MAKALELER / Otopark Üstlerine Damda Kat Tarlası-Şehir Tarımı






Otopark Üstlerine Damda Kat Tarlası-Şehir Tarımı:

 

1—Almanya ,Berlin’in güneyine doğru sanayi bölgesi Südkreuz’da bir binanın damında tarım yapılacak. Alt katlarda balık çiftliği kurulacak.

 

1.1—Damda ,marul, lahana, domates ve yemeklik otlar yetiştirilecek. Ve binanın altında girişte satılacak. Yakın adreslere servis edilecek.

 

2--Binanın damı 7 bin metre kare.Futbol sahası gibi. Kat tarımına uygun.

 

2.1--Kat otoparkı oluyor da kat tarımı niye olmasın?

 

2.2--Binanın alt katlarında balık yetiştirecekler. Çiftlikteki balıkların dışkısı, yukardaki tarıma organik gübre olacak. Balıklara temizlenmiş arıtılmış su geri yollanacak. Böylece, çevre kirliliği sıfır gibi.

 

3--Benzer bir dam üstü tarım işini ABD'de Bright- Farms yapıyor. Damlara tarla kurarak."Şehir Tarımı" denilen bu uygulamayı gerçekleştiriyor. 

 

4--New York'un göbeğinden geçen Hudson Nehri üzerindeki Bilim Dubası. Burada yetiştirilen domates, marul, salatalık, biberler hemen alıcı buluyor. Üretimde kullanılan tohumlar da elbette "doğal

 

5--Hollanda'da Dakboerin şirketi, damlara-daha küçük ölçekli-tarım bahçeleri kurmaya başladı. 


5.1--Bir başka Hollanda'lı şirket CitySoil, damlarda kullanılacak toprağı hafifletti.


5.2--CitySoil; su geçiren, çürümeyen, geri dönüşümlü yeni bir toprak türü icat etti sayılır.


6--Dünyadaki toprakların %40’tan fazlası tarıma ayrılı. Ekim yapılan bölgenin büyüklüğü 16 milyon Km2 (Güney Amerika kadar). Otlakların büyüklüğü 30 milyon Km2 (Afrika kadar).

 

6.1--Tarımda kullanılan toprak miktarı, bütün şehirlerin ve banliyölerinin işgal ettiği topraktan 60 kat fazla.

 

6.2--Tarımsal sulamaya yılda 2,800 kilometreküp su gidiyor. Sera gazlarının %30’u tarım kaynaklı.

 

7—Yorum:

 

1—İstanbul,Ankara vs büyük illerde toplu konut sitelerine bağlı kat otoparkları yeşilllendirilmekte. Bu alanlarda kat tarımı yapılabilir.Bu alanlarda sitenin ihtiyacı olan sebze-meyve vs kısmen yetiştirilebilir.

 

2—Büyükşehir belediyeleri bu alanlarda sebze-meyve-çiftlik balığı üretilebileceğini yönetmeliğe koyabilir.Bu imkanlarla kısmen şehir tarımı yapılabilir.


3--Ayrıca şehirde belediye tarafından arıtılan sular bu kat tarlalarında kullanılabilir.Yada binalar gri su arıtma sistemi kurulur ve yağmur suyu ile birlikte bu su kat tarımında kullanılabilir.ve bu ifadeler-kat tarımı yapılabileceği-gri su arıtma şartı vs yönetmeliğe konulabilir.

 

 

Kaynak:Dünya Gazetesi-Yenileşim






Makalenin İzlenme Sayısı : 338

Eklenme Tarihi : 10.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.