MAKALELER / Faya Seyahat-Deprem






Faya Seyahat:

Prof. Dr.Naci Görür le yapılan Röportajdan Alıntılar:

 

1--Marmara denizinin altında her an büyük bir deprem üretebilecek potansiyelde kapasitede  ve nitelikte canlı bir fay sistemi var.

 

2--En az 7 ve üstü deprem olacağı.5-6 büyüklüğündeki depremlerde bile can-mal kaybı oluyor.Deprem güvenli yerleşim alanlarına sahip gelişmiş ülkelerde 5-6 büyüklüğünde depremler tehdit oluşturmuyor.

 

3--99 Gölcük ve Düzce depremleri çok büyük bir stresi Marmara nın altındaki kabuğa  yükledi.Marmara nın altındaki fay tetiklendi.99 depremleri olmasaydı Marmara Bölgesinde deprem tehlikesi olmayacaktı.

 

4--1999 dan sonra 30 yıl içerisinde  art eksi 10 yıl olabilir herhangi bir deprem üretme olasılığı % 62 dir.2029  a kadar herhengi bir anda  bu iş olup bitecek.

 

5--Deprem için Dünya Bankasından belli krediler kullanılıyor.Birkaç viyadük ve köprü güçlendiriliyor.Resmi binalar,okullar,hastaneler yeterince güçlendirilmiş değil.Bu hızla giderse 15-20 yıl içinde tamamlanır.Hareket edilmesi gereken hızın ve yapılması gereken işin yanında ,yapılanlara bakınca devede kulak kalıyor.İstanbulu 99 dan sonra depreme kesinlikle hazırlayabilirdik.

 

5.1--TOKİ 2-3 senede 350-400 bin konut yapıyor.TOKİ+Uluslar arası fonlar ile 700 .000 konut yapılmak suretiyle İstanbul un yarısı depreme hazır hale gelirdi.Çok büyük kısım deprem güvenli yerlere taşınıp yeşil ve kamusal alanlar  oluşturulabilirdi.

 

5.2--Depremin sahibi yok ve kimse kucaklamıyor.Şu anda yerlerde sürünüyor.Bu vurdumduymazlık 99 öncesinde de vardı.Umarım büyük bir acıyla karşılaşmayız.Gölcük depreinde 20.00 insanımız öldü.

 

6--İstanbul un yapı stoğu iyi değil.% 60 gecekondu.

 

8--1509 yılındai deprem de tsunami oluşturmuş.Marmara da böyle bir risk var.

 

9--Deprem öncesinde ve sırasında olan bazı basınç birikmeleri ve çatlaklar içindeki sıvı ve  gazlarda önemli fiziksel değişiklikler oluyor.Dolayısyla siz bu çıkan gazların fiziksel ve kimyasal özelliklerini sürekli ölçerseniz günün birinde bunlarda olabilecek ani değişiklikleri izleyerek deprem geliyor diyebilir ve gelen depremi haber verebilir-uyarabilirsiniz.

 

9.1--Biz de deniz altı gözlem istasyonları kurmak lazım  diye  bas bas bağırıyoruz.ama bugüne değin sesimizi duyan olmadı.Çok küçük depremlerin dinlenmesi-kırıkların kalp atışlarının dinlenmesi-GPS+Denizden+karadan bunları izlemek.Bunlarda oluşabilecek anormallikler depremin belirtisi olabilir.

 

10--Maramara nın dibini görmek müthiş.8 saat kaldık.Denizaltı çok küçük olduğu için yüzükoyun yatıyorduk.3 kişiydik.Tuvalet yok.Yani sıkıntılı bir çalışma şekli.

 

10.1--Marmaranın tabanı çok kirli.Hiç hayat yok.Yoğurt kapları,plastik gibi pek çok şey var.Pis bırakılmış bir piknik alanını andırıyor.

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 366

Eklenme Tarihi : 10.02.2020

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.