MAKALELER / Yağmur Suyu Tesisatı-İnşaat Uygulamaları--11






İnşaat Uygulamaları--Yağmur Suyu Tesisatı-11:

 

1--Yağmur suyu tesisatında , sıva dipleri-etekler için, alüminyum-bakır veya 0,66 mm kalınlığındaki 12 no lu çinko kullanılabilir.Çinko etek ile taban sıvası arasına bir kat bitümlü karton serilmelidir.


2-- Yağmur İniş Boruları:

1--Yağmur iniş boruları10-12 no lu çinko-0,50 mmbakır levha-PVC borulardan veya çelik borulardan teşkil edilebilir.

2--Ampirik olarak 1 m2 çatı alanı için 1 mm çap kabul edilebilir.

3--Borular en çok 20 m aralıklarla tercihen iç köşelere konulabilir.


4--Yağmur iniş boruları dairesel-kare yada dikdörtgen kesitli yapılabilir. Bindirme uzunluğu 1.5 cm olarak kabul edilebilir.Yağmur iniş borularının yatay dönüşlerinde açık yuvarlak dirsek kullanılmalıdır.


5--Bir çatının suyu daha alçaktaki bir çatı üzerine akıtılmamalıdır.Böyle bir zorunluluk halinde iniş borusu altına uygun bir dağıtma levhası konulmalıdır.


6--Yağmur iniş boruları ; yağmur suyunun çarpma hasarlarına karşı ,zeminden 1.50-1.70 m yukarıya kadar konulan pik borular(dofen) ile inilebilir.


3-- Yağmur Olukları :


1--Yağmur olukları 0,66 mm çinko-0,66 mm bakır yada PVC malzemeden yapılan oluklar olarak kullanılabilir.


2--Oluklar ya yarım yuvarlak yada dikdörtgen kesitli olabilir.


3--Oluk çapı için ; çatı alanının her m2 si için 1.5 mm çap kabul edilebilir.


4--Oluklar ; yağmur iniş boruları doğrultusunda , eğimi metrede 3 mm olarak döşenebilir.


5--Oluklar ortalama 50 cm de bir çatı kenarına kelepçe ile bağlanabilirler.Oluk-yağmur iniş borusu arasına konan ara parçanın ağzına süzgeçte konulabilir.



2--Yağmur Suyunun Kullanımı-Binalarda:

 

1--Yağmur suyu bina içinde ya da bina dışında kullanım suyu amaçlı olarak kullanılabilmektedir.

 

2--Basit bir yağmur suyu deposu ile araba yıkama, yüzme havuzu ya da süs havuzunu doldurma, ek boru tesisatı ile bahçe sulama, tuvalet rezervuarlarında kullanım, suyun kalitesi için yapılan dikkatli kontroller ve arıtma ile çamaşır makinaları ile duş ve banyolarda kullanım işlemleri gerçekleşmektedir.

 

3--Yağmur suyu bina dışında; bahçe sulama, araç yıkama ve süs havuzlarını doldurma, bina içerisinde ise çamaşır makinaları ve tuvalet rezervuarlarında kullanılmaktadır.

 

4--Çatı yüzeyinden toplanan yağmur suyu oluklardaki filtreden geçerek yağmur suyu deposunda toplanmaktadır. Yağmur suyu buradan dalgıç pompa ile depo dışına, bahçeye verilmektedir

 

5—Yağmur Suyu Filtrasyonu:

 

5.1—Eskiden Yağmur suları sarnıç adı verilen depolarda toplanmaktadırlar. Sarnıçlar genellikle yere gömülü olarak ve su sızdırmayacak biçimde yapılırlar. Çatı, teras ve temiz beton avlulardan toplanan sular sarnıca verilmektedirler.

 

5.2--Sarnıca verilen yağmur suyunun kumdan süzülmesi gerekmekte olup bu amaçla silis kumu kullanılmaktadır. 1/3 kadar çakıl üst tarafı ince bir kumdan meydana getirilmiş yaklaşık olarak 1m yüksekliğinde bir kum süzgeci iyi sonuç vermektedir

 

5.3--Geliştirilmiş sarnıçlarda yağmur suyu bir dinlendirme ve süzme işleminden geçmektedir. Çakıl ve ince kumdan yapılan 1.40m yükseklikteki kum süzgeci suda bulunan asılı kirlerle yüzücü maddeleri süzmekte ve su alma kuyusuna temizlenmiş suyun geçmesini sağlamaktadır.

 

5.4--Suyun temiz kalması bakımın¬dan sarnıçtan suyun kovalarla değil tulumba ile alınması doğru olmaktadır.

 

5.5—Modern polyester kum filtreleride aynı mantıkla imal edilmekte ve suyun dezenfeksiyonu için cidddi olarak mikrop kırdığı kanıtlanmış olan ultraviyole lambalar kullanılmaktadır.

 

Kaynak: Binalarda Yağmur Suyunun Kullanılması-Nazlı İpek ŞAHİN Yrd.Doç.Dr. Gülten MANİOĞLU

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 866

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.