MAKALELER / Amazon Yerlileri Tüm Halklara Kıyasla Daha Çeşitli Ve Daha Fazla Mikrop Taşıyor





Amazon Yerlileri Tüm Halklara Kıyasla Daha Çeşitli Ve Daha Fazla Mikrop Taşıyor:

 

1-- Hepimiz bedenimizde hücreden çok mikrop taşıyoruz. Bu mikropların çoğu zararsızdır hatta sağlığımız için gereklidir de. Bunlar bağışıklık sistemimizi etkiler, sindirime yardımcı hatta yediklerimiz üzerinde bile etkili olurlar.

 

1.1--Bağırsak florası hastalık etkenlerine karşı dirençliğin aktarılmasında bile önemli bir rol oynar. İnsanlarda mikrobiyom, endüstriyel gıda, antibiyotik veya benzeri ilaç kullanımı gibi tipik uygarlık etkileriyle de biçimlenir.

 

1.2--Ancak insan mikrobiyomunun modern yaşam biçimiyle ne derece değiştiği bugüne kadar pek bilinmiyordu diyor Mount Sina Hastanesi, İcahn Tıp Okulu'ndan Jose Clemente. Araştırmacı ekibiyle birlikte ilk kez Yanomamamilerin mikrobiyomunu inceledi.

 

1.3--19601ı yıllarda keşfedilen bu halk, Amazon bölgesinde avcı ve toplayıcı olarak yaşıyor. Venezuela'da hâlâ modern uygarlıktan izole bir şekilde yaşayan yarı göçebe Yanomami grupları var. Bu köylerden birinde yaşayan 34 kişiden araştırmacılar tükürük ve dışkı örneği aldıktan sonra mikrop bileşimleri Amerikalılar ve modern yaşam biçimini benimsemiş Amazon kabilelerinin mikrobiyomuyla karşılaştırdı.


2--Sonuçlara göre Yanomamiler, bilinen tüm halklara kıyasla daha çeşitli ve daha fazla mikrop taşıyor.

 

2.1--Tipik Batı toplumlarm- da yaşayan insanların mikrobiyomu yaklaşık % 40 daha az bakteri çeşidi taşıyor.

 

2.2--Ayrıca Yanomamilerde hiçbir bakteri grubu belirgin bir şekilde baskın değil. Oysa ABD'li insanlarda tipik olarak stafilokok, Corynebacterium, Neisseria ve Propionibac- terium mikropları daha çok görülmekte.

 

3--Ancak dışkı ve tükürük örnekleri analizleri, Yanomamilerin yarı sentetik ve sentetik etki maddelerine karşı etkili olanlara da sahip olduklarını gösteriyor. Bu direnç genleri arasında üçüncü ve dördüncü kuşakta bile Cephalosporine maddesine karşı etkili olanlar var. Ve bu halkta bu genleri bulmuş olmak çok şaşırtıcı oldu bizim için diyor Gauta Dantas.

 

3.1--Hiç antibiyotik kullanmamalarına rağmen söz konusu teki maddelerinin Amazon halkının mikrobiyomunda ne şekilde oluştukları bilinmiyor. Ancak araştırma¬cılar bu konuda çapraz dirençliğin rol oynadığını düşünüyor.

 

3.2--Yani bu bağışıklık sisteminin sentetik maddelere tamamen rastlantısal ve aslında doğal antibiyotik maddelere karşı oluşan direnç mekanizmalarının bir yan etkisi olarak ortaya çıktığı anlamına geliyor.

 

Kaynak:HBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 6

Eklenme Tarihi : 23.03.2024

Önceki sayfaya geri dön.