MAKALELER / Lojistik Depo Tasarımında Kriterler






Lojistik Depo Tasarımında Kriterler:


1—Kolonlu depolarda raf aralıkları çok dar yada çok geniş olabilmekte yada hatta bazı uygulamalarda kolonların koridor ortasında kalarak fork lift hareketini engellediği durumlar oluşabilmekte.


2—Tasarımda öncelikle rafların yerleştirilmesi tavan mesafesine uygun koridor mesafesi bırakmak,raf boylarının kolonlar rafların içinde kalacak şekilde planlanması ardından çevre duvarların yerleştirilmesi olabilir.


3-Depolarda amaç maksimum alan değil maksimum palet stoklama alanı yaratmaktır.


4—Giydirme depolarda öncelikle raflar yerleştirilmektedir.Ardından duvarlar yerleştirilmekte.


5—Günümüzde araçlar depo içine sokulmakta ayarlanabilen hidrolik pompalar-körüklü kapılarla araçlar yanaştırılmakta.Geri tek manevra ile yanaşması için gereken TIR lar için dik yanaşma mesafesi en az 35 m olmalıdır.


6—Depoculukta kapı sayıları her 1000 m2 için 1 kapı hesabıyla yapılmalıdır.


7—Alan darlığının söz konusu olduğu depolarda 45 derece eğimli kapılar inşa edilerek manevra mesafesi 25 m ye çekilebilmekte.


8—Geniş depolarda yağmur boruları kesinlikle depo dışından bağlanmalı.


9—Tavan yükseklikleri  paletlerin yüksekliğine göre ayarlanmalı bu mesafeye göre yangın sprinkleri ayarlanmalı.


10—Yangın çıkışları ve itfaiye bağlantı ağızları oldukça önemli.Ayrıca yangın riskini en aza indirmek için yangın alanı yangın geçirmek çelik levhalar yada tuğla duvarlar ile ayarlanabilir ve her yangın bölgesine  tüplü yangın söndürücü konulabilir.


11—Depo aydınlatmasına sarı-gün ışığı uzun süreye ayarlı sensörlü lambalar kullanılabilir.


12—Depo duvarları yangına dayanıklı olan 19 luk tuğla duvar ile örülebilir ve içten dıştan 1,.5 cm perlitli sıva ile ısı yalıtıma yapılabilir.Dış duvar içten nem dengelenmesi için alçı sıva yapılabilir.Ayrıca yangına dayanıklı açık renk boya ile boyanabilir.Yine Depo dış duvarları dıştan açık renk su bazlı boya ile boyanabilir.Çatıda açık renk-krem olabilir.Depo çatısı 600 C de eriyen alüminyum sandaviç panel yerine metal sac panel ile kaplanabilir.


12.1—Depo temeli döküldükten sonra şap atmadan önce sertleştirici katıldıktan sonra dökülür ve beton prizini aldıktan sonra üzerine helikopter çekilir.


13—Depo havalandırması için pencereler yarım açılabilir çift camlı olabilir ve uygun yerlere zaman ayarlı tavan tipi pervaneler ile pencere tipi fanlar takılabilir.


14—Depo çatısından gelen yağmur suyu yağmur suyu deposunda filtre edilip kullanılabilir.Bahçeye  yeşil depo anlayışı içinde 5 cm çapında meyve ağaçları-erik,kaysı,ceviz,ıhlamur,akasya,süs eriği vs dikilebilir.


15—Deponun elektriğinin %20-30 u çatıya konan pv panellere ile sağlanabilir,deponun sıcak suyu çatıya konan güneş kollektörleri ile sağlanabilir.


Kaynak:Dünya Gazetesi






Makalenin İzlenme Sayısı : 368

Eklenme Tarihi : 14.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.