MAKALELER / Evrenin Büyüklüğü-İnsanın Hiçliği





Evrenin Büyüklüğü-İnsanın Hiçliği:

 

1--İnsan, hiçliğin içinde küçücük bir leke--Bu, belki de haritaların içinde en ilginç olanı. Bir an için kendinizi düşünün. Kendinizi bir şey sanıyorsunuz değil mi? Size, ailenize, dostlarınıza olan her şeyin çok önemli olduğunu düşünmektesiniz.

 

2--Bu harita evrenin yalnızca bir köşesi. Laniakea adı verilen bölgede 100.000'den fazla galaksi bulunuyor ve 500 milyon yıl genişliğinde bir alana yayılıyor. Bunun içinde Dünya'yı göremiyorsunuz bile.

 

2.1--Bilim yazarı Brad Plumer bu konuda şöyle yazıyor: "Bu haritadaki ışıkların her biri tek bir galaksi. Her galaksi milyonlarca, milyarlarca, hatta trilyonlarca yıldız içeriyor. Bu da sadece evrenin küçük bir köşesi. Bunun dışında yığında galaksi süper-kümesi var.

 

3--Evrendeki galaksi sayısından söz ederken, gökbilimciler genel¬likle 300 milyar gibi bir sayı verirler. Bu da yanıltıcı biçimde evrende 300 milyar galaksi olduğu sanrısı yaratıyor. Oysa gökbilimciler bu sayıyı verirken, "Samanyolu" veya "Andromeda" gibi büyük galaksileri kastediyorlar. Cüce galaksi olarak nitelenen küçük boyutlu galaksilerin sayısının ise 7-8 trilyon civarında olduğu tahmin ediliyor.

 

3.1--Ayrıca sadece Gözlenebilir Evren içerisindeki galaksilerden söz ediyorlar. Dolayısıyla tüm Evren'in yaklaşık %10luk bir kısmından söz ediyorlar (bu oran net olarak bilinmemektedir).

 

3.2--Cüce galaksiler 10 milyon ila 10 milyar arasında yıldız içerebi- len çok geniş bir çeşitliliğe sahip ve önemli bir kısmı, büyük galaksilerin uydusu konumunda. Yani toplamda içerdikleri yıldız sayısı görkemli dev galaksilerdeki toplam yıldız sayısı aşan boyutlarda. Ancak illa bazı sayılar verilmesi gerekirse, istatistiksel analizlere göre sadece Gözlenebilir Evren içerisinde:

•        10 milyon süperküme   

•        25 milyar galaksi grubu

•        300-350 milyar büyük galaksi

•        7 trilyon cüce galaksi

•        30 milyar trilyon (3x1022) yıldız bulunduğu söylenebilir

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 4

Eklenme Tarihi : 23.03.2024

Önceki sayfaya geri dön.