarma oranları listesi.

 

Kaynak:Bilim ve Teknik-Kasım 2017-Yalın İnşaat-Dr. Onur B. Tokdemir-ODTÜ İnşaat Mühendisliği





Makalenin İzlenme Sayısı : 403

Eklenme Tarihi : 10.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.