MAKALELER / İmar Barışı-Süreç-Öneriler






İmar Barışı-Süreç-Öneriler:

 

1—İmar Barışı Süreci:

 

1—İmar barışı 2018 yılı sonuna kadar uzatıldı.

 

2—İmar barışı için e devletten yada bakanlığın imar barışı ilgi masalarından başvuru yapılabilir.Başvuru için aynı zamanda bu işi yapan proje bürolarından ücretli olarak yararlanılabilir.

 

2.1—Yapılan başvuruda toplam inşaat alanının doğru girilmesi gerekir.Başvuru için öncelikle lihkap(lisanlı harita büroları) bürolarından röperli haritanın alınması ve alınan plan üzerinden başvurunun yapılması gerekir.

 

2.2--Binanın konumuna bağlı rayiç bedelinde belediyeden yazılı olarak alınması gerekir.

 

2.3—Ayrıca belediye kayıtlarından binanın iskan kaydının olup olmadığı araştırılmalıdır.Bu işlemlerden sonra  Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görevlendirdiği imar barışı danışma merkezlerine-masalarına başvuru yapılabilir.

 

2—Yapılan başvurudan sonra e devletten başvuru yapan kişiye yapı kayıt belgesi için ücret tahakkuk ettirilecektir.Bu ücretin ilgili bankaya ödenmesinden sonra yine ilgili kişiye yapı kayıt belgesinin hazır olduğu ve e devletten alınabileceği mesajı gelir.

 

2.1—Yapı kayıt belgesi için çıkarılacak ücret toplam inşaat alanı*rayiç bedel*0.03+ tapu m2*sokak rayiç bedel*0.03 olarak hesaplanabilir. Türkiye için rayiç bedel için 7 kata kadar binalar için rayiç bedel 1000 TL/m2,7 kattan sonra 1600 TL/m2 olarak alınabilir.ki Bağcılar için yaklaşık


1--Yapı kayıt belgesi almak için daire başına 5000 TL bir ücret yeterli olabilir.


2--Eğer binanın kat mülkiyeti alınacaksa bu değere daire başına ilave olarak 5.000 TL yeterli olabilir.

 

3—Yapı kayıt belgesinden sonraki aşama istenirse kat mülkiyetine geçiş olabilir.Bunun için öncelikle bir proje bürosuna ücretli olarak binanın alınan röleve üzerinden projesinin çizdirilmesi gerekir.ve projede kat mülkiyetleri kurulur.

 

3.1—Ardından çizilen projenin-zemin tespit tutanağının lihkap ve kadastro müdürlüğünden onaylanması gerekir.

 

3.2—Belediyeden bina için kamu malına tecavüzü olmadığına dair bir belge alınmalıdır.

 

3.3—Yeditepe vergi dairesinde harcı ve Tapu müdürlüğünde kat mülkiyeti harcı ödenip-proje onaylanıp kat mülkiyeti tapusu alınabilir.Onaylı projeler belediye imar md. teslim edilir.

 

2—İmar barışı ile vatandaşların çeşitli nedenlerle yaptığı proje-yönetmelik dışı yapılaşmalar bu süreç ile vatandaşın istediği biçimde kayıt altına alınmış olduğu düşünülebilir.İmar barışı gibi süreçlere binalar kayıt altına alındığı-kaçak durumu ortadan kalktığı için olumlu olarak bakılabilir.

 

2.1--Ancak yapılması gereken bu sürece giden projeye yön veren yönetmeliklerin bu süreç içinde yeniden değerlendirilmesi, gerekirse yönetmeliklerde ve belediye uygulamalarında yeniden yapılanmaya gidilmesi uygun olabilir.

 

2.2—Yine Ayrıca farklı belediye uygulamalarına mahal vermemek için belediyelerin bina inşasında uyguladığı yönetmelikler için bakanlık belediyeler için ana çerçeve yönetmelik oluşturabilir.

 

2.2.1--Bu çerçevenin dışında hüküm getirebilmek için bakanlığa sunulmak için belediye meclis kararı şartı getirilebilir.

 

2.2.2--Kısaca İstanbul imar yönetmeliği-Isı yalıtım için enerji su yönetmeliği-yangın yönetmeliği gibi bina inşasında uygulanan bu yönetmeliklere referans alan bakanlığın tek yönetmeliği olmalıdır.

 

2.2.3—Belediyelere bakanlığın çıkaracağı bu tek yönetmeliği meclislerinden geçirip-ilave hükümleri bakanlığa bildirip-onay alarak meclisten geçirip uygulama zorunluğu getirilebilir.

 

2.1—Yapı ruhsatı almak için gereken izin vs sayısı diğer ülke uygulamaları incelenerek mümkün olduğu kadar azaltılması için Bakanlık tarafından bir çalışma yapılması çok uygun olacaktır.

 

3—İmar barışında tüm bina için ücret tahakkuk ettirilmekte.Oysa bir çok yerde mümkün olan  sadece kısmi başvuru yapılması ile bu süreçten daha fazla kişi yararlanabilir.Bu nedenle imar barışı için kişi kendi adına sahip olduğu daire vs yada turizm alanında kısmi olarak belli bir bölüm için tüm harçları ödemeden -sadece ilgili alan için ücret ödeme yapmak suretiyle ilgili alan için yapı kayıt belgesi alabilmesi uygun olabilir.

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 376

Eklenme Tarihi : 10.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.