MAKALELER / Kombili Sistem mi-Merkezi Sistem mi






Kombili Sistem mi-Merkezi Sistem mi

 

1—Yapılan Kaynak-bir bilimsel çalışmaya göre:

 

1.1-- kış mevsiminin en düşük sıcaklığı olan 2 oC’ de doğalgaz tüketimleri

 

1--soba ocak şofben gurubunda ortalama tüketim……..1.7 m3 / m2,

 

2--kombi gurubunda………………………………….. 2.7 m3 / m2 iken                       

 

3--merkezi sistemde…………………………………. 3.5 m3 / m2 dir.

 

4—Kaynak  çalışma esas alınırsa ,bu değerlere göre merkezi sistem yakıt maliyeti kombili sisteme göre %30 daha pahalıdır.

 

4.1—Uygulamada Merkezi sistem kurulumu bireysel-kombili sisteme göre yine %30 daha fazla pahalı olabilmektedir.

 

4.2—Merkezi sistemde yakıt paylaşımı daire sahipleri arasında anlaşmazlığa neden olabilmektedir.

 

4.3—Ayrıca dış sıcaklıklar iyice düşmeden merkezi sistem devreye girmemektedir. Fakat ısıtma doğrusunun eğimi en fazla olanı da merkezi sistemdir. Çünkü birim alan tüketimi fazladır.

 

4.4—Proje mimarı müteahhidin talepleri doğrultusunda(müteahhit ise müşteri talepleri doğrultusunda) proje tasarlamaktadır.Bu anlamda proje mimarı ister merkezi tasarlar-ister bireysel tasarlar.Bu kendi herhalde kendi tasarrufları olabilmelidir.

 

4.5—Binada en iyi ısıtma sistemi yalıtımlı binadır.Bu anlamda yalıtımın kalitesi ısıtma konforu kalitesini belirler.Nasıl Asansör muayenesi muayene kuruluşlarınca yapılıyorsa ısı yalıtım kontroluda bu konuda oluşturulacak sistem ile muayene kuruluşlarına devr edilebilir.Muayene kurumundan alınan uygunluk raporu ile belediyeler ısı yalıtım raporu düzenler.Bu ise ısı yalıtım kontroluna kalite getirebilir.

 

Kaynak: X. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi – 13/16 Nisan 2011/İzmir--Konutlarda Enerji Kullanım Eğilimleri Ve Tüketimin Çevre Faktörleri İle İlişkisi, Bursa Örneği-M. Emin Uğur ÖZ

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 413

Eklenme Tarihi : 14.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.