MAKALELER / Mardin Evleri-Ekolojik Apartmanlar-Siteler








Mardin Evleri-Ekolojik Apartmanlar :

 

1—Türkiye de Isı yalıtım yönetmeliğine  uygun doğal-yerel-sentetik malzemelerle yalıtım yapmak, uygun pencere yerleşimi yapmak vede uygun havalandırma sistemi yardımı ile yaz - kış aylarında konfor şartlarını sağlamak daha kolay olacaktır.

 

1.1--Türkiye'de Mardin evleri bu konudaki en büyük örneklerden biridir. Hala incelenen bu evler yaz aylarında beklenildiğinin aksine çok serin; kış aylarında ise sıcak olmaktadır.

 

2—Mardin evlerinin bu özelliği için:Kışın sıcak-yazın serin olmasının nedeni duvarların perlitli Mardin taşı ile yaklaşık 40 cm kalınlıkta yapılmasıdır.Bu kalınlık ve malzeme ısı yalıtımı ve deprem riski için çok iyi yerel çözümlerdendir.

 

3—Evin havalandırması için, evin orta çekirdeğinde mimaride bir merdiven vs boşluk yaratılmakta bu boşluk baca etkisi ile aşağıdan yukarı güçlü bir hava akımı yaratmakta ve bu boşluğa açılan oda vs ise vakum ile ciddi çekiş sağlayarak havalandırma sağlamakta.

 

3.1--Ayrıca en dip kotunda bir su kuyusu bulunmakta.Su kuyusundan buharlaşan suyun etraftan çektiği ısı ile kuyu havasının serinliği sağlanmakta ve bu serin hava merdiven vs orta boşlukta bütün katları serinletebilmektedir.

 

4—Ayrıca Mardin vs yerel mimariye uygun eski taş evlerde; eve genişlik-derinlik vs kazandırmak için kat yüksekliği 2.9 m yerine 3.2-3.5 m yapılarak havadar bir ortam sağlanmakta.

 

5—Evin içi ve dışı böceğe vs karşı kireç ile boyanmakta.Kirecin beyaz rengi içeriden eve ferahlık verirken,dışarıdan ise eve gelen güneş ışınımını keserek evi serin tutabilmekte.

 

5.1--Pencerelerde ve döşemede ahşap malzeme kullanılmakta.Bu durumda ev ahşap vs gibi canlı malzeme ile  döşendiği için daha sağlıklı hale gelebilmektedir.

 

6—Mardin evleri-safranbolu evleri vs örneklerden yola çıkarak konut vs mimaride şu özelliklerin sağlanması uygun olabilir:

 

6.1—Dış duvarları  perlit esaslı min 30 cm tuğlalarla örmek ve üzerine içeriden ve dışarıdan1.5 cm perlitli sıva atmak onunda üzerine alçı sıva onunda üzerine mümkünse kireç sürmek.

 

6.1.1--Bodrum katlarda-otoparklarda iç duvarlar yangına dayanıklı 19 cm tuğla(perlitli vs duvarlar yangında patlayabilmekte) ve üzerine yangına dayanıklı kırmızı alçı sıva yapılabilir.

 

6.2—Kat yüksekliğini 3.2-3.5 m arasında tutmak

 

6.3—Pencereleri ahşap 12-16 mm ahşap(doğal,canlı malzeme) çift-ısı cam yapmak ve her odada en az bir pencerenin  yarım açılır olması.

 

6.4—Bütün kat döşemelerine vede kazan dairesi,makine daire,jeneratör odalarına bütün iç hacme vede aynı zamanda işyeri ve konut mahal alanlalarında döşemeye şap altına önce ısı ve ses yalıtımı için berkosan vs 1 cm polietilen membranı etekli olarak yapıp üzerine perlitli şap atıp(ıslak zeminlerde ise su yalıtımı için perlitli şapa sika katıp) üzerine klasik parke yapmak.Parke altına ise 5 mm pembe strafor yerine ısı ve ses yalıtımı yapan kauçuk membran döşemek.

 

6.5—Apartmanlarda ortak merdiven boşluğu ile bağlantılı katlardaki dairelere daire menfezleri bağlantı yapmak ve en alt kata-dibe üzeri açık su haznesi-deposu(en uygunu temel şapı döküldükten sonra temelin üzerine su yalıtımı yapıp üzerine sikalı-donatılı 15 cm perdeler ile su deposu yapmak olabilir.Deponun üzerinde 50x50 cm ızgara olmalı ve depodan buharlaşan su bir baca düzeni ile ortak apartman merdiven boşluğuna erişebilmeli.

 

6.7—Çatıya şilte içinde  6-8 cm kalınlığında taş yünü yapmak ve çatı örtüsü olarak da açık renk kiremit-

 veya alüminyum olmayan metal-saç sandaviç -çatı konstrüksiyon olarak yüksek binalarda(6 normal kat tan yüksek) çelik-6 nk daha düşük binalarda ahşap konstrüksiyon olmalı.

 

6.7.1—Açık Teras yalıtımında ise eğim şapı+su yalıtım membranı+3 cm ayrık plakalar halinde 24 dans mavi köpük+brüt-yekpare naylon+perlitli sikalı şap+2 kat likit su yalıtımı+silikonlu harç+pürüzlü krem renk seramik

 

6.8—Bina dış duvar yalıtımında , Bina mantosu ısı köprülerine izin vermiyecek biçimde 6nk yüksek binalarda min 5- cm kalınlığında  taş yünü ile altındaki binalarda ise 5 cm kalınlığında 20-24 dansinite karbonlu strafor ile mantolandıktan sonra üzerine perlitli sıva onunda üzerine açık renk su bazlı boya ile boyanması.

 

6.8.1--Bina pencere camlarının 12-16 mm ısı cam olması-her mahallede en az bir pencerenin yarım açılır olması ve yüksek katlı binalarda insanların pencereyi dışarıdan silerken aşağı düşmesi tehlikesine karşı cam iki kanatlı ise iki kanadında içe açılması ki bu suretle camın dış yüzünü içeriden silebilme imkanı sağlaması

 

6.8.1--Dış duvar mantosunu kırılmaya karşı korumak için mantoyu yere kadar döşemek,Mantoyu korumak için

 

1-- yerden 1.7 m yukarıya kadar 2 kat kalekim-2 kat mineral sıva yapmak,

 

2--mantonun üzerine,seramiğin yapışması için 2 cm çaplı delikler açıp mantoya seramik yapıştırmak 

 

3--Dış duvarın önüne 5 cm genişlikte ferforje korumalı çiçek-gül ekerek buraya insanların girmesini önlemek

 

6.8.2--Dış duvar mantolandıktan sonra üzerine betopan,kompozit,metal kaplama ile kaplanabilir. Ancak yangın açısından alüminyum kaplama-alüminyum sandaviç çatı kaplamalarının zayıf yönü alüminyum 600 C de eridiği için bu kaplamalar yangında yanabilmektedir.Kısaca yangına dayanıklı değildir.Çatılarda yangında Broof cinsi malzeme kullanılacağı için yangın dayanımı zayıf şıngıl,membran,oluklu vs malzemeler kullanılamaz.

 

6.8.1--Yönetmelik gereği Yüksek binalarda(6 normal kattan yüksek) çatı çelik olmalı vede dış duvar manto malzemesi A sınıfı(taş yünü-5 cm) olmak zorunda.6 normalin altında ahşap çatı ve mantoda karbonlu strafor-B1 olabilir.Dış duvara manto malzemesi olarak aynı zamanda su buharını geçirmeyen taneli olmayan mavi-pembe plakalar kullanılamaz.

 

6.9—Binada suda geri dönüşüm sağlamak için paket üniteli gri su(binanın lavabo,eviye,duş pis su hattından beslenen) tesisatı kurulmalı ve çıkan gri su wc lerde wc rezervuar hattına hidroforla bağlanabilir ancak taharat musluklarını bozabilmekte bu nedenle yağmur suyu hattı ile birleştirilerek bahçe sulama hattına bağlanabilir.

 

6.9.1--Binada su deposu olarak en uygun ve ucuz depo 15 cm donatılı sikalı betondan yapılan beton depolardır.Bu depolar bina temeli döküldükten sonra(ayrı olarak) temel üzerine membran serildikten sonra dökülür.Depo 50 ton yapılacaksa 2 m yükseklikte 5x5 m lik ölçüde,bina ağırlık merkezinde ortada-dökülebilir.

 

 

6.10—Daire tasarımında min 10-15 m2 balkon-min 15 m2 mutfak olması(salon ve odalardan kısmak) oldukça önemli.

 

6.11-Binanın çatı örtüsü üzerine sıcak su için güneş kolektörü döşenebilir ve bu hat dairelere sıcak su sayacından geçerek sıcak su sağlayabilir.

 

6.11.1—Bahçe aydınlatmayı fotovoltaik panelle sarı-gün ışığı led(beyaz led ler kansere neden olabilmekte-ağacı kurutabilmekte)-kompakt flüresan lamba ile aydınlatma yapmak.

 

6.12—Daire içlerine veya atölyelerde klima-serinlik için odalara-mahallere ayarlanabilir  kanatlı tavan fanları(en ekonomik klima) takılabilir.

 

6.13—Daire içinde banyoya fotoselli batarya-çocuk odasına dimerli lamba-bütün dairelere gün ışığı-sarı renkli led veya kompakt flüresan normal lamba takılması.

 

6.14—4 daireli bir katta ortak 1.5x1.5 m2 lik çöp odası ve çöp odası içinde bodrum kata açılan 50x50 cm üzeri ızgalarlı çöp odası havalandırma boşulğu olması.

 

6.15—Bahçe aydınlatması için fotoselli-fotovoltaik kaynaklı sarı ledli(beyaz led ağaçları kurutabilmekte,böceklere -kuşlara zarara verebilmekte) bahçe aydınlatma sistemi.

 

6.16—Bahçeye min 6 cm kalınlığında damlama sulamalı %50 meyve ağaçları(süs eriği-çeviz,ıhlamur,kaysı vs)+%50 süs ağacı-çalı dikmek.Su ihtiyacını su kuyusundan sağlamak.Bahçeye sulama için uygun noktalara musluk çekmek.

 

6.17—Bahçeye süs havuzlu(süs havuzu pompası= (dalgıç ve üzerinde fıskiye halinde(paket)3 sac ayaklı- kışın depoya kaldırılabilen-yazın havuza kurulan )-aynı zamanda 3-4 m çapında-elips-daire 30 cm derinlikte üzeri mavi siyah-mermer döşeli-40 mm vanalı su getirme hattlı-50mm vanalı su boşaltma hattlıı)-üzeri mermer kaplı) ve etrafında kadınlar için hem küçük çocuklar hemde orta okul çocukları için çocuk oyun gruplu(yer trampleni,salıncak,kaydırak, tahtrevalli,kauçuk zemin)-kauçuk döşemeli-kum havuzlu- kameriyeli)-erkekler için lig tv li yönetim odası ve onarım için çalışma atölyesi.

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 1043

Eklenme Tarihi : 10.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.