MAKALELER / Kırma Çatılar Rüzgara Daha Dayanıklı






Kırma Çatılar Rüzgara Daha Dayanıklı:

 

1—Kaynak çalışmada, bina çatılarını hasara uğratabilen rüzgâr yüklerinin araştırılması amacıyla, 45° eğime sahip beşik ve kırma çatılı bina modelleri yüzeylerindeki basınç dağılımları deneysel olarak incelenmiştir.

 

1.1—Beşik çatıda 2 yüzey kırılmış iken kırma çatıda 4 yüzey kırılır.

 

1.1.1--Deneyler rüzgâr tünelinde modellenen atmosferik sınır tabaka akışında gerçekleştirilmiştir. Akışın modellenmesinde bariyer, eliptik girdap üreticiler ve pürüzlülük elemanları kombinasyonu kullanılmış ve 15 m/s’lik serbest akış hızında, 150 mm yüksekliğinde bir sınır tabaka oluşturulmuştur.

 

1.2--Yüzey basınçlarının ortalama ve çalkantı değerlerinin ölçümü, sınır tabaka içerisine

yerleştirilmiş, beşik ve kırma çatılı iki bina modeli üzerinde farklı rüzgâr geliş açılarına göre ayrıntılı bir şekilde gerçekleştirilerek emme etkilerinin kritik olduğu bölgeler belirlenmiştir.

 

1.3--Kırma çatı üzerindeki emme etkisinin, beşik çatıya göre daha düşük olduğu bulunmuştur.

 

2--Beşik çatı modeli üzerindeki en kritik ortalama basınç katsayısı, rüzgâr tarafında olmayan çatı arka sırt köşeleri yakınında -0,82 olarak gerçekleşmiştir. 


2.1--Çatı ön yüzeyinde rüzgârın itme etkisi nedeniyle pozitif basınç alanı oluşmaktadır. Çatı arka yüzeyi ise çatı sırtından ayrılan akış nedeniyle emme etkisi göstermektedir

 

2.2--Kırma çatıda ölçülen basınçların beşik çatıya göre, ön yüzeyde daha düşük, arka yüzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır.


2.3--Basınç çalkantılarının minimum değerleri, ortalama basınç dağılımındakine benzer şekilde,kırma çatıda daha düşüktür.


2.4--Özellikle kırma çatının arka kenarı yakınındaki emme yükü, beşik çatıya göre yaklaşık %20 daha az olmaktadır.

 

2.2—Bu çalışmanın sonuçlarından hareketle, kırma çatılar üzerindeki emme yüklerinin beşik çatılara göre daha az olması nedeniyle,kırma çatıların kritik rüzgâr etkileri karşısında beşik çatılara göre daha güvenli olacağı uygulamaya yönelik pratik bir bilgi olarak ifade edilebilir.

 

3—Kırma çatı yağmur suyu tesisatı açısından beşik çatıya göre daha uygundur .Ayrıca kırma çatı beşik çatıya göre % 25-30 daha pahalıdır.

 

 

Kaynak: 45° Eğime Sahip Beşik Ve Kırma Çatılar Üzerindeki Rüzgâr Yüklerinin Deneysel İncelenmesi--Yücel Özmen -Doç. Dr.,KTÜ, Makina Mühendisliği Bölümü-Ertan Baydar Prof. Dr.,-KTÜ, Makina Mühendisliği Bölümü,Trabzon






Makalenin İzlenme Sayısı : 751

Eklenme Tarihi : 14.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.