MAKALELER / Bina Donatısında Korozyon ve Yalıtım






Bina Donatısında Korozyon ve Yalıtım:

 

1—Konutlarda mutfakta yemek pişirken-banyo yaparken vs iç ortamda su buharı meydana gelir.Bu su buharının duvarda bulunan mikro delikler-mikro havalandırma yoluyla dışarı atılmaması halinde duvar yüzeyi veya yapı elemanın iç yüzeyinde yoğuşma meydana gelebilir.

 

1.1—Yapı elemanı kesitindeki sıcaklık su buharının doyma sıcaklığının altında ise yüzeyde-yapı elemanı içinde yoğuşma meydana gelir.

 

1.2--Bu yoğuşmaya bağlı olarak havada serbest halde-asılı bulunan mantarlar-küf hemen yoğuşmanın olduğu yere yerleşirler ve bu noktada duvar yüzeyinde siyah küf tabakası görülür.

 

1.3—Yoğuşam kolon-kiriş ve döşeme içinde bile olabilir bu ise döşemenin vs demirlerini çürütmeye başlar.

2—Yoğuşmaya karşı temelde 2 çözüm bulunur.

 

2.1—Binayı dıştan mantolayarak ve bu suretle oluşturulan ısıl direnç ile  gelen soğuğu manto yüzeyinde tutamak süratiyle kolon-kiriş-döşme yüzeyinde sıcaklığın su buharı doyma sıcaklığının altına inmesine müsaade etmemek.

 

2.2—Cepheyi su baharı geçirgenliği yüksek malzeme ile kaplamak-geçirgenliği düşük malzeme kullanmamak.Kıasaca su buharı diffüzyon direnç faktörü düşük malzemeler ile mantolama yapmak.Ayrıca cephede su buharı geçişine izin vermeyen yağlı boya-seramik-xps(mavi strafor) kullanmamak gerekir.

 

3—Yapı Malzemelerinin su buharı diffüzyon direnç faktörü:


1—EPS(beyaz-karbonlu strafor)…….40


2—Mineral yün(taş yünü)…………...1


3—Kireç-Çimento harcı……………..15/35


4—Dökme Asfalt kaplama…………..50.000


5—Mermer/Granit……………………10.000


6—Normal/Donatılı beton…………….80/130


7—Normal donatışız beton……………70/120


8—Gaz beton levha/Tuğla duvar………5/10






Makalenin İzlenme Sayısı : 508

Eklenme Tarihi : 03.02.2020

Önceki sayfaya geri dön.