MAKALELER / Uzun Yaşam-Çok İleri Yaşlarda Ölüme Yol Açan Nedenlerin Başında Zatürre Geliyor





Uzun Yaşam-Çok İleri Yaşlarda Ölüme Yol Açan Nedenlerin Başında Zatürre Geliyor:

 

1-- Gelmiş geçmiş en etkileyici yaşlılık uzmanlarından biri sayılan Leonard Hayflick "İleri yaşlarda ölüme yol açan tek bir neden vardır, o da ileri yaştır," diyor. Ancak ileri yaştan yaşamını yitirmek, huzur içinde yaşamdan elini eteğini çekmekten çok, daha genç yaşlarda ölüme neden olanlardan farklı hastalık ve sakatlanmaların bir araya gelmesinden oluşan bir süreçtir.

 

2--Çok ileri yaşlarda kanser, kalp hastalığı, ya da felç gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılığı çok düşüktür. Özellikle de yaşlandıkça tırmanışa geçen kanser riski, 84 yaşından sonra inişe geçer ve 90'dan sonra büyük bir hızla düşer.

 

2.1--Kanserden ölüm oranı 50 ve 60'lı yaşlarda %40 iken, 100 yaş grubunda yalnızca %4 kadardır. 100 yaşına gelmiş birçok kişinin yaşamları boyunca sağlık açısından ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalmalarına karşın kronik hastalıklara yakalanmamayı başardıkları bile görülüyor.

 

2.2--Araştırmalar 50 yıl boyunca günde 60 sigara içmelerine karşın kanser ya da kalp hastalığından uzak kalmayı başarabilen 100’lükler olduğunu ortaya koyuyor. eki, en yaşlıları öldüren ne? Çok ileri yaşlarda ölüme yol açan nedenlerin başında zatürree geliyor ve öteki solunum yolu hastalıkları, kazalar, bağırsak sorunları bunu izliyor.

 

2.3--100 yaşını devirenler yaşlılığa bağlı hastalıklardan sıyrılmayı başarsalar da, bunlarda yoğun olarak sistemli bir aşınmaya tanık olunuyor. Bu kişilerin hemen hemen tümü katarakt, işitme ve os- teoartrit gibi sorunlar yaşıyorlar.

3--Okinava Yüzyıllıklar Araştırması uzmanlarından Craig Willcox "Yüzyıllıklarımızdan en son yaşamını yitiren kişi soğuk algınlığına bağlı olarak uykusunda can verdi" diyor.




Makalenin İzlenme Sayısı : 8

Eklenme Tarihi : 23.03.2024

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.