MAKALELER / İmalathane Kurmak-İmalathane Binası Tasarımı-Öneriler






İmalathane Binası Tasarımı-Öneriler

 

1—Yeni Bina Mekanik Tesisat:

 

1—Binanın elektrik ihtiyacının % 30-40 ı çatıya konacak PV güneş panelleri ile sağlanabilir.

 

2—Yeni binanın sıcak su ihtiyacı yine çatıya konacak güneş panelleri ile sağlanabilir.Hatta hem sıcak su hemde elektrik üreten pv paneller kullanılabilir.

 

3—Yeni binada lavabolara sensörlü ve tasarruflu musluk konulması-wc rezervuarlarının maksimum 4 lt düşük hacimli seçilmesi uygun olabilir.

 

3.1—Çatıdan gelen yağmur suyu ve lavabo-duşdan gelen hatlar ayrı çekilip filtre edilerek-bu gri sular tekrar wc rezevuarları ve üretimde-bahçe sulamada kullanılabilir.

 

3.2—Bina yeşil alanı olarak karbon hesabına göre ağaç sayısı=topl inş alanı*0,006 formülüne göre sayısı belirlenen ağaçlar-5 cm çapında meyve(%50 si-nar,zeytin,ceviz,üzüm vs) (%50 si süs-akasya- ıhlamur-çınar ve çalı türü bitkiler ) kullanılarak yapılan peyzajın toprak altı damlama ve spring ile sulanması oldukça önemli.

 

3.3—Bina imalatında duvar kalınlığının 19 luk tuğla üzerine 6-7 cm kalınlığında karbonlu strafor(24 dans yoğunluk) üzerine 1.5 perlitli iç ve dış sıva ile sıvanması ve açık renk-beyaz,krem rengi su bazlı boya ile boyanması.İç duvarlara 1.5 cm perlitli sıva ve üzerine alçı sıva atılması.

 

3.4—Binada kullanılan tüm camların ısı cam-16 mm kalınlıklı ve yarım açılır-ahşap kasalı olması

 

3.5—Bina çatısının teras olarak düzenlenmesi= döşeme+eğim şapı+6-7 cm mavi strafor+ bütün naylon+10 cm perlitli sikalı şap+likit su yalıtımı+45*45 açık renk pürüzlü seramik ayrıca çevre duvarının ferforjesinin yapılması-terasa kafeterya-spor aletleri-pinpon-bilardo masası vs konulması -yeşil çatı olarak yapılması(bodur meyve ve çalı türü) ve çatıya su soğutmalı klima grubunun ve güneş panellerinin konulması.

 

4—Yangın tesisatı yapılırken 100-150 ton sikalı c30 betondan betonarme yangın deposunun yapılması (duvar et kalınlığı 20 cm ve donatılı).Yangın pompaları jokerli-çift kafalı dik olarak 100 m3/h kapasitede seçilebilir.


Ayrıca yangın kollektörüne vanalı çek valfli şehir şebekesi saatli olarak direk bağlanmalıdır.


Yine ayrıca binadan belli uzaklıkta su kuyusu açılıp dalgıç pompa ile gelen su yangın ve bina ana su deposuna-yağmur suyu deposuna basılabilir.

 

5—Binanın temiz su ihtiyacı için çatıya 5 tonluk paslanmaz çelik depo yapılıp buradan aşağı doğru konulacak sebil musluklardan su içilebilir.Yalnız depoya gelen su seramik membran ile -zeolit değil filtre edilip depoya girebilir.

 

6—Binanın klima ihtiyacı için terasa konacak su soğutmalı çillerden sağlanacak soğuk su ile fancoil sistemi dahilinde soğutma-yoğuşmalı kazan grubu ile ısıtma(en az iki kazan ve sıcak su için ayrı kazan(sıcak su sistemi çatıya konan sıcak su üreten güneş kolletörü ile bağlantılı) olacaktır.


Fancoiller oda termostatlı-kazan dış(16 C) ve İÇ(19 C) ortam termostaları aralığında çalışacaktır.Dış üniteler delikli estetik paravan ile gizlenebilir.

 

6.1—Binanın havalandırma ihtiyacı için mahallere kanal çekilebilir-bunlar çatıya konan fanlarla desteklenebilir yada mahallerdeki yarım açılır pencereler ile doğal havalandırma yapılabilir.

 

6.2--Ayrıca mahallere dimerli anahtar ile hızı ayarlanabilen tavan tipi vantilatörler yada karşılıklı pencereler konacak 35 cm çapı düşük devirli pencere fanları ile hava akımı sağlanabilir.

 

6.3--Doğal havalandırma için binada uç noktalara yerden 30 cm yukarıda  alt havalandırma ve tavandan 30 cm aşağıda alt havalandırma memfezleri(45*45 cm) yapılarak doğal bina içi hava sirkülasyonu sağlanabilir.


6.3.1--Ayrıca tavanlara velüks(80*120 cm) tipi açılabilir pencereler(istenirse motorlu) konulabilir.Otopark açık otopark olarak düzenlenebilir.

 

7—Bina tesisat Jeneratör ihtiyacı için P(kva)= (faydalı alan(m2)/100+20) formülü kullanılabilir.Bina üretim cihazları jeneratör ihtiyacı için cihaz güçleri üzerinden hesap yapılabilir.


Toplam ihtiyaç bu iki değerin toplamıdır.Jeneratör, jeneratör odasında bulunmalı-altına kauçuk takoz takılmalı.

 

8—Binada pnömatik-basınçlı hava sistemi oluşturulabilir. Kompresör tankının ve odasının ısı fanlı kanal ile kafeteryaya verilebilir.


8.1--Seçilen kompresör ve tüm motorlar inverter motorlu olmalı.

 

8.1--İmalatta kullanılan tüm cihaz motorlarına inverter cihazı bağlanmalı.

 

9—Bina bilgisayar sistemlerinin beslemesi için güç kaynağı olmalı.

 

9.1--Mahrem bilgilerin(proje-otocad çizimleri ve satış-muhasebe) olduğu bilgisayarlarda internet bağlantısı olmamalı (internetten izlenebiliyor).

 

9.2--Yapılan her çalışma(muhasebede-arge de) en az iki harici diskte günlük ve haftalık olarak yedeklenmeli.

 

9.3--Bilgisayar odasında ve güçü cihazların yanına emr-elektromanyetik radyasyonu emen kaktüs bitkisi olmalı ve cihazlara topraklama bağlanmalı.

 

10—Binada aydınlatmada cam alanaları mahal alanın en az %15 i olacak büyüklükte-16 mm çift camlı-yarım açılır seçilebilir.

 

10.1—Üretim alanında kullanılan camlar 3 camlı olabilir.

 

10.2--Ayrıca çatıya konacak armatür ve ışık boruları(25 cm çaplı) ile bina içinde gün ışığı aydınlatması yapan firmadan teklif alınarak gün ışığı aydınlatma yapılabilir.

 

10.3--Kullanılacak lambalar gün ışığı yada sarı renkli led veya tasarruflu ampul olabilir.

 

10.4--Az hareketli odalara-depolara hareket sensörü yerleştirilerek aydınlatma kontrol edilebilir.

 

11—Bina için ilgili firmalardan yeşil bina sertifikası alınabilir.

 

12—Yeni binada verimi maksimum edecek kadar genişalanlar olmalı.Yeni binada bölüm mahalleri tasarlanırken mevcut alan %25-30 artırılabilir daha fazla artırma veya düşük alan verimi düşürebilir.

 

12.1—Yeni binada işlerin pratik yapılabilmesi için basınçlı hava sisteminin ve kullanılacak tüm pratik el aletleri için(internet-youtube araştırması yapılmalı) alet yapısının oluşturulması önemli.

 

12.2—Bina maketinin fotoğrafı çekilip tüm personele dağıtılarak ve yapılacak sistemler için bilgi verilip görüş alınabilir.

 

13—Personel giriş ve çıkışı parmak okutma ile kontrol edilebilir.

 

13.1--Kritik personele yıllık karın %1-2 oranında kar dağıtımı verilebilir.

 

13.2--Bayramlarda çikolata vermek önemli.

 

13.3--Okul zamanı öğrenci yardımı yapılabilir.

 

13.4--Personelin teknik-kültürel olarak  geliştirilmesi için her ay istediği bir kitap verilebilir.Teknik dergiye abonelik yapılabilir.

 

13.5--Arge biriminin yanında teknik ve kültürel küçük bir kütüphane oluşturulabilir.

 

14—Strateji olarak:

 

1—İç pazara %25-ihracat için %75 iyi bir oran olabilir.

 

2—Bir firma en az 2 ayak üzerinde olmalı.Bu nedenle üretim ayağı en az 2 ayak olmalı.

 

2.1--Firma yaptığı üretim yanında örneğin tıp ekipmanlar(çelik konstrüksiyon-elektronik cihaz vs) üretilebilir.

 

2.2--Yada yenilenebilir enerji bağlamında küçük güçlü çatı üstü rüzgar türbini bayiliği-Hollanda vs ve cihazı üretimi olabilir.

 

2.3--Değişik ürün olarak Ferforje mamul üretimi yapılabilir.

 

2.4—Üretim konusu olarak inşaat anlamında bina inşaatı yapılırken kullanılan kullanılan cihazların üretimi yapılabilir.

 

2.5--Yurt dışı kaynaklı Termal sağlık tesisi işletmeciliğine başlanabilir.

 

2.6—Denizlide-Egede jeotermal kaynak üreten arazi alınıp-piyasanın ihtiyaç duyduğu bir ürün teknik olarak(modern otamasyonlu sera) üretilebilir.

 

2.7--Pratik tarım cihazları(toprak nemini ölçen sensörler-damlama sulama armatür ve boruları ekipmanı) üretimi yapılabilir.

 

3—Yıllık karın %15 i arge ye ayrılabilir.

 

4—Yıllık karın %2 oranında her ay kartlarına yatırılmak üzere ihtiyaç sahibi çalışkan üniversite-lise öğrencilerine sosyal aylık verilebilir.Ayrıca Okullara ihtiyacı olan cihazlar alınabilir.

 

5—Arge birimi personeli İlgili üniversitesi hocaları ile içli dışı olup birlikte tübitak destekli proje üretebilir.

 

5.1—Ayrıca Bir arge personelinin işi yarım gün internet tabanlı(big data) araştırma yapıp-elde ettiği bilgiyi teknik müdüre aktarmalı.

 

6—Yapılacak harcamalar özkaynaklar ile sağlanmalı-sermaye yeterlik rasyosu belli bir değerin altına düşmemeli.Yöneticiler ve çalışanlar sadece işi ile uğraşmalı.İşini geliştirmeli.

 

7—Kritik personel ile yurt dışı fuarlara mutlaka gidilmeli.

 

8—Yeni üretim alanları-Örneğin Asansörde yeni imalat alanları:dişlisiz motor üretimi-ana kart üretimi-makine motorlarda planet dişli sistemli(yüksek verimli) sistemli makine motorlar.Standart Asansör makine dairesi-kuyu merdiveni imalatı.






Makalenin İzlenme Sayısı : 443

Eklenme Tarihi : 10.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.