MAKALELER / Cami Tasarım Kriterleri-Öneriler






Yeşil Bina-Yeşil Cami Konseptine Uygun Tasarım Önerileri:

 

1--Isı Yalıtım:

1.1—Dış Duvar:

 

Camileri sıfır enerjili yani ısıtma yapmadan insanların ibadet edebileceği bir mekan olarak tasarlamak gerekir.

 

1.1—19 cm çift tuğlalı 4-5 cm 24 dansinite sert beyaz-karbon straforla örmek önecikle tuğlanın üzerine içten ve dıştan1,5 cm perlitli sıva(Stryronit) çekip +içten alçı sıva yapmak-içten ve dıştan açık renk su bazlı boya ile boyamak.

 

1.2--Dış duvarı 13,5 cm tuğla yatık olarak 19 cm olarak örüp ,üzerine 1,5+1,5 cm perlitli sıva(Stryronit) +açık renk su bazlı boya ile boyamak

 

1.3--Dış duvarı 19 cm Ytong yada Blok Bims  olarak örüp, üzerine 1,5+1,5 cm perlitli sıva(Stryronit) ile sıvayıp+açık renk su bazlı boya

 

1.3.1--Cami içinin saten boya ile boyanması yada caminin cam moazik yapılması halinde içeride oluşan su buharı duvarlardan dışarı atılamadığından cami içinde küf oluşabilir.Bu nedenle iç ve dış cephe su bazlı boya ile boyanmalıdır.İç cephenin ruhu rahatlatıcı bir renk olan yeşil-beyaz-mavi-sarı renkte boyanması uygun olabilir.

 

1.4--Kubbeyi kabuğun statiğini bozmadan-kubbede pencere -delik açmadan kubbeyi 20-25 cm mümkünse sikalı betonarme perde kabuk olarak döktükten sonra,kubbeyi ısı yalıtım için kubbe üstünün üzerine 1,5+1,5 cm perlitli sıva(Stryronit) ile sıvayıp+açık renk su bazlı boya ile boyamak.

 

2--Terasları döşeme+eğimli şap+su yalıtımı+sikalı/perlitli 4-5 cm şap+su yalıtımı+ silikonlu harç+pürüzlü açık renk seramik

 

3--Kat döşemelerinde 1-şap altına  1 cm berkosan kauçuk membran üzerine+5 cm sikalı-perlitli şap atmak üzerine parke yapmak.

 

4--Pencereler öncelikle ahşap/plastik 16 mm aralıklı çift camlı vasistaslı(yarı açılabilir) pencereler+pecerelere  ısı yalıtımı için kristal bond uygulaması yapmak.

 

10--Kuran kursu binasında çatının mertek-OSB üstünü çift kat su yalıtımı ve onun üzerini gizli dereli olarak kaliteli kiremit(alaturka kiremit olursa daha güzel olur) örtmek ve mertek altına ya şilte içi 8-10 cm taş yünü-cam yünü yada ytong çatı levhası ile kapatmak.Altına alçıpan yada lambri yapmak.

 

2--Yangın Tesisatı:

 

1--Yangın Su Deposu: Bina temelinden ayrı temel olarak dökülebildiği gibi bodrum katta abdesthane ile yakın olacak biçimde c35 betondan su geçirimsiz olarak tasarlanabilir.


Orta büyüklükte bir cami için 25-30 ton olabilir.Temel betonu dökültükten 1-2 ay sonra temel üzerine membranlı su yalıtımı üzerine 25 cm perdeli(taban+yan duvarlar+tavanı) sikalı c35 beton dökümü. 


Su yalıtımı için ayrıca içten çift kat su yalıtımı yapılması+1x1 m demir kapak+40 cm genişlikli gemici merdiveni+taban kotunda 21/2" boşaltma vanası-hattı ve tabandan 10cm yüksekte aynı çapta  hidrofor emme hattı yapılabilir.

 

2--Bina Su deposu ile caminin hem abdest alma-hem kullanma hem de yangın su ihtiyacı karşılanır.Ayrıca bahçede şadırvan için küçük silindirik su deposu yapılabilir.

 

Bina su deposunda yerden sıfır kotunda 21/2 “ su tahliye hattı ve 10 cm yukarıda yangın dolapları--bahçe sulama-şadırvan vede imam evi için 10 m3/h-7 bar lık çift kafalı dikey milli bir  hidroforu bağlanabilir.

 

2.1—Cami su hattı şebekeden direk beslenecek-hidrofor gerektiğinde devreye girecektir.Ayrıca

 

2.2—Ayrıca Cami bahçesine  açılacak su kuyusuna bağlanacak 3-4 m3/h-8-9 barlık dalgıç hidrofor ile cami su deposu beslenebilir.

 

3--Kalorifer+Doğalgaz Tesisatı:

 

1--Kazan olarak atmosferik brülörlü-modülasyonlu+yoğuşmalı-dilimli-döküm kazan veya

3-4 yoğuşmalı kombinin bileşiminden oluşan kaskad sistem kurulabilir.


Camiler için çoğu kere yerden ısıtma sistemi düşünülmekte olup,pencere önüne panel radyatör kurmak-daha uygun olabilir zira döşemeden ısıtmada ısınan zemine bağlı halı üstündeki tozlar havalanarak cemaate solunum yolları rahatsızlıklarına yol açabilir.

 

1.1--Sıcak havalarda içeriyi serinletmek için tavan tipi vantilatör kullanmak çözüm olabilir yada Cami merkezi VRF klima ile hem ısıtılıp-hem soğutulabilir.Her halükarda katlarda döşeme altına 1,5 cm kauçuk membran üzerine 5 cm perlitli sikalı şap ve onun üzerine parke ve halı döşenebilir.

 

3—Radyatör kazana mobil bağlanmalı ve radyatörlerde mutlaka termostatik vana takılmalıdır.

 

4--Kazan sistemine bağlı iç ortam(19 C )(cami içine konulacak bir iç ortam termostadı ile) ayarlı-dış ortam(16 C ) ayarlı termostadı kullanmak gerekir.

 

3.1--Merkezi sistem Kazan Dairesi için                     

 

1—Çelik-döküm kazanlarda kazan çıkışına bağlı kazana girecek suyu ısıtan ekonomizer kullanmak

 

2--atmosferik brülörlü dilimli döküm doğalgaz  kazanı seçilmesi                                                                                                                

 

3--dış ve iç ortam termostadı ve seçilmiş(dış sıcaklık 15 C-iç ortam 20 C) sıcaklık değerlerine bağlı olarak devreye girebilen kazanı    


4-Tavandan 1 m aşağıda expruf floresan lamba   


5-Doğalgaz alarm sensörü                                             

6--Yangın Tüpü ve yangın dolabı


7--Atık su ızgarası(20x20x200 cm) lik pis su borusuna sifon ile bağlı


8--Yerler siyah pürüzlü seramik ile kaplı


9--50x50 cm hava menfezi ve bunun 25x50 cm ni bağlı kanallı alt havalandırma yine üstünde 25x50 cm üst havalandırma menfezi


10--Kazan dairesi kapısı yangına dayanıklı sac kapı ve dışarı-merdivene açılabilir olmalı                    

 

11—Çelik-Döküm Kazanlar için 20 cm yüksekliğinde beton kaide.Kazan dairesi zemini kauçuk membran üzerine 5 cm perlitli sikalı şaplı olmalı duvarlar 19 cm yatık tuğlalı olmalı.                         

 

12--Kazandan su kaybı için kazana 1/2" vanalı temiz su hattı                                                                                                                         

 

13--Kazan dairesi pis suyu için ızgara kanal yapılması ve pis su tesisatına patlama riskine karşı sifon ile bağlanmalıdır.

 

14--Yakıt olarak doğal gaz kullanmak

 

3.2--Yakıt olarak sıvı yakıt kullanılıyorsa:

 

6.1--Sıvı yakıtlı kazan seçerken 250.000 kcal/h kadar mazotlu kazan seçilmesi , 250.000 kacl/h üstünde  ise fueloil li kazan seçilmesi uygun olacaktır.

 

6.2--Mazotlu kazan seçerken çevre dostu mavi alevli brülörlü olanlar tercih edilmelidir.


6.3--Yakıt tüketimi 10 kg/h kadar olan mazotlu kazanlarda yakıt girişine normal filtre yerine kamyon filtresi takılması brülör arızalarının önlenmesine yardım edecektir.

 

6.4--Yakıt depoları duvar ile çevrili ayrı bir bölüme monte edilmesi ve bu hacmin doğal havalandırması sağlanmalı.Doğal havalandırma için en iyi çekişi çatıya çıkan 40x40 cm lik havalandırma bacaları sağlayabilir.

 

6.5--Yakıt transfer dişli pompalarında pompa gidişi kapatıldığında pompada sıkışan yağın basıncı sonsuza gider ve bu basınç pompayı ve boru aksamını dağıtır.Bu nedenle pompa emişi ile basışı arasına emniyet ventili konulmalıdır.

 

6.6--Yakıt brülörlerinin yakıt dönüş borusuna kesinlikle vana değil,çekvalf monte edilmelidir.

 

6.7--Sıvı yakıt depolarında yakıt dolumu için dışarıda tanker dolum noktasına kadar uzatılacak  2" lık bir boru hattı ,deponun havalanması içinde 11/2"havalık hattı yapılmalı ayrıca deponun alt havuz detayı da olmalıdır.

 

4--Havalandırma Tesisatı:

 

1--Cami içinin havalandırması için

 

1.1--Doğal havalandırma desteği için kubbeye altında düz silindirik kısımdaki camlarda motorlu veya motorsuz 80x120 cm boyutlarında pencere koymak

 

1.2--Cami içinde dolaşan hava akımı meydana getirecek biçimde dışarıdan emip-dolaştırdıktan sonra karşı yönden dışarı havayı dışarı basan pencerelere(30-40 cm çapında sessiz pencere tipi vantilatör ve kolon ve duvarlara çok sayıda L biçimçiminde bir kol üzerine hazır sessiz 30-40 cm çaplı ev vantilatörleri monte etmek-bunun merkezi bağlantısını elle ve sıcaklık taymırı ile (30 C ) kontrol etmek.

 

1.3--Yönetim odaları ve imamın evinde odalara dışarıdan içeri hava emen ve dışarı hava basan 30cm çaplı sessiz en az iki adet vantilatör takmak.

 

1.4--Bodrum katların doğal havalandırması için her türlü bacaları bodrum tavanına kadar indirmek-bodrum tavanı ile en üst kot arasında baca çekişi sağlamak.

 

5--Asansör:


1--Kuran kursu vb eğitim amaçlı binalarda çatı katları çoğunlukla yemekhane olarak kullanıldığı için elektrikli asansörler ile çatı katına ulaşılacaksa yada yemekhane  olarak çatı katı kullanılacaksa çatı tavanı döşemesi üzerinde asansör makine dairesi yapmak yada asansörü hidrolik asansör olarak yapmak.

 

2--Yada asansörü kuyuda olan dişlisiz asansör kullanmak gerekirki asansörü kuyuda olan bir asansörü depremde kurtarmada sorunlar vs yaşayabileceği için bu tür eğitim binalarına uygun değildir.


3--Bu nedenle en uygun asansör seçeneği hidrolik asansörlerdir.Hidrolik asansörün makine dairesi bodrumda kuyuya yakın olduğu için çatı katına sorunsuz erişildiği gibi,elektrik kesilmesinde hidrolik asansör kendiliğinden kata gelemektedir.

 

6--Peyzaj-Süs Havuzu ve Sulama Tesisatı

 

1--Yağmur suları bahçe için kullanılan sulama amaçlı 5-10 tonluk su deposuna bağlanabilir.

 

2--Bahçe su deposundan alınan su önce pilli selenoid vanaya bağlanır ardından bir kollektöre bağlanır.

 

3--Bu 2" lik ucu körlenmiş köllektörden 20-30 cm de bir alınan damlama sulama boruları son noktası körlenmiş olarak-bahçedeki her ağacın etrafında 15x15 cm lik kanalda damlatıcının etrafı kumaş ve tel ile bağlı olarak ve damlama sulama borusunun altı ve üstü iri çakıl ve onun etrfaı toprak ile kapatılarak dolaştırılır.

 

3.2—Depodan gelen hatta bağlı Pilli selenoid vananın saati ve ona bağlı kollektörden sabah 4.30-5.30 a ayarlanarak damlama sulama borularına  buradan su salarçve bu şekilde döşemeden sulama sistemi sağlanmış olur.

 

4--Cami bahçesine 2" lık vanalı gideri-3/4" temiz su bağlantısı-mobil dalgıç pompa(9 m3/h-7 mss)+fıskiyesi olan mermer oval küçük süs havuzu yapılabilir.Cami bahçesine özellikle çocukların yemesi için 5 cm çaplı meyve ağacı(ceviz-dut,akasya,erik,ıhlamur,gül ağacı) dikilmelidir.

 

7--Ses Sistemi:Cami içinde içinde düzgün ses akışı için için çıkıntı veya ses yutacak kör noktalar-çukurların olmaması gerekir. Kaba sıva üstüne alçı sıva yapılıp su bazlı boya ile boyanır.

 

8--Enerji-Su Tasarrufu:


8.1--Su Tasarrufu:

 

1--Tasarruf başlıklı-perlatörlü bataryalar kullanılabilir.

 

2--Alafranga-Alaturka helaların rezvuarları 3-4 Lt olarak seçilebilir.

 

3--Pisuvar üstünde küçük musluğa bağlı ince bir hortumla pisuvar içine su akıtılabilir.

 

4--Abdest suları ve tüm lavabolardan gelen sular filtre(çöktürme+hava üfleme+kum filtre+UV Filtre) edildikten sonra cami çevresi toprağının kurumaması için cami bahçesinde açılan bir kuyuya basılır.

 

8.2--Enerji Tasarrufu:


8.2.1--Sıcak Su Üretimi:

 

1--Caminin ve imam evinin sıcak su ihtiyacı bahçeye-çatıya konulacak güneş kollektörleri ile sağlanabilir.Sistem sıcak su toprak depolamalı olarak yapılırsa daha tasarruflu olur.Bunun için şehir şebekesi saatten çıktıktan sonra kollektöre girer ve ordan çıkan ısınıp-topraktaki depoya girer(ısının muhafazası) ve ordanda ya kombinin soğuk su hattına girer yadada direk sıcak su hattına bağlanır.

 

2--Bahçadeki su kuyusunda güneş kollektörü ile beslenen DC motorlu dalgıç pompa şadırvana gün boyunca su basarak,suyun yerel olarak elde edilmesini sağlar.

 

3--Cami kubbe etrafına-üstüne konulan ışık tüpleri-gün ışığı ile aydınlatma ile çevreden toplanan ışık cami içindeki armatürler ile cami içine aktarılır.Çok kuvvetli doğal aydınlatma sağlanır.

 

3.1--Aynı şekilde kuran kursu binalarına konulacak aydınlatma şaftı ile bu şafttan inen ışık tüpleri ile kuran kursu binasında mahaller ışık tüpü iç armatürü ile aydınlatılır.

 

4—Cami aydınlatmada ışığa duyarlı-harekete duyarlı sarı renkli led-kompak fluresan lambalı aydınlatma armatürleri kullanılabilir.

 

9--Statik Açıdan:

 

1--Kubbeyi örn. 12-12 m çapında bir kubbeyi 20-25 cm kabuk perde ile yapmak ve kubbenin altında kalan bölümü yine 20-25 cm perde ve 80x80 cm 4 ayak üzerine oturtmak olabilir.Minareyi yine iç çapı örn 140 cm olacak biçimde perde-kabuk olarak dökmek uygun olabilir.

 

2---Kubbenin statiğini bozmadan,kubbenin altında kalan 25 cm lik perde silindirik çerçevede caminin havalandırması için 80x120 cm ölçülerinde 3 m de bir çift camlı pencere yapmak.

3--Deprem açısından en iyi tasarım binanın ağırlık merkezi ile geometrik merekzinin çakışacağı x-y eksenlerine göre simetrik binadır.ve binalarda ağırlık merkezine çekirdek olarak perde asansör kuyusu vede merdiven evi yapılmasıdır.

 

4--Binayı taşıyan demirlerin(deprem çirozları-etriye aralığının kolon kiriş bağlatısında sıkılaştırılması ve kaliteli hazır beton firmasından temin edilen en az C30 betonun deprem yönetmeliği ve projesine göre neye o okadar olacak biçimde dökülmesi) ve radyel temel oluşturmak temel esaslardır.

 

5--İnşaat sırasında oluşan molozlar,inşaatan başka bir yere değil cami binası bahçesinin doldurulmasında kullanılmalıdır.

 

6--Bina imalatında çevre dostu ve geri dönüşümden elde edilmiş malzemeler kullanılmalıdır.

 

10--Gasilhane:

 

1--Gasilhanede en az 10-12 m2 yıkama alanına ihtiyaç olabilir.

 

2--Yerler yeşil-beyaz mermer mozaikli palledyen olabilir.

 

3--Yerden 2 m ye kadar duvarlar krem vs renkli duvar seramiği olabilir

 

4--Cesetlerin yıkanması için sıcak suya ve sabuna-kağıt havluya ihtiyaç olup,sıcak su kombiye bağlı bir ısı eşanjörüne-boylere giren şehir şebekesi,sıcak su olarak kullanıma girer.Ayrıca musalla taşı kenarında sabunluk vs olabilir.Sıcak su telefonu berberlerde olan tipte çekildikçe gelen tipte olabilir.

 

6--Gasilhanenin havalandırılması için 30-40 cm çapında pencere tipi aspiratörler taymırlı olarak kullanılabilir.

 

7--Gasilhane ısıtması için kombi-kat kaloriferi ve panel radyatör kullanılabilir.

 

8--İçeride oluşan su buharının dışarı çıkması için duvarlar 19 luk ytong-bims yapılabilir ve üzeri 1,5+1,5 cm perlitli sıva(Stryronit) +açık renk su bazlı boya ile boyamak

 

9--Aydınlatma için etanj kompakt fluoresan lamba(tasarruflu) kullanılabilir.

 

10--Yerde 15x20x100 cm lik ızgaralı süzgeç konulabilir.

 

11-Musalla taşının 1x2 m boyutunda beyaz mermer olması uygun olacaktır.

 

11-Eğitim:

 

1—Cami ve kuran kursalarına okuyan öğrencilerin bir camide cami görevlisi olarak yer almasına gerek kalmadan meslek sahibi olmaları sağlanmalıdır.Bunun için caminin seminer odasında uygulamalı mesleki eğitimler-elektrik-elektronik-tesisat-tekstil-kuyumculuk eğitimi verilip öğrencilerin ileride dükkan açmalarına yardım edilebilir.

 

2—Avrupada kilisede bir rahip her konuda bilgi sahibi olup,kuran kurslarında kuran bilgisi yanında-fıkıh-hadis-islam ve batı felsefesi dersleri-sağlam bir matematik-fizik-kimya-biyoloji eğitimi verilebilir.


Tefekkür saatinde seminer saatinde büyük ekranda uluslar arası uzay isyasyonunda günlük yaşam ve uzay belgeselleri seyredilebilir.Uzayı belgesi seyretmek yaradılışın muhteşemliği-muazzamlığını hissetirir.


Seminer salonunda ilçe milli eğitim md ile işbirliği yapılıp yetişkinler için okuma-yazma kursları-arapça ders seminerleri-hat-tezhip dersleri alınabilir.

 

3—Cami bahçesinde okul kermesleri düzenlenebilir.

 

4—Cami sergi salonunda Osmanlı sanatları sergileri sergilenebilir.






Makalenin İzlenme Sayısı : 665

Eklenme Tarihi : 03.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.